Založ si blog

DNES 42. – Naše prachy 1. Alias Hlavne že sa vezieme

Predstavte si, že poctivo platíte povinné odvody Sociálnej poisťovni a štát pritom vôbec nezaujíma, či vám zostane dosť peňazí na život vašej vlastnej rodiny. Ale váš sused povie, že nemá dosť peňazí a odvody spokojne nezaplatí s tým, že nikto ho za to nestíha.  A dôchodok dostane určite tiež, ešte vyšší ako vy sami.

 

Nuž, takáto situácia u nás na Slovensku existuje pri odvodoch platených Sociálnej poisťovni. Kým väčšina z nás tieto odvody poctivo platiť musí, niektoré zdravotnícke zariadenia ich dlhodobo a v plnej výške neuhrádzajú ako zamestnávateľ za svojich zamestnancov  s argumentom, že keď zamestnancom dajú zvýšené mzdy a zaplatia základné úhrady na prevádzku, tak im už nezvýši na odvody Sociálnej poisťovni. A orgány činné v trestnom konaní pokladajú takýto stav za normálny a argument za akceptovateľný.

 

S takýmto argumentom a jeho akceptovaním zo strany štátu rozhodne nesúhlasím. Takto by predsa mohli hospodáriť všetci – školy, sociálne služby, úrady, že by dali zamestnancom platy také vysoké,že na ne objektívne nemajú dosť peňazí,a preto by jednoducho prestali platiť odvody Sociálnej poisťovni.

Nevidím najmenší dôvod na to, aby boli výnimkou zdravotnícke zariadenia. Myslím si, že zo svojho príjmu v tomto štáte aj nemocnice musia zaplatiť všetky svoje zákonné odvody a základný chod prevádzky, pričom následne môžu zo zvyšnej sumy nadeľovať platy svojim zamestnancom. Je pekné chcieť mať platy ako na Západe, ale veď ich chceme všetci, a nielen zdravotníci.

 

Lekári zvyšovanie platov získali bezohľadným vydieraním spoločnosti. Nezaujímalo ich, či sú ich požiadavky primerané reálnemu stavu v spoločnosti, t. j. aké príjmy majú v tejto spoločnosti ostatní ľudia – tí, ktorí pracujú v školstve, sociálnych službách, na úradoch, vo fabrikách či kdekoľvek inde. A preto nevidím najmenší dôvod javiť nám ostatným záujem – a nebodaj i solidaritu formou skladania sa na ich budúce dôchodky.

Uvážme si – ak je súčasný plat atestovaného lekára 2,3-násobkom priemernej mzdy (podotýkam že ide len o základný plat, bez príslužieb a ďalších príplatkov), tak je zrejmé, že z dobrého platu v budúcnosti budú mať lekári aj dobré dôchodky.  Vonkoncom by som im ich nezávidela, ak by zdravotnícke zariadenia odvody Sociálnej poisťovni za svojich zamestnancov posielali všetky zákonné odvody. Ibaže neposielajú.

A tu je pes zakopaný.

Mám o tom už aj písomné dôkazy.

Tí, ktorí čítate môj blog už dlhšie viete, že som pred časom podala podnet na riešenie neplatenia odvodov Sociálnej poisťovni zo strany transformovaných nemocníc. Po krátkych ťahaniciach sa vyšetrovanie veci v rôznych kútoch Slovenska  rozbehlo a prichádzajú mi listy o priebehu vyšetrovania z rôznych nemocníc – a vo viacerých prípadoch i jeho ukončenia, pretože orgány činné v trestnom konaní zistili, že nemocnice vyplatia platy, potom ešte základný chod prevádzky a na odvody im už jednoducho nezostáva.   Takže vlastne nerobia nič zlé.

 

A pritom v tých istých zdravotníckych zariadeniach sa od januára 2015 zasa raz zvýšili platy lekárom. Ide o tzv. druhú časť tretej tranže zvyšovania ich platov, ktorá navyšuje platy lekárom v ústavných zdravotníckych zariadeniach.

Skúsme hádať – začnú teraz nemocnice dlžné poistné platiť? Sotva.

Takže niekto (no kto asi?) si z nás ostatných občanov spravil dojnú kravu pre lekárov. „Vybojovali si“ vysoké platy, napriek Sociálnej poisťovni nezaplateným odvodom dostanú raz aj vysoké dôchodky – na tie sa im poskladáme platbami do Sociálnej poisťovne my ostatní – tí, ktorí za svoju poctivú prácu tiež chceme platy ako na Západe, ale štát nám ich nedal, pretože sme ho nevydierali ako lekári – takže budeme mať z nízkych platov raz aj nízke dôchodky.

 

Je to skrátka pohodlné viezť sa  na nespravodlivo nastavenom solidárnom systéme.

 

Takže plne možno súhlasiť s tvrdením, že v zdravotníctve zakopali etiku do zeme.

 

 

 

 

 

 

Predná Hora, 12.1.2015

 

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

Pravdu na stôl 9. – No konečne niekto pravdu povedal. . .

26.03.2024

Tie davy ľudí, ktorí sa cítia ako nebinárni, lustre, psíky, oni a ono a ktovieako ešte – odkiaľ sa tu len nabrali? Túto otázku som si kládla opakovane, lebo veď homosexuálne orientovaní ľudia žili i v minulosti medzi nami, ale ľudia cítiaci sa ako oni, či ono, či ako luster – to mi pripadalo ako nóvum. Vyvíja sa nejako pohlavná identita v čase a mení sa? [...]

Srbsko

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova, Srbsko to odsúdilo

28.03.2024 13:10

Srbský šéf diplomacie označil rozhodnutie výboru PZ RE o podpore členstva Kosova za "škandalózne" a "hanebné".

čaputová

Čaputová: Členstvo v klube NATO nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

28.03.2024 12:58

V piatok uplynie výročie 20. výročia vstupu Slovenska do Aliancie.

izrael, palestína, gaza

Izraelská armáda tvrdí, že v nemocnici v Gaze zabila 200 ozbrojencov Hamasu

28.03.2024 12:44

Pacienti z radov civilistov a zdravotnícky personál bol podľa armády kvôli bojom evakuovaný do iného krídla nemocnice.

olympiada rieka Seina v Parizi

Ukrajinci vyhrali symbolickú bitku o Paríž, ale chcú, aby Rusov potrestali najprísnejšie

28.03.2024 12:30

Kyjev nechce vidieť na letných hrách ani jedného Rusa. Moskva tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor skĺzol do suterénu rasizmu neonacizmu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,841
Celková čítanosť: 8935586x
Priemerná čítanosť článkov: 3145x

Kategórie