Založ si blog

DNES 62. – Váhostav a jeho signály alias Široký – ďaleko

Je to zlý a smutný signál, že namiesto záujmov národa háji vláda záujmy zbohatlíkov, bezohľadne zneužívajúcich poctivo pracujúcich ľudí. Ak totiž firma Váhostav šla do súťaže o štátnu zákazku so zrejmým podhodnotením nákladov – ako mediálne tvrdia – potom konala preukázateľne nezodpovedne, až podvodne.

Mala by ako prvý krok verejne prezentovať, aký výsledok od tohto svojho postupu očakávala – ako chcela riešiť podhodnotené náklady, ak nie nevyplatením živnostníkov, t. j. ich cieleným ošklbávaním, aby sme si to povedali na rovinu.

Ak sa firma chce schovávať za „zlé rozhodnutia svojich vtedajších manažérov“ – škodu spôsobenú takýmto konaním by mali hradiť jej vtedajší manažéri. Ja som medzi nich nepatrila, ani som Váhostavu manažérov nevyberala, odmietam sa preto podieľať na reparácii strát tejto súkromnej firmy akýmkoľvek spôsobom. A len tak mimochodom – kde pracujú teraz tí manažéri – na Úrade práce asi nebudú?!

 

Ako druhý krok by firma Váhostav za to, ako hospodári a podniká, mala niesť zodpovednosť sama. Je to sprosté okrádanie občanov, sanovať pod zámienkou „ochrany 1500 pracovných miest“  firmy podnikateľa Širokého.

 

Nemyslím si vôbec, že by tento štát neprežil zrušenie 1500 miest pri konkurze Váhostavu. Rovnako si nemyslím, že by ich zrušenie neprežilo tých 1500 prepustených pracovníkov, navyše v reálnejsituácii, že by ihneď uvoľnené miesto firmy na trhu využila iná firma, ktorá by tých ľudí získaním štátnej zákazky následne zamestnala.

Nerozumiem, prečo by sme mali my všetci platiť dlhy namiesto majiteľa firmy, keď tento má zjavne dosť majetku na to, aby ich uhradil v plnej miere. Radšej ju nechajme padnúť v konkurze, ako by sme sa mali skladať na ďalšiu existenciu takejto nezodpovedne, či až podvodne, konajúcej firmy.

 

Vytvára sa tým navyše nebezpečný precedens – budeme sa v budúcnosti skladať všetkým firmám na Slovensku, ktoré narobia podvodným konaním dlhy? Alebo ich bude premiér Fico nejako špeciálne vyberať?

 

Vážne si niekto z vás myslí, že prevalením kauzy sa možné podvodné kroky Váhostavu skončili? Dlžník môže špekulatívne vytvárať veriteľov prvej a druhej kategórie, medzier je v platnom Obchodnom zákonníku dosť. Zjavne účelovo bola nimi vybraná aj pôvodná mladá a neskúsená správkyňa reštrukturalizácie. O dôvod viac neľutovať nijako Váhostav.

A že vyšetrovatelia nabehli do firmy „zaisťovať dôkazy“ až dva týždne po mediálnom prevalení kauzy? Nuž, ako som to napísala v mojom článku Dohodáči (4.5.2015), ja už termín „orgán činný v trestnom konaní“ používam ako nadávku.

 

A že dotyčný podnikateľ tiež pred dvomi týždňami vyhlásil, že sa vyjadrí mediálne a nespravil tak doteraz? No, možno ešte zháňa tie cyperské firmy, ktoré by nám porozprávali ako mu požičali.

 

Verejne prehlasujem, že nesúhlasím s tým, aby sme akýmkoľvek spôsobom zachraňovali firmu Váhostav, ani žiadnu inú firmu, ktorá koná nečestne a nezodpovedne. Ako by jej mohli v budúcnosti tí živnostníci veriť? Vážne očakávate, že títo ľudia po skúsenostiach, ktoré s firmou majú, budú s ňou ďalej v budúcnosti spolupracovať?

 

A aký signál dáva tento štát takýmto správaním ďalším podnikateľom a firmám – že majú podnikať podvodne, pretože ich potom zachráni premiér Fico skladačkou z našich peňazí alebo nejakou pochybnou „reštrukturalizáciou“?

Skrátka a jasne – myslím si, že nápad premiéra Fica zachraňovať Váhostav je zo všetkých uhlov pohľadu naozaj veľmi, veľmi škaredý príbeh.

 

A tiež si myslím, že žiadna firma, v ktorej pozadí sú schránkové firmy – akékoľvek a odkiaľkoľvek – by nemala dostať žiadnu štátnu zákazku. Ani za účelom reštrukturalizácie, ani pod žiadnou inou zámienkou. Nikdy nijakú štátnu zákazku.

 

 

A predstavte si, dnes ráno sa objavila na webe správa, že

„neskúsená reštrukturalizačná správkyňa firmy Váhostav Petra Gabrišová urobila v ozdravnom pláne spoločnosti chybu – jedného veriteľa zvýhodnila na úkor iných“ – pravdaže šlo o bývalého člena predstavenstva. No kto to len mohol tušiť..

 

E. K. I.   Predná Hora, 14.5.2015

 

 

 

 

 

 

 

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9002513x
Priemerná čítanosť článkov: 3154x

Kategórie