Založ si blog

Otvorene – Prvý krok je začiatok cesty

„Cestu nájdem – alebo cestu spravím.“

Začínať písanie svojho blogu dávno známou myšlienkou o prvom kroku, ktorý je začiatkom cesty, znamená koledovať si o unudený povzdych čitateľa „aká otrepaná“. No čo už – prežijem. Silu a prínos prvého kroku si cením a otvorene mu vzdávam hold.

A keď už sme pri slove cesta – vynára sa mi pri ňom pred očami asfaltka. Obraz „živej“ cesty, takej ozajstnej cesty srdca, možno prašnej, kľukatej a hrboľatej, tiahnucej sa do diaľky pomedzi polia, lúky či lesy kamsi za horizont, sa pre mňa spája so starobylými slovami „životná púť“ a „putovanie“ alebo tiež „Cesta“. Šamani práve takéto putovanie človeka po svojej životnej ceste spájajú s jej vnútorným prijatím a hlbokou dôverou k ceste, po ktorej kráčame.

Lenže teraz, v úvode písania tohto blogu, hovorím o tej prvej ceste – vydláždenej mojim úmyslom, s jasným zámerom a cieľom, s konkrétnym začiatkom práve dnes a konkrétnym zakončením v jeden deň. Vyzerá to zdanlivo jednoducho a nenáročne. A predsa si uvedomujem, že každý jeden jej krok budem musieť spraviť ja sama, pretože „niet inej cesty, pútnik, iba tá, ktorú sám vyšliapavaš“.

Takže o čom bude táto cesta?

Otvorene budem popisovať môj pohľad na svet. Blogov k rôznym témam bude vždy 11. Možno preto, že ako Jedenásta píšem Chartu 2012, ktorej listy zachytávajú rôzne témy a problémy v slovenskej spoločnosti. Možno preto, že číslo 11 je mystickou rovnováhou medzi dobrom a zlom. A možno ešte aj pre niečo úplne iné, ktovie.

29.4.2014 to bol práve mesiac, ako môjho syna Maroška odpojili od prístrojov napriek nesúhlasu nás rodičov. Prvú sériu blogov V MENE SYNA preto venujem môjmu dieťaťu a budem v nich písať vlastný pohľad na situáciu v slovenskom zdravotníctve.
Neskôr sa v rámci svojich blogov SPRAVODLIVOSŤ, s. r. o. pozriem podrobnejšie na otázku spoločenskej zodpovednosti v rôznych oblastiach a budem písať o nespravodlivosti
spravodlivosti v spoločnosti.

O ďalších úsekoch mojej cesty napíšem viac inokedy.

Ponúkam otázky, pretože chcem, aby o niektorých témach a problémoch v tejto spoločnosti
ľudia uvažovali.
Aby sa o nich začalo hovoriť.
A aby sa o nich hovorilo otvorene.

 

Začiatok cestyPredná Hora, 29.apríl 2014

Takže tak 6. – Čo máte proti vodke, občania Slovenska?

11.04.2024

Čo máte proti vodke, občania Slovenska? Keby ste ju riadne kupovali, nemusel by ju predajca popíjať v takom množstve sám, napadlo mi cynicky pri čítaní o najnovšom počine strany Demokratov https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/705995-slovensko-zaplavili-proruske-bilbordy-poburili-ludi-vyvesila-ich-strana-demokrati/ Zúfalecké gesto na upútanie pozornosti – alebo stratégia, [...]

Takže tak 5. – Čo by mal pre udržanie svojho úspechu urobiť prezident Pellegrini. . .

07.04.2024

Povedzme si to rovno – tieto prezidentské voľby na Slovensku boli viac proti Korčokovi, ako za Pellegriniho. Znamená to, že pre mnoho ľudí u nás bol Pellegrini prijateľnejším kandidátom. Svoju pozíciu by mal upevniť hneď na začiatku rozvážnymi krokmi. Pobavilo ma, ako Korčok vybehol s obviňovaním, že za jeho neúspech môže Pellegriniho neférová kampaň. [...]

Takže tak 4. – Mali by sme brániť spojencov v NATO?

05.04.2024

Nuž, neviem ktorý hlupák by sa hrnul pomáhať spojencom v NATO, ktorí by sa stali obeťou útoku Ruska iba preto, že vytrepali svojich vojakov na Ukrajinu. Povedzme si rovno – zmluva o vzájomnej pomoci v prípade napadnutia platí, ale týka sa nepochybne situácie, že sa členská krajina stala obeťou útoku. A nie že sama svojou hlúposťou ako agresor vyprovokuje odvetný [...]

vojna na Ukrajiny, Černihiv

ONLINE: Rutte: Niektoré štáty sedia na hromadách Patriotov. Kúpme ich pre Ukrajinu

18.04.2024 06:00, aktualizované: 06:23

EÚ by mala Ukrajine urgentne poskytnúť protivzdušnú obranu a urýchliť a zintenzívniť vojenskú pomoc vrátane delostreleckých nábojov a rakiet.

Fiala

VIDEO: Fiala si myslí, že slovenské peniaze na muníciu pre Ukrajinu Česko asi nevyužije

18.04.2024 06:00

Slovenská vláda sa nepripojila k iniciatíve Prahy, keď sa kabinet Petra Fialu usiluje nakúpiť delostrelecké granáty pre Ukrajinu.

Fico, Danko, Pellegrini

Boj o post šéfa NR SR. Bude Ficova stratégia účinná? Smer vyhrá tak či tak, SNS tlačí a Hlas čaká test

18.04.2024 06:00

Od pôvodných personálnych požiadaviek nakoniec SNS upustila, no staré rany otvorila oficiálne neobsadená stolička predsedu parlamentu, ktorú Danko požaduje od vzniku koalície. A chce ju znova.

obria lavička, Muráň

Park s megasochami je v Muráni absolútnou novinkou. Nechýbajú v ňom ani živé zvieratá

18.04.2024 06:00

Tony vážiace nadrozmerné sochy obrov, velikánska lavička s parádnym výhľadom či živé lamy pripomínajúce plyšové hračky. Tieto atrakcie sa nachádzajú v areáli pri obci Muráň.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,848
Celková čítanosť: 8974592x
Priemerná čítanosť článkov: 3151x

Kategórie