Založ si blog

DNES 33. – Ako byť podnikateľom a pritom nevedieť čo firma robí

Naozaj si neviem vysvetliť skutočnosť, že vlastník firmy Medical Group vôbec nemá predstavu čo robia v rámci pracovnej doby zamestnanci jeho vlastnej firmy. A že navyše o tom nemá predstavu dlhodobo.

Firme sa napriek tomu vedie dobre – opakovane sa jej zadarilo v dodávke medicínskej techniky, uspela v súťaži svojou ponukou v porovnaní s inými zapojenými firmami. Chybou je, že – ako uviedol samotný majiteľ spomenutej firmy – náplňou činnosti jeho firmy vôbec nie je dodávka medicínskej techniky.

A tak vyvstáva niekoľko otázok.

Niektoré otázky by sa týkali chodu samotnej maxiúspešnej firmy, ktorej majiteľ nemá vedomosti o tom, čo sa v nej deje. Vari zamestnancov neplatí za to, že podávajú nejaký výkon? Aký je obrat a úspešnosť jeho firmy v tom, v čom podľa jeho vedomostí podniká?

Ďalšie otázky by sa týkali priamo realizátorov úspešných tendrov – podnikateľsky úspešných zamestnancov spomenutej firmy. Kto sú tí ľudia, vyznajú sa azda v medicínskej technike? Trčali v nejakej firme, zrejme málo ocenení, keďže majiteľ firmy nemá dostatok vedomostí čo to tam vlastne robia. Prečo si neotvorili rovno vlastnú firmu na predaj medicínskej techniky, keď by sa im v ňom zjavne darilo mimoriadne dobre?

A odkiaľ túto techniku zobrali? Azda ju vyrobili na kolene? Alebo im ju niekto predával napriek skutočnosti, že ju firma vôbec nemá čo nakupovať, nakoľko nie je predmetom jej činnosti? Môžem prísť azda k nejakému výrobcovi takejto techniky s tým, že jednoducho si to kúpim a idem ju ďalej predávať, pričom on si ani neoverí či s tým naozaj podnikám? Vyzerá to úplne jednoducho – prídem, kúpim a idem. Hrozím sa predstavy, že by to v tomto štáte takto šlo robiť nielen s medicínskou technikou, ale napríklad tiež so zbraňami či s niektorými nebezpečnými látkami.

Zaujímavé otázky by boli aj k motivácii a pozadiu úspešnej činnosti firmy, ktorá ju nemá oprávnenie vôbec realizovať. Čo bolo dôvodom a impulzom takéhoto odklonu zamestnancov firmy od podstaty jej činnosti?Jedného dňa sa zamestnanci natoľko nudili, že sa rozhodli len tak pre zábavu ísť do nejakého tendra s medicínskou technikou? Stíhali to všetko zorganizovať zamestnanci spomenutej firmy – manažment a správna rada – ako „bočák“ popri práci alebo namiesto nej?

 

A najdôležitejšia otázka – trúfli by si na niečo také zamestnanci firmy, hoci by šlo aj o jej vrcholový manažment a správnu radu – sami ako malé ryby bez odobrenie niekoho „zvrchu“, kto by im mal kryť v prípade potreby chrbát?

 

Čo dodať? Faktom je, že firma Medical Group sa zúčastnila tendrov, ktoré s jej náplňou práce nesúvisia. Ide o neoprávnený výkon činností, ktoré rozhodne nemá firma vo svojej náplni, t. j. o neoprávnené podnikanie – a to je podľa môjho názorudôvod na pozornosť orgánov činných v trestnom konaní.

Myslím si, že im má čo vysvetľovať dotyčný majiteľ firmy, lebo za svoju firmu zo zákona zodpovedá – a je jedno, či sa o svoju firmu a jej činnosť primerane zaujíma alebo nie. Ak niekto nechce niesť právnu zodpovednosť za činnosť firmy, tak si nijakú firmu nemá zakladať.

Myslím si tiež, že im majú čo vysvetľovať zamestnanci spomenutej firmy, ktorí boli do úspešného podnikania s medicínskou technikou zainteresovaní. Nepostačuje rozhodne, že šéfka už nebude šéfkou, to je interný problém majiteľa firmy koho bude mať v jej manažmente či v správnej rade.

Myslím si tiež – a to je najzákladnejšia otázka z môjho pohľadu v tejto story – že niekto musí podnet orgánom činným v trestnom konaní vo veci dať. Inak konať nebudú. Podľa môjho názoru by podnet vo veci mal dať súčasný minister zdravotníctva a mal by tak spraviť BEZODKLADNE.

 

 

Predná Hora, 12.11.2014

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9002537x
Priemerná čítanosť článkov: 3154x

Kategórie