Založ si blog

DNES 41. – Ruku hore. . .

Nie, nie, neľakajte sa, nejde o žiadny fašistický prejav. Možno že si spomínate na predvianočnú reklamu, v ktorej  Ruku hore… dávali davy národa za rôznych ľudí, ktorí sa im stali známi tým, že hoci pôvodne si len tak z domu vybehli kvôli nejakej rozumnej činnosti (venčiť psa a podobne) namiesto toho odrazu robili niečo úplne iné – nakúpili si kadečo (tuším nejaký gauč, chladničku či mikrovlnku) a ešte sa kvôli tomu aj zadlžili.

Oveľa viac ako pôvodná reklama sa mi páčila jej facebookom šírená paródia, podľa ktorej si len tak vybehol z domu istý Peter kúpiť chlieb – a potom prišiel domov ožratý ako ….. (nuž, povedzme že prišiel v stave silnej opitosti).

 

Rôzne hlučné petardy – a podľa sily hluku nielen petardy – znepríjemňovaliešte aj včera prácu a chodenie po meste vo viacerých mestách na Slovensku, ako som sama zažila a podvečer sa dozvedela i z naštvaných mailov a telefonátov mojich známych.

Možno si poviete, že takéto vystrájanie potrvá nanajvýš ešte niekoľko dní, ale ja si to nemyslím. Rozumný a triezvy človek vie, že takéto hlučné povyrazenie si treba ponechať nanajvýš na toho Silvestra, ak už niekto má záľubu v hlučnom vítaní prichádzajúceho roka. Lenže koľko máme na Slovensku rozumných a triezvych ľudí? Vždy sa nájdu nedostatočne uvažujúci a pritom dostatočne bezohľadní jednotlivci, ktorí takúto „zákonnú možnosť“ teraz môžu využívať beztrestne kedykoľvek.

 

Neviem si dosť dobre predstaviť situáciu takéhoto náhleho hluku na ulici pri pracovisku, keď by sme pracovali napríklad s nejakým úzkostným dieťaťom. A už vôbec si neviem predstaviť, že také niečo buchne na ulici v blízkosti mamičky s dieťatkom v kočíku,či neďaleko človeka chorého na srdce. Respektíve ak sa aj zdravému človeku kvôli náhlemu hluku v jeho blízkosti  niečo stane – vypadne mu trebárs len z rúk krehký nákup a poškodí sa, splaší sa mu pes. Podľa televíznych správ sa k autorstvu nápadu má hlásiť Ministerstvo hospodárstva SR. Takže škody spôsobené v súvislosti s tým by mali hradiť v zmysle zákona o škodách spôsobených pri výkone verejnej mocizrejme oni.

Mňa ale zaujíma konkrétny autor – tvorca tohto nápadu a dôvody návrhu zmeny zákona. Neviem, v čej hlave ten nápad skrsol, ale veľmi ma to zaujíma. O čo jeho autorovi šlo?

Cítil sa sám obmedzený pri používaní pyrotechniky počas roka on osobne a trpel tým nejako? Chce ju azda počas roka viac používať jeho rodina? Alebo ho niekto vo veci konkrétne oslovil s tým nápadom? Žeby to bol lobbing dovozcov a predajcov pyrotechniky? Budem rada, ak sa autor nápadu verejnosti mediálne predstaví a porozpráva o tom, kvôli čomu túto zmenu zákona navrhol a prostredníctvom ministerstva predložil.

 

Takže všetci tí, ktorí ste týmto (ne)vydareným nápadom o slobodnom používaní pyrotechniky rôzneho druhu kedykoľvek a skoro kdekoľvek na Slovensku naštvaní, dnesdvíhajte Ruku hore…

Za zatiaľ neznámeho autora, ktorýpôvodne mal svojou prácou pomáhať zveľaďovať hospodárstvo Slovenska  – a zrazu len tak dostal nápad novelizovať zákon o používaní rôznych ohňostrojov, petárd a iných pyrotechník a umožniť ich bezohľadne používať kedykoľvek počas roka.

 

Predná Hora, 10.1.2015

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

kvet, strom, sneh, úroda, mrazy

Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne. Mnohí hlásia stopercentnú škodu

25.04.2024 16:52

Hovorí sa o najhoršej situácii za posledných sto rokov. Odhadom už bolo zničených približne 100 000 ton ovocia.

SIS / Slovenská informačná služba /

Slovensko dostáva už len filtrované informácie od tajných služieb, tvrdí Galko. Gašpar to označil za hoax

25.04.2024 16:16

Poslanec Tibor Gašpar dodal, že výmeny informácií na úrovni spravodajských služieb nie sú verejné veci.

harvey Weinstein

Súd zrušil odsúdenie Weinsteina za sexuálne delikty, začne sa nový proces

25.04.2024 16:02, aktualizované: 16:09

Na slobodu sa 72-ročný Weinstein podľa CNN nedostane.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9003972x
Priemerná čítanosť článkov: 3155x

Kategórie