Založ si blog

DNES 12. – Sľubotechna, s. r. o alias Blízko, bližšie, najbližšie

Určite poznáte slovenský fyzikálny zákon – „Počet medových motúzov, ťahaných občanom popod nos, je nepriamo úmerný času,ktorý zostáva do najbližších volieb“. A z množstva sľubov, tasených na sobotňajšom sneme Smeru je zjavné, že voľby sa blížia míľovými krokmi.

Otázkou je – čo sú to za sľuby a komu sú na Slovensku prospešné.

 

Nápad zaviesť železničnú dopravu zadarmo šokoval iste nielen železničnú spoločnosť, ale aj všetkých tých, ktorí logicky uvažujú. Nemá totiž nič spoločné so spravodlivosťou a sociálnosťou.

Plne síce rozumiem argumentom vlády, že EÚ podporuje tento druh dopravy ako ekologický  a že štát objednáva výkony vo verejnom záujme len na železniciach – nechápem však dôvod takéhoto diskriminačného prístupu, aj autobusovú dopravu je potrebné ponechať pod dohľadom štátu a s jeho podporou, nie výlučne v rukách súkromníkov a VÚC.

Na mnohých miestach totiž Slovenska železničná doprava neexistuje a sú to, žiaľ, práve tie miesta, odkiaľ cestovať za prácou či do škôl je finančne nákladnejšie ako v bežných lokalitách.   Stačí sa pozrieť na regióny s najvyššou mierou nezamestnanosti – Rimavskú Sobotu a Revúcu.                

 

Keďže na Prednú Horu, z Rimavskej Soboty do Poltára a v podobných lokalitách  žiadna železnica nevedie, postaví ju pre nás pán Fico snáď? Alebo budem naďalej každý mesiac platiť za cestu mne do práce a deťom do školy cca 150 eur, kým aj z mnou dotovaného zisku z DPH budú za polovičnú cenu do práce či bezplatne do školy cestovať ľudia v lepšej finančnej situácii ako má moja rodina?

Zatraktívniť cestovanie za prácou je potrebné práve tam, kde viazne doprava v dôsledku odľahlosti miesta, sporadických spojov a nákladov za cestovné.

 

A čo ďalšie sľuby? Zasa raz sľubotechna berie do úvahy len primitívne zohľadnenie výšky platu a nie komplexnej situácie rodín.

Podľa tohto modelu ak máme rodinu, kde pracujú obaja rodičia – každý s platom 564 eur – rodina podporu štátu formou rôznych úľav dostane, kým rodina s jediným pracujúcim rodičom so mzdou 900 eur a druhým rodičom bez práce (nepracujúci rodič nedostane od štátu ani cent) si žiadnu podporu nezaslúži, „nepotrebuje ju“ – a to bez ohľadu na počet detí, náklady na cestu do práce a školy aj na ďalšie okolnosti životnej situácie rodín.

Jednoducho, rozhodujú o nás „odborníci“.

Bez zohľadnenia počtu rodinných príslušníkov, ktorých zamestnaný človek vyživuje (deti, partner) a bez zohľadnenia okolností jeho životnej situácie sa práve tieto rodiny môžu stať obeťami „sľubotechny“, s. r. o. aj pri odbúravaní prídavkov na deti „tým, ktorí to nepotrebujú.“

 

Plne súhlasím s tým, že minimálna mzda na Slovensku je žobrácka a verejne tvrdím, že reálne životné minimum je niekde úplne inde ako sa štát tvári. Jej zvýšenie je preto naozaj nutné, no na druhej strane tento krok bez ďalších sprievodných opatrení znižuje rozdiel medzi nekvalifikovanou prácou a finančne podhodnotenou prácou odbornou (napríklad v školstve). Vonkoncom tiež nerieši problém nereálneho životného minima na Slovensku. 

A ak sa znížia odvody do zdravotného  či dokonca do sociálneho poistenia, v dôsledku toho bude menej peňazí v zdravotníctve a bude menej peňazí na dôchodky. Ale čože – žobrácke dôchodky pre ľudí pracujúcich za úbohé mzdy sú ďaleko – a voľby tak blízko.

 

Myslím si, že rozsiahly balík opatrení, týkajúci sa života ľudí na Slovensku, by nemala vláda tasiť na sneme svojej strany ako prekvapenie, vyskakujúce zo škatuľky. Tieto opatrenia by mali byť prístupne verejnosti formou otvorenej celospoločenskej diskusie a práve na základe nej by sa mali formovať tie najviac potrebné kroky. 

 

Ja osobne už mám dosť rečí o tom, ako tento štát nemá na to, na hento a na tamto, ako sa na to máme po desaťročia obetovania vlastnej životnej úrovne a životnej úrovne svojej rodiny skladať a ako sa ešte (dokedy?!?) musíme uskromniť. Uvedomujem si totiž, že pri efektívnom nastavení legislatívy by sa vôbec nemuseli uskromňovať bežní občania a mohli by dosahovať štandardnú životnú úroveň vyspelých krajín.

To by si pravdaže vyžadovalo účinné postihy podnikateľov – neplatičov a ich firiem, ktorí by bez úhrady všetkých dlhov nemali mať šancu opätovne podnikať zakladaním ďalších a ďalších firiem, dlhujúcu firmu by nemali mať možnosť previesť na inú firmu. Zrušiť možnosti špekulatívnych odpisov či rôznych špekulatívnych krokov zahraničných firiem cez dcérske spoločnosti na Slovensku. Štátne zákazky a zapojenie sa do projektov umožniť len firmám, ktoré preukážu, že dane a odvody platia na Slovensku a majú ich uhradené. Pozrieť sa na s. r. o.- čky v zdravotníctve, dôsledne kontrolovať aj legálnosť príjmov a ich zdanenie u detí podnikateľov – dlžníkov, ktoré si napríklad nakupujú drahé vily. Dalo by sa menovať ešte hodne dlho.

 

A kde sú voľby? No predsa blízko, bližšie, najbližšie.

 

 

 

Predná Hora, 2.7.2014

 

 

 

 

Cesta duše 9. – Desať. . .

29.03.2024

Slnečné lúče prichádzajúce po temnote noci. Zlátia svet a dávajú mu hrejivé objatie, prijímam ho s vďakou. Mimoriadne temná bola dnešná noc. Vietor za oknom v nej hučal šialene, akoby sa ňou hnalo tisíc čertov. Rev vetra kontrastoval podivne s tichom v mojom vnútri. Žiadne slzy ani slová, len obrazy mihajúce sa pred vnútorným zrakom – spomienky na cestu, ktorou som [...]

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,842
Celková čítanosť: 8939486x
Priemerná čítanosť článkov: 3145x

Kategórie