Založ si blog

SPRAVODLIVOSŤ s. r. o. 3 – Odvezieme sa vláčikom všetci?

Ako som napísala v mojom článku Vlakári a nevlakári 27. 10.2014 (Spravodlivosť s. r. o. 2)

ide pri „vlakoch zadarmo o opatrenie populistické, nezmyselné a nedomyslené. Navyše však podľa môjho názoru aj o opatrenie diskriminačné, vytvárajúce zjavne nerovné podmienky pre ľudí žijúcich v lokalitách bez vlakov a aj zjavnú príjmovú nerovnosť v postavení rodín so študujúcimi deťmi (pretože im náklady vynaložené na cestovné svojich detí štát žiadnym spôsobom nezohľadní). Navyše by túto nerovnosť chcela vláda ešte prehĺbiť od januára 2015 mediálne avizovanými opatreniami „pre pracujúcich, ktorí do práce cestujú“ – ako inak, vlakmi.

Keďže nápad s vlakmi, umožňujúcimi cestovať zadarmo len pre časť občanov pokladám za nespravodlivý, obrátila som sa pôvodne vo veci na Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Tí mi označili vinníka stavu, ide podľa nich o Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. Oslovila som preto s podnetom ich a čudujme sa – odpoveď prišla rýchlo. Potvrdili mi v nej, že – ako píšu – „sú si vedomí toho že nie každý má prístup k vlaku, resp. nie v každom meste a dedine stojí vlaková stanica“. Z toho mi vyplýva, že určite nešlo z ich strany o diskrimináciu z nevedomosti, neznalosti veci.

Podľa ich názoru vec možno riešiť jednoducho, citujem z ich odpovede – „V tomto prípade je tu však vždy možnosť odviesť sa autobusom na najbližšiu vlakovú stanicu a odtiaľ  – do cieľa svojej cesty využiť vlak, v ktorom budú mať školopovinné deti cestovanie zadarmo. Znamená to, že aj takýmto spôsobom sa cestovné náklady vo Vašom prípade môžu výrazne znížiť.“

A keďže sa mi  korešpondencia s takýmito šikovnými odborníkmi efektívne riešiacimi probémy začala páčiť a zapáčila sa mi aj ich myšlienka, napísala som im hneď opäť. S ponukou, aby sme zrealizovali ich tento ich nápad spoločne. List prikladám.

 

Adr.:

Minister dopravy SR

Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR

 

Na základe Vašej odpovede zo dňa 1.12.2014 vo veci nespravodlivo nastaveného cestovného v rámci zliav na cestovnom Vás opätovne upozorňujem, že tento stav veci pokladám za diskriminačný voči mojej rodine. Tiež voči rodinám v podobnej situácii. Vo veci som sa obrátila aj na pani verejnú ochrankyňu práv, nakoľko mi nesprávnym – diskriminačným postupom Vášho ministerstva vzniká škoda.

Na základe Vašej odpovede na môj list – t. j. Vami odporúčaného riešenia  situácie tým, aby „sa moje deti odviezli autobusom do najbližšej vlakovej stanice a odtiaľ využívali vlaky zadarmo“ – Vás týmto oficiálne žiadam a vyzývam na absolvovanie cesty Vašimi odborníkmi odporúčaným spôsobom spolu s mojimi deťmi do školy. Samozrejme v prítomnosti médií – oslovujem ich vo veci.

Žiadam Vás preto o urýchlené spresnenie Vašimi odborníkmi odporúčanej trasy. Dve moje dcéry – ako som uviedla v mojom prvom liste – dochádzajú denne na osemročné gymnázium do okresného mesta Revúca a bývame na Prednej Hore. Najstaršia dcéra študuje na VŠ v Banskej Bystrici, kam sa potrebuje dostať každý týždeň najneskôr v pondelok ráno do 8, 30.

Za skoré vyrozumenie vo veci ohľadne konkrétnej Vašimi odborníkmi odporúčanej trasy a spojov v rámci nej dopredu ďakujem.

Zároveň Vás informujem, že tento môj list uverejňujem v článku v rámci môjho blogu otvorene elenaistvanova.blog.pravda.sk.

 

 

 

Predná Hora, 2.12.2014

 

P. S: K diskusii: vôbec sa nečudujem, že to v tomto štáte vyzerá tak ako vyzerá podľa úrovne niektorých príspevkov. Nereagujem na ne konkrétne, pretože ako som už párkrát uviedla – mám názor na anonymizované príspevky.

Pokladám za nespravodlivé takto nastavené pravidlá hlavne voči viacdetným rodinám, kde deti cestujú do škôl – SŠ a VŠ,  lebo pre niektoré rodiny je naozaj náročné to v rámci rodinného rozpočtu každý mesiac zvládnuť. Nechcem rušiť cestovanie zadarmo ostatným rodinám, ale zaviesť spravodlivú kompenzáciu pre tieto rodiny.

Verím, že pre niektorých je podstatné len to, aby sa zadarmo vozili ich rodiny a ostatní ich nezaujímajú. To zasa ja nazývam sebectvom.

E. I.

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

Russia Victory Day Parade ruskí vojaci

Výdavky na zbrojenie rekordne rastú. Vojna na Ukrajine rozhýbala NATO

23.04.2024 08:00

Celkové vojenské výdavky vo svete dosiahli vlani až 2,443 bilióna dolárov, čo je najvyššia suma od roku 1988.

americkí vojaci

Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín

23.04.2024 06:52

Dva drony zostrelili v pondelok neďaleko leteckej základne v západoirackej provincii Anbár.

ATACMS, Ukrajina

ATACMS či vojenskí poradcovia. Zameria Kyjev pomoc z USA aj na zničenie Krymského mosta?

23.04.2024 06:00

Už tento týždeň by Ukrajina mohla z USA dostať ďalekonosné Armádne taktické raketové systémy – ATACMS.

Marina Francisti, Ana Meši

Zubná turistika očami lekárok zo Srbska: Slovákov trápi bezzubosť, chodia k nám po protézy aj implantáty. Láka ich cena

23.04.2024 06:00

Stomatologičky zo Srbska nám priblížili, čo láka Slovákov do ich ambulancií.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 8997679x
Priemerná čítanosť článkov: 3153x

Kategórie