Založ si blog

ODZVÁŇA 4. – Veľkých zlodejov nikto netrestá

Je smutnou vizitkou štátu a jeho legitimity, ak nemá funkčné kontrolné mechanizmy. A na Slovensku akoby žiadne kontrolné mechanizmy neexistovali.

Denník Pravda včera priniesol odhalenie, že plytvanie peňazí v piešťanskej nemocnici nebolo ojedinelé. Nejde o jednorazové pochybenie vedenia piešťanskej nemocnice – ukazuje sa, že nehorázne „pochybenia“ sa vyskytujú v rôznych slovenských nemocniciach a je tiež ešte otázne, či v jednej nemocnici ide len o jediné pochybenie alebo ich bude ako húb po daždi.

Vonkoncom preto nejde pri odstúpení bývalej ministerky o krok Zvolenskej v súvislosti s touto jednou kauzou. Je to výsledok rozsiahleho bordelu v zdravotníctve, ktorý vznikal dlhodobo – a konečne ho treba vymiesť. Zdravotnícky systém na Slovensku je dlhoročne nekvalitne fungujúci – a podľa môjho názoru stojí na zlých základoch nesprávne nastavenej solidarity namiesto poistného rizika, hoci sa ako poistno-rizikový tvári.

To, že v ňom chýba primeraná kontrola nie je nič nové pod slnkom, v tomto štáte sa kontroluje totiž iba to, čo ako-tak funguje. A to sa o slovenskom zdravotníctve povedať nedá.

Je mi osobne jedno, ktorá z politických strán bola či je pri moci v situácii zlodejiny v nemocniciach – pre mňa je podstatné aké závery z toho vláda vyvodí teraz.

 

Plne súhlasím s premiérom Ficom, že je potrebné vyvodiť zodpovednosť voči všetkým, ktorí z titulu svojej funkcie mali vo veci konať a nekonali. Pripomínam, že je potrebné vyvodiť zodpovednosť nielen politickú, ale aj trestnoprávnu – a to voči všetkým aktérom týchto káuz.

 

Poďme pekne po poriadku.

V prvom rade by orgány činné v trestnom konaní mali zamerať pozornosť na plnenie povinností v Najvyššom kontrolnom úrade (NKÚ) a zistiť či, kedy a ako svoje zistenia NKÚ primerane postúpil kompetentným orgánom a čo zanedbal. V  NKÚ síce po dlhú dobu chýba šéf, ale niekto predsa je poverený jeho vedením. Podľa slov jeho hovorcu vo včerajšej Pravde (Prečo sa nemocničné kauzy zamietli pod koberec?, Pravda, 12.11.2014) údajne boli ich zistenia z kontrol, v ktorých písomne upozornili na porušenie viacerých všeobecne záväzných predpisov, nedodržanie hospodárnosti a efektívnosti pri nakladaní s majetkom štátu postúpené Ministerstvu zdravotníctva SR, Výboru NR SR pre zdravotníctvo aj Výboru NR SR pre financie a rozpočet.Mali však podľa môjho názoru dať podnet aj Generálnej prokuratúre, resp. akejkoľvek inej prokuratúre, pretože oznamovaciu povinnosť majú aj ako občania. Nestalo sa.

Takže skutočnosť že zisťovali závažné pochybenia a vo veci nijako ďalej nekonali ma vedie k otázke načo nám je taký NKÚ? Koľko nás stojí jeho chod ročne? Ak nemieni doťahovať do úspešného konca svoje zistenia, tak škoda vyhodených peňazí naň.

 

V druhom rade by orgány činné v trestnom konaní mali zamerať pozornosť na tých, ktorí informáciu od NKÚ dostali a vo veci účinne nekonali – Ministerstvo zdravotníctva SR, Výbor NR SR pre zdravotníctvo aj Výbor NR SR pre financie a rozpočet. Oznamovacia povinnosť im vyplýva z titulu funkcie, majú ju aj ako občania. Ak vo výboroch sedia a ani poriadne nevedia čo prejednávajú, to je ich problém.

 

V treťom rade by orgány činné v trestnom konaní mali venovať pozornosť tým, ktorí priamo ako nominanti politických strán mali odborne riadiť chod nemocníc. Je podľa môjho názoru dôvod na stíhanie týchto osôb nielen kvôli konkrétne spôsobenej škode veľkého rozsahu v mimoriadne dôležitej oblasti národného hospodárstva (nemocnice sú zariadenia vládou označované ako strategické zariadenia a zariadenia fungujúce vo verejnom záujme), ale aj kvôli trestnému činu verejného ohrozenia, nakoľko svojim konaním ohrozovali ekonomický chod nemocníc a dostupnosť zdravotnej starostlivosti pre občanov dotknutých regiónov.

 

A v neposlednom rade je potrebné venovať pozornosť – už síce nie orgánov činných v trestnom konaní, ale nás samotných občanov – tým, ktorí nám takýchto gaunerov a nehanebných okrádačov do manažérskych funkcií v nemocniciach nasadili len z dôvodu politickej príslušnosti bez ohľadu na ich odborné a predovšetkým ľudské aj morálne kvality. Ktorí nám vytvorili legislatívu umožňujúcu takéto šafárenie, bez príslušnej kontrolnej činnosti. Koho to vlastne volíme „pre svoje blaho“?

 

Pretože tí, ktorí by z titulu svojej funkcie mali v tomto štáte v našom záujme účinne konať, nekonajú v rôznych oblastiach. Nejde len o kauzy, ale o celý zdravotnícky systém. V tomto štáte za neschopnosť z dôchodku zaplatiť ešte aj zdravotné odvody z  výhry poukazu na rekreáciu (na ktorej ani nebol) prenasledujú 92-ročného pána, ale nie veľkých dlžníkov poistných odvodov. Nikto nestíha ani tých, ktorí vytvárajú nefunkčný a nespravodlivý systém zdravotného „poistenia“ (aké poistenie – však v ňom nie je zohľadnené poistné riziko?!).

A čo s kauzami, o ktorých sa teraz hovorí?

Je nevyhnutné vyvodiť zodpovednosť politickú aj trestnoprávnu voči všetkým aktérom týchto káuz – ale som veľmi zvedavá, či to vláda bude naozaj mať odvahu spraviť. Kopa hnoja je totiž naozaj veľká. Dlhoročné zlyhávanie systému kontroly ale nemožno riešiť inak ako rozsiahlym upratovaním, ak vláda neplánuje odstúpiť sama pre nečinnosť.

 

Preto verejne vyzývam premiéra SR – pán Fico, ak chcete veci úprimne riešiť – ako premiér Slovenskej republiky podajte bezodkladne trestné oznámenie voči všetkým osobám, ktoré vo veci káuz v zdravotníctve mali konať a neučinili tak. Na Generálnej prokuratúre máte bývalého spolužiaka, takže snáď Váš podnet príjmu a budú riešiť a neodsunú ho na preťahovanie času okresnej prokuratúre – tak ako môj podnet vo veci neplatenia poistných odvodov Sociálnej poisťovni transformovanými nemocnicami.

 

Predná Hora, 13.11.2014

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

Pravdu na stôl 9. – No konečne niekto pravdu povedal. . .

26.03.2024

Tie davy ľudí, ktorí sa cítia ako nebinárni, lustre, psíky, oni a ono a ktovieako ešte – odkiaľ sa tu len nabrali? Túto otázku som si kládla opakovane, lebo veď homosexuálne orientovaní ľudia žili i v minulosti medzi nami, ale ľudia cítiaci sa ako oni, či ono, či ako luster – to mi pripadalo ako nóvum. Vyvíja sa nejako pohlavná identita v čase a mení sa? [...]

olympiada rieka Seina v Parizi

Ukrajinci vyhrali symbolickú bitku o Paríž, ale chcú, aby Rusov potrestali najprísnejšie

28.03.2024 12:30

Kyjev nechce vidieť na letných hrách ani jedného Rusa. Moskva tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor skĺzol do suterénu rasizmu neonacizmu.

zena tabletka lieky choroba liek

Japonsko eviduje 4 úmrtia a 100 hospitalizácií v súvislosti s doplnkami výživy

28.03.2024 12:09

Firma minulý týždeň informovala, že prvé sťažnosti na problémy s obličkami dostala už v januári.

korčok, pellegrini

Prezidentský duel Korčok – Pellegrini. Kampaň nabrala na obrátkach. Môžeme čakať ešte nejaké prekvapenia?

28.03.2024 12:00

Prvý duel prezidentských kandidátov Korčoka a Pellegriniho odvysiela Rádio Slovensko a RTVS:24.

medvede, tabuľka, Repište

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie parlamentu k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

28.03.2024 11:31, aktualizované: 11:55

Zákon o možnom odstrele rizikových medveďov sa má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní na najbližšej riadnej schôdzi.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,841
Celková čítanosť: 8935530x
Priemerná čítanosť článkov: 3145x

Kategórie