Založ si blog

DNES 53. – A, B, C, D . . . . alias Skromnosť nadovšetko

Ak povieme A, potom by sme mali skôr či neskôr povedať aj B, C, D a nakoniec aj úplne celú abecedu. Aj malé dieťa to pochopilo – ako som uviedla už v minulom článku. A sme nepochybne už počuli podaktorí lekári sa cítia ukrivdení, že majú nízke platy. Pozrime sa dnes na to B, C, D a ďalšie písmenká abecedy.

Na jednej strane doktorovi Liptákovi nemožno uprieť odvahu vykladať o problémoch v spoločnosti verejne, čo sa až tak na Slovensku nenosí a neopláca. Faktom je aj to, že už nejakú dobu sa snaží poukazovať na niektoré z neduhov v zdravotníctve. Nemožno sa však stotožniť so spôsobom, akým sa pokúša veci „naprávať“. Prezentovať úplatky lekárom ako nápravu morálneho úpadku spoločnosti a kompenzáciu zlej situácie v zdravotníctve je naozaj scestné. Nejdem však moralizovať, pozrime sa na praktické aspekty problematiky.

 

Písmenko A sme nepochybne už počuli – podaktorí lekári sa cítia ukrivdení, že majú platy menšie ako iní lekári. A čo nám hovorí písmenko B?

Pravdou je, že súkromne pracujúci lekári majú platy nižšie ako lekári v nemocniciach – v tomto s doktorom Liptákom súhlasím. Základná mzda atestovaného lekára v nemocnici je od januára 2015 minimálne 1983 eur. Nie je v nej však zarátané osobné hodnotenie, služby a príplatky za nočné služby či nadčasy, ani odmeny, čo tiež tvorí príjem lekára – práve vďaka nim reálny príjem lekárov v nemocnici bol v roku 2014 mesačne od 2800 eur až do 6460 eur (podľa údajov MZ SR, 2014 – od januára 2015 tieto sumy sú vyššie). Podrobnosti nájdete napríklad na www.cas.sk/clanok/307902/pravda-o-platoch-v-slovenskom-zdravotnictve-kolko-zaraba-vas-lekar.htm. Lenže rozdiely sú v platoch tiež v rôznych odvetviach medicíny (napríklad plat chirurga), aj v iných profesiách. Úplne odlišný plat má napríklad psychológ v školstve a psychológ vo väzenstve – a podobne je to i v ďalších profesiách.

 

Poďme k písmenku C. Pozrime sa na platy lekárov podrobnejšie. Len v tomto roku si zvýšenie platov lekárov, realizované od januára 2015, vyžiada od štátu vyše 37 miliónov eur pre nemocnice navyše (pritom mnohé nemocnice sú v súčasnosti zadlžené a podaktoré už niekoľko rokov dlhujú odvody Sociálnej poisťovni). Zvýšenie platov lekárov od januára tak akurát zvýši zadlžovanie sa nemocníc na poistných dôchodkových odvodoch. Podľa počas víkendu medializovaných vyjadrení riaditeľov nemocníc sa už zadlžujú dokonca i na platbách za lieky a zdravotnícky materiál, či ďalšie výdavky v rámci základného chodu nemocnice. Platy lekárom museli navýšiť od januára aj o niekoľko stovák eur.

Pritom v porovnaní s inými kategóriami vysokoškolákov (podľa analýz HPI zo septembra 2014) v roku 2000 bol rozdiel medzi platom lekára a iného vysokoškoláka v SR len 3%, v roku 2013 bol tento rozdiel viac ako 56%. V rámci tzv. netrhových služieb (ide o štátom silne regulované odvetvia, poskytujúce služby vo verejnom záujme) rozhodne lekári nestoja platovo zle, práve naopak.

A pozrime sa aj na pomer mzdy lekára a sestry. Podľa analytikov HPI z decembra 2014 (www.hpi.sk/2014/12/mezinarodni-porovnani-mezd-lekaru-a-sester, výpočty sú z údajov za rok 2011) –pomer mzdy lekára a sestry sa v rôznych krajinách líši – kým v Holandsku je rozdiel 3,11, tak napríklad vo Švajčiarsku je len 1,92.

Mzdy lekárov rastú na Slovensku rýchlejšie ako v iných odvetviach, aj ako priemerná mzda. Kým v roku 2000 u nás relatívna mzdy lekára tvorila 175% priemernej mzdy v národnom hospodárstve, v roku 2013 to bolo až 254%.

Podľa údajov OECD je pomer mzdy lekára k priemernej mzde krajiny v intervale 1, 28 až 2, 25, na Slovensku bez lekárov – špecialistov je to 1, 99 (zaujímavá by určite bola táto suma aj s nimi). Napríklad vo Švajčiarsku tvorí mzda lekára len 1,44 násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve, kým v Nemecku je to jej štvornásobok.Nejde len o to, koľkonásobok platov „tých ostatných“ by u nás lekári sami chceli mať – či desaťnásobok, alebo stonásobok. Diskutujme o tom verejne – chceme mať platy lekárov na úrovni Nemecka alebo radšej Švajčiarska? Aký pomer platu lekára k priemernej mzde (t. j. k platom nás ostatných) by mal byť zachovaný na Slovensku – aby sme im ho nezvyšovali neúmerne?!

Mimochodom – za korektné pokladám porovnávanie čistej mzdy, ktorú zamestnanec dostane mesačne na ruku, nie mzdy základnej, ani mzdy hrubej. Iste, zahŕňa aj rôzne príplatky na nočné a víkendové služby, osobné príplatky a podobne, no ide o tú sumu, z ktorej má každý zamestnanec v tomto štáte žiť so svojou rodinou.

 

Povedzme si aj ďalšie písmenko abecedy – D. Ak podaktorí lekári tvrdia, že majú malé platy, z ktorých nedokážu prežiť, tak sa pozrime na platy ostatných.

Začnime opäť doktorom Liptákom, ktorý medializoval (podľa článku denníka Pravda zo dňa 16.2.2015) svoj príjem a výdavky, v rámci ktorých si vyrátal, že každý mesiac dáva 1000 eur len na odborné časopisy a vzdelávanie, a jeho plat je nulový. Popritom platí i lízing za novú ordináciu v sume 2000 eur mesačne, plat sestre v sume 800 eur a má samozrejme i ďalšie výdavky. Musí ho vraj živiť jeho manželka. Myslím si, že inak ako výsmechom voči ľuďom sa nedá nazvať takýto doktorom Liptákom predložený výpočet jeho príjmu a výdavkov. Aj ľudia v školstve sa musia celoživotne vzdelávať, aj v ďalších profesiách. Smutný rozdiel medzi doktorom Liptákom a väčšinou občanov Slovenska je v tom, že tí by boli zo svojho mesačného príjmu v mínuse už pri snahe zaplatiť tých 1000 eur za odborné časopisy a vzdelávanie, na akékoľvek ďalšie výdavky by im nezvýšilo nič. A pre mnohých z nich je to dokonca jediný životný príjem celej ich rodiny (kvôli nezamestnanosti druhého partnera, jeho chorobe, či v rodinách osamelých rodičov živiteľov).

Inak ako neúctou sa nedá nazvať ani „zverejnenie platov“, ktoré nám v predchádzajúcom týždni predviedli lekári. Prečo asi nechcú uviesť celý svoj mesačný príjem (respektíve všetky svoje mesačné príjmy) a predkladajú nám len svoje kapitácie (pravidelné každomesačné platby za počet pacientov)? Na niektoré zo zdrojov ich príjmov som poukázala v článku Dnes 47 – Haló, Hippokrates, zďaleka však nie na všetky.

A objavujú sa ďalšie pokusy „ako zvýšiť svoju úbohú životnú úroveň lekára“ na úkor dajakých poplatkov od pacientov, ako sme toho boli svedkami podľa večerných správ TV Markízy včera. Ako sa toto dá slušne komentovať?

 

A čo nám hovorí písmenko E?

Žiada sa teraz povedať, že profesia lekára nemá nič spoločné s etikou. Nie je to však pravda. To len podaktorí lekári na Slovensku nemajú nič spoločné s profesiou lekára v oblasti jej etických zásad.

 

 

Predná Hora, 2.3.2015

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

Pravdu na stôl 9. – No konečne niekto pravdu povedal. . .

26.03.2024

Tie davy ľudí, ktorí sa cítia ako nebinárni, lustre, psíky, oni a ono a ktovieako ešte – odkiaľ sa tu len nabrali? Túto otázku som si kládla opakovane, lebo veď homosexuálne orientovaní ľudia žili i v minulosti medzi nami, ale ľudia cítiaci sa ako oni, či ono, či ako luster – to mi pripadalo ako nóvum. Vyvíja sa nejako pohlavná identita v čase a mení sa? [...]

medvede, tabuľka, Repište

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie parlamentu k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

28.03.2024 11:31

Zákon o možnom odstrele rizikových medveďov sa má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní na najbližšej riadnej schôdzi.

Francúzsko, hasiči, požiar

V Maďarsku zomrela jedna osoba pri požiari v domove dôchodcov

28.03.2024 11:17

Pravdepodobnou príčinou požiaru bolo fajčenie v posteli, vyšetrovanie však ešte prebieha.

Illinois, police

Útok nožom v Illinoise si vyžiadal štyroch mŕtvych a päť zranených

28.03.2024 10:46

Podozrivého muža policajti zadržali. Motív útoku nebol bezprostredne známy.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,841
Celková čítanosť: 8935392x
Priemerná čítanosť článkov: 3145x

Kategórie