Založ si blog

DNES 6. – „Záchrankyňa národa“ alias Statočný ocko z Popradu

Po celé roky sú v tomto štáte ľudia denne v zdravotníctve zneužívaní platbami poplatkov, na ktoré neexistuje žiadny právny nárok.

Aj ja som pred mesiacom zaplatila poplatok 2 eurá za CD práve v popradskej nemocnici. A v rámci získavania podkladov zo zdravotnej dokumentácie v súvislosti so zabitím môjho syna v slovenskom zdravotníctve som získala tiež skúsenosť o rôznosti poplatkov nemocníc za prefocovanú dokumentáciu.

 

Snaha poukazovať na problémy v zdravotníctve sa tiahne ako červená niť už pár rokov aj rôznymi blogmi. Ľudia prečítajú, súhlasne prikývnu a nič. Čušia, nekonajú.

O to viac obdivujem tých občanov, ktorí majú odvahu dokážu vystúpiť za svoje práva.  Otecko v Poprade sa nebál pomenovať nesprávne konanie nemocnice, ktorá účtovala neoprávnene poplatok za CD, na ktorý napaľuje výsledky pacientovi. Plne súhlasím s tvrdením, že pre mnoho ľudí sú aj dva eurá navyše záťažou pre rozpočet. A pomohol týmto krokom  aj nám ostatným.  Takže, neznámy ocko, aj touto cestou Vám ďakujem.          

Navyše ide o princíp – ak ako občan uzavieram zmluvu so štátom o tom, že budem platiť zdravotné odvody, potom aj štát uzaviera zmluvu so mnou, čo všetko za tie zdravotné odvody mám dostať. A pokladám za zlodejinu, ak sa štát ku mne správa nečestne. A inak ako nečestným konaním zo strany štátu sa mi nedá nazvať jeho dlhodobé mlčanie a nečinnosť pri každodennom okrádaní občanov neoprávnenými poplatkami v zdravotníctve.

 

To, čo ma však najviac udivilo na celej situácii, je postoj ministerky zdravotníctva. Propagandistický nadpis vo včerajšej Pravde, že Zvolenská ruší poplatky by som nahradila nadpisom Prečo doteraz ministerka zdravotníctva nekonala, keď vedela, že ľudia platia neoprávnene poplatky?

To skutočne tá pani necíti žiadnu hanbu prisvojiť si zásluhy za výsledky práce niekoho iného? Mali by sme sa tešiť, že už od jesene zrušia absurdné poplatky (možno)? A prečo nie hneď, veď v záujme občanov by iste šlo zvolať aj mimoriadnu schôdzu NR SR, voliči by to ocenili.  Takto budeme ešte minimálne tri mesiace platiť všetky tie absurdné poplatky.

 

Podľa medializovaných údajov v denníku Pravda sa viceprezident Asociácie súkromných lekárov odvoláva na to, že lekár je súkromný podnikateľ a že mu teda nikto nemôže určovať,  koľko má od pacienta účtovať, ani že sa nedá stanoviť, aby pacienti platili za rovnaké úkony rovnaké sumy. Podľa môjho názoru tento postoj svedčí o jedinom – že bolo chybou predchádzajúcich vlád umožniť súkromníčiť v zdravotníctve.  A že je potrebné zaviesť voči lekárom účinné kontrolné mechanizmy a dôsledne ich dodržiavať.  

 

Že Ministerstvo zdravotníctva ani samosprávne kraje nechcú zasahovať do výšky rôznych poplatkov, ktoré si lekári stanovujú, plne chápem – načo by si nasier..i lekárov, keď môžu nechať s nimi doťahovať sa pacientov? Alebo bude azda niekto povinný aj kontrolovať, či v stanovených poplatkoch naozaj ide o ekonomicky oprávnené náklady? Návrh experta inštitútu INEKO pána Zachara o potrebe zaviesť ochranný strop na tieto poplatky, pokladám za múdry a efektívny, vyzná sa vo veciach – zrejme na rozdiel od ministerky, ktorá takúto úvahu ani nenačrtla.

 

Podľa môjho názoru však je nevyhnutný krok, ktorý mal štát spraviť zdravotníctve už dávno – zadefinujeme si, čo všetko za svoje zdravotné odvody máme záväzne dostať. Pretože súčasná nespravodlivá a nerovnomerná distribúcia zdrojov v zdravotníctve vedie k zneužívaniu zodpovedných platiacich poistencov a solidarizácii nie hlavne s chorými a potrebnými, ale predovšetkým s nezodpovednými. Je potrebné zaviesť systém bonusov či malusov, ako je to bežné vo vyspelých krajinách.

 

A hoci som bola sklamaná postojom premiéra, ktorého som po usmrtení môjho dieťaťa v slovenskom zdravotníctve otvoreným listom vyzvala,  aby odvolal ministerku zdravotníctva alebo aby sám odstúpil kvôli situácii v zdravotníctve, plne rozumiem jeho spokojnosti a ničnerobeniu vo veci. Na to, aby človek chápal nedostatky zdravotníctva na Slovensku, by musel mať odbornú znalosť veci.

 

 

 

7.6.2014

 

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie, podporila ju i Čaputová. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30, aktualizované: 17:35

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8985168x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie