Založ si blog

DNES 17. – Oddeliť zrno od pliev

Rozumiem vášmu smútku, všetci tí, ktorí sa mi na môj mail ozývate so smutnými príbehmi o vašich blízkych, zabitých v slovenskom zdravotníctve v dôsledku pochybení lekárov. Žijem svoj smútok podobne ako vy. Avšak na rozdiel od niektorých, ktorých bolesť zaslepuje a prestali dôverovať lekárom úplne, ja prehlasujem, že sú v radoch lekárov aj ľudia, ktorých si hlboko vážim. Ako odborníkov aj ako ľudí.

 

Medzi tými, ktorých chcem spomenúť s úctou a vďakou, sú ľudia, ktorí pomáhali môjmu synovi v najťažších chvíľach po narodení či počas života.

Pani doktorka Mošková z neonatologického oddelenia DFN v Banskej Bystrici, bola som úprimne rada, že Maroško mohol vďaka výnimke zdravotnej poisťovne zostať vo Vašej starostlivosti až do odchodu domov z nemocnice. Ďakujem.

Pán doktor Hudec, ambulantný lekár z Revúcej, nezištne ste liečili homeopaticky nášho syna po jeho narodení v situácii, keď sme nemali peniaze na liečbu. Ďakujem.

Pani doktorka Rozsypalová, detská neurologička z Popradu, cením si Vašu ústretovosť a záujem o môjho syna po celý ten čas čo bol vo Vašej starostlivosti. Ďakujem.

Pani doktorka Chmelová, gynekologička z Popradu, stali ste sa mojou lekárkou až po narodení Maroška a nikdy ste ho nevideli, no rovnako nikdy ste sa pri mojich návštevách vo Vašej ambulanciinezabudli opýtať ako sa synovi darí. Ďakujem.

Pán doktor Šulaj, neurochirurg z FN v Banskej Bystrici, Vy ste Maroškovi opakovane zakladali shunt a tým ste mu darovali život. Mimoriadne si Vás vážim. Úprimne Vám ďakujem za všetko, čo ste pre moje dieťa doteraz spravili.

 

A spolu s vďakou týmto lekárom patrí moje poďakovanie aj bezmennému tímu sestier, bez ktorých by práca ani toho najlepšieho lekára nebola možná. Stretávali sme sa s vami počas rokov Maroškovho života. Nedá sa vás ani vymenovať v jednom článku a mená mnohých z vás si už ani nepamätám. Milé a ústretové, neraz láskavejšie a ochotnejšie ako podaktorí lekári. Za všetky spomeniem teraz jednu z vás – sestrička z pôrodníckeho oddelenia v Rimavskej Sobote, kde sa Maroško pred 15 rokmi narodil, naozaj už neviem Vaše meno, (snáď Erika?) spomínam si len, že ste mali tmavé vlasy, štíhlu postavu a láskavé srdce – cítila som sa hrozne, keď mi dieťa na druhý deň po pôrode odviezli kvôli respirátoru do Banskej Bystrice, Vy ste mi vtedy vrátili nádej. Ďakujem.

 

Práve vtedy v júli 1999 v nemocnici v Rimavskej Sobote – kde som sa pri narodení syna ocitla náhle, vzdialená od rodiny a neovládajúca maďarčinu – som si možno po prvý raz v živote úplne jasne uvedomila, že nie je podstatné, ak má nemocnica obdraté steny či staré okná, je oveľa dôležitejšie, ak jej personál tvoria slušní a láskaví ľudia. Naozaj neviem, či si dodnes uchovali lekári tejto nemocnice zvyk, že v závere svojej služby prešli izby pacientov a prehodili s nimi pár milých slov, ale veľmi si prajem, aby to tak bolo.

 

Áno sú takí lekári a zdravotné sestry, na ktorých spomínam s úctou. Odborníci, aj čestní a láskaví ľudia. A určite sú v radoch zdravotníkov aj mnohí ďalší slušní lekári a sestry, ktorých nepoznám, neprišla som s nimi nikdy do kontaktu. Práve vy všetci – a ja si myslím, že je vás aj na Slovensku naozaj dosť – by ste mali sami začať otvorene robiť poriadok v radoch zdravotníkov. Mať ľudskú odvahu hovoriť otvorene o pochybeniach kolegov namiesto falošnej solidarity, inak bude zlých a tragických skúseností u pacientov len pribúdať.

 

Je treba oddeliť zrno od pliev.

 

Pretože sú medzi vami i účtovači čiernych duší a falošných výkonov, šmelinári, ryžovači, závisláci, fušeri. Ľudia robiaci hrubé a zásadné chyby, na ktoré doplácajú životom ich pacienti. Ľudia neschopní priznať otvorene svoju chybu, ospravedlniť sa za ňu a niesť za ňu zodpovednosť. O tom viac nabudúce.

 

 P.S.: Dnes som dostala konečne do ruky úplnú pitevnú správu, je z nej zrejmý vinník smrti môjho dieťaťa.

Predná Hora, 7.8.2014

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo mláďa medveďa hnedého

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Rudolf Huliak

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

19.04.2024 13:00

Hlina tvrdí, že podnet bude musieť byť zaradený na rokovanie a musí byť o ňom rozprava.

Čierny kašeľ / Pertussis /

Čierny kašeľ v Bratislavskom kraji: Hygienici evidujú 74 prípadov ochorenia

19.04.2024 12:21

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8984250x
Priemerná čítanosť článkov: 3151x

Kategórie