Založ si blog

Rozprávka o troch prasiatkach

Tri prasiatka sa vybrali skúsiť šťastie do sveta. A veru, pošťastilo sa im. Prasiatka začali nové životy. Postavili si domčeky a žili šťastne svoj obyčajný život…

Celkom nevinná detská rozprávka, však…?

ČO VÁM ŠIBE? Nevinná?! Viete akého hrozného zločinu sa dopúšťate, keď ju čítate deťom? Však to akoby ste im dávali do ruky odistený granát v lunaparku! Alebo akoby ste im dali samopal a povedali nech idú odstreliť suseda! To je také šialenstvo!!! Táto rozprávka naozaj nie je dobrý návod pre detičky do života!

Že prečo?

Nuž, nikdy sa vám to nezdalo divné, prečo je rozprávka práve o troch prasiatkach? Prečo nie o troch kačkách, mačkách, psoch, koňoch či kravách? No prečo asi?

Tie prasiatka… Boli to totiž pekné svine, veď uvidíte …

Tri prasiatka (budem používať tento pojem kvôli jeho obvyklosti) sa vybrali do sveta. Ak sa niekto niekde vyberie, tak musí mať dôvod. Veď mali, poviete si, išli skúsiť šťastie do sveta. A presne v tom je tá podstata! Prečo nemohli skúšať šťastie doma? Lebo doma ich všetci poznali, tam by tým vypočítavcom nič neprešlo (však sa vraví „vypočítavá sviňa“ a nie „vypočítavá hus“ či „vypočítavý pes“). Možno dokonca nešli dobrovoľne, možno ich aj susedia vyhnali (ale to je iba domnienka). Jedno je jasné – išli skúsiť šťastie inde. Niekde, kde ich ešte nikto nepozná.

Prasiatka išli a išli a išli, až niekam prišli. Bolo to dosť ďaleko od ich domova, nikto ich nepoznal a im sa tam zapáčilo. Rozhodli sa, že si postavia domčeky: zo slamy, z dreva a z tehál. Aj keď, ja by som slamený dom ani nenazvala domom, skôr odfláknutá práca, prípadne ak by som chcela použiť nejaký „stavbársky“ výraz, tak „lacná napodobenina jurty“ . A korektnejší názov pre drevený dom je zrub, prípadne chatka.

Na uskutočnenie každého cieľa sú potrebné aj nejaké prostriedky. A tak je tu prvý problém: Odkiaľ mali prasiatka stavebný materiál? V rozprávke sa nespomína, že by si ho zadovážili legálnou cestou (kúpili, zdedili, dostali darom) prípadne že by si ho so sebou niesli od začiatku cesty… Logicky mi z toho vychádza, že ho jednoducho ukradli. A toto podozrenie má celkom reálne korene…

Rozoberiem ich zločiny po jednom:

1, Odkiaľ malo slamu prasiatko so slameným domom ?

Slama sa získava väčšinou žatvou, vysušením, následným pohrabaním na kopy a pozbieraním. V rozprávke sa neuvádza, že by prasiatko žalo alebo že by najalo iných, ktorí by mu ju nažali. V každom prípade by malo problém, lebo by žalo na cudzom pozemku (však bolo „vo svete“). Ako ďalšia alternatíva môže byť kúpa od poľnohospodárskeho družstva, prípadne súkromníka, ale ani tento fakt sa nikde neuvádza.

Ostáva teda jediná možnosť – prasiatko tú slamu odniekiaľ chladnokrvne ukradlo.

2, Odkiaľ malo drevo prasiatko s domom z dreva?

Tento zločin je ešte náročnejší ako predchádzajúci.

Možnosť 1: Zbieranie všelijakých popadaných konárov…

Možnosť 2: Drevo sa väčšinou získava vypílením stromov.

Možnosť 1: Z takých všelijakých konárikov sa nedá postavať ani búdka pre vtáčiky, nie to ešte domček pre prasa.

Možnosť 2: Ako všetci vieme, stromy sa nemôžu píliť len tak ako, kde a kedy sa nám zachce, takže si nemohlo píliť len tak hala-bala. V rozprávke sa neuvádza, že by si drevo od niekoho kúpilo. Preto mi logicky zostáva iba jediná možnosť – ukradlo ho. Možností, ako prasiatko prišlo k drevu na svoj dom, je viacero: možno prasiatko to drevo odniekiaľ získalo – „niečo“ vypílilo (no čo asi – stromy, ale keď tak nad tým uvažujem, ani plot od chalúpky nejakej nevládnej dôchodkyne nemožno vylúčiť.) Ak by niečo len tak pílilo, malo by veľmi vážny problém.

A keďže sa v rozprávke neuvádza, že prasiatko išlo do sveta s pílkou, aj tú by muselo odcudziť. Alebo to drevo ukradlo rovno napílené od nejakej chalúpky.

Odkiaľ to drevo presne malo, to netuším, toto sú iba dohady, ale jedno viem isto – legálnou cestou to drevo nezískalo.

3, Odkiaľ malo tehly prasiatko s domom z tehál?

Poviem vám, človek nemusí byť slečna Marplová, aby to odhalil – toto bol naozaj príliš okatý zločin. Veľmi, veľmi nápadné, vzhľadom k tomu, že tehly sa len tak nežnú na lúkach a ani sa nepília v lese. Toto prasiatko teda veľa rozumu nepobralo. V knihe som sa dočítala toto: „Prasiatko si tehly vozilo na fúriku“. „Si vozilo“, nie si kúpilo. Odkiaľ ich vozilo? No odkiaľ asi – kradlo ich z neďalekej stavby (usudzujem, že bola neďaleko vzhľadom k faktu, že chodilo iba s fúrikom a predpokladám že aj ten fúrik potiahlo). Viac k tomuto zločinu nemám čo dodať.

 

(Síce sa mi zdá, že v jednej verzii, ktorú som kedysi čítala, im niekto daroval ten materiál – stretli niekoho s káričkou – ale podľa mňa sú to kecy… Veď kto len tak daruje niekomu cudziemu toľko tehiel/dreva/slamy? A aká veľká by musela byť tá kárička? To je nehorázne klamstvo. )

 

Ďalší zločin, ktorého sa prasiatka dopustili vyplynul z ich činnosti: stavby na pozemku, ktorý im nepatril, t. j. na cudzom majetku (tzv. čierne stavby). V rozprávke uvedené, že „prasiatka si stavali domy na miestach, kde sa im páčilo“.

Do zoznamu ich trestnej činnosti musíme pridať aj ďalší zločin. Zločin, ktorý vykonali spočíval v tom, že svoje stavby neskolaudovali (ale to už je naozaj zanedbateľný detail pri pár krádežiach a čiernych stavbách na cudzom pozemku).

Prasiatka si žili šťastne vo svojich domoch – a boli by si v nich žili aj do smrti. Ale jedného dňa prišiel vlk (pravý majiteľ pozemkov/ prípadne kontrolór povolaný majiteľom). Pokúsil sa ísť na nelegálnych obyvateľov najskôr slušne (klopal). Jeho ďalší postup bol tak trochu detinský – ironické urážky a vyhrážanie neprispôsobivým prasiatkam (sfúknem domček). Ako sa vraví, bez vetra sa ani lístok nepohne. Myslím, že to boli chajdy na pohľadanie, to nemožno poprieť. Ich neschopnosť má však racionálny dôvod – nemali vyštudované stavbárčinu. Určite netušili ani len to, čo je vodováha, zato však to boli celkom dobre vyškolené potvory v iných veciach. Ale späť k téme –  nielen na prvý pohľad to boli chajdy, ale aj na prvý dotyk („zafúknutie“) vlka.

Vidíte, tak to dopadne, keď si staviate hala-bala bez statika. Okrem tretieho baráku, na ten to neplatilo – a tak sa doň vlk pokúsil dostať. Predpokladám, že mal aj nejaký súdny príkaz, ale napriek tomu, že ho mal, prasiatka ho do domčekov nepustili. Vlk nechcel ponechať veci len tak a skúsil šťastie cez komín. Mal radšej zavolať políciu. Ako každá rozprávka, ani táto nekončí dobre. Ako to už ďalej bolo, všetci dobre vieme. Prasiatka sa dopustili najvyššieho zločinu – trestného činu poškodenia zdravia s následkom zabitia (aj keď existujú light verzie pre malé deti s dobrým koncom, kde sa uvádza, že mu iba obarili chvost). A nič sa im nestalo – v rozprávke sa píše, že v domčeku pokojne žili ďalej!!! Ich zločin zostal nepotrestaný.

 

 

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

Pravdu na stôl 9. – No konečne niekto pravdu povedal. . .

26.03.2024

Tie davy ľudí, ktorí sa cítia ako nebinárni, lustre, psíky, oni a ono a ktovieako ešte – odkiaľ sa tu len nabrali? Túto otázku som si kládla opakovane, lebo veď homosexuálne orientovaní ľudia žili i v minulosti medzi nami, ale ľudia cítiaci sa ako oni, či ono, či ako luster – to mi pripadalo ako nóvum. Vyvíja sa nejako pohlavná identita v čase a mení sa? [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,841
Celková čítanosť: 8936825x
Priemerná čítanosť článkov: 3146x

Kategórie