Založ si blog

DNES 85. – AKO TO DOPADNE – 2. Diel alias Je nutné začať veci riešiť tam, kde vznikli

Keď som v minulom článku poukazovala, že nezmyselné postupy v problematike migrantstva prinesú zlé ovocie, ani ja som nečakala, že to bude až tak rýchlo. Slovenská dodávka v Rakúsku s desivým nálezom väčšieho počtu mŕtvych migrantov (stále nemám jasno, či ich bolo 20 alebo 50) bola objavená dva dni po mojom článku.

 

Je mi ľúto tých ľudí. A práve preto je nutné konať urýchlene – aby už nedochádzalo ku žiadnym podobným tragédiám. Je nutné začať riešiť veci tam, kde začali – pri zdroji problémov. Je nutné okamžite zastaviť toto migrovanie. Európska únia a NATO by v tomto smere mali už konečne začať podnikať jednoznačné kroky na zmenu situácie v oblastiach vojnových konfliktov.

 

Recept je jednoduchý – početný americký konvoj je tu, tak pekne môže pokračovať do Sýrie, Líbye či islamského štátu.Rovnako tam môžu presunúť aj tie bombardéry, ktoré chcú teraz dovliecť do Európy. Nám ich tu netreba, pokojne ich môžu využiť v urýchlenom riešení situácie v Sýrii, Líbyi, či s islamským štátom. Nie je predsa riešenie, aby ľudia utekali z vlasti, nechávali svoj majetok a vyľudňovali územia a na druhej strane aby sa kdesi inde tlačili a boli odkázaní na pomoc iných.

Zároveň je nutné urýchlene vybudovať tábory pre tých, ktorí utekajú – priamo v susedstve ich vlasti. Veď sa hádam chcú vrátiť do vlasti, ak sa situácia u nich doma uspokojí. Je neefektívne týchto ľudí prepravovať hore-dole, riskovať ich životy. Treba im okamžite spraviť záchytné tábory naozaj priamo tam za hranicami.

 

A riešenie problému migrantstva z území, kde nie je vojna, ale len si chcú ekonomicky prilepšiť? Určite nie je v poriadku, ak tam niekto nahovára ľudí, aby migrovali – ako to robí údajne istá ľudsko-právna organizácia (presnejšie to robí niekto pod jej hlavičkou). Poskytuje im vraj pomoc pri preprave a financie na ňu. Vynára sa otázka, prečo týchto ľudí lifruje do oblastí, kde už nemôže sledovať ich ďalšie osudy a reálne im pomáhať pri adaptácii? Prečo si ich neodvezie do USA, kolísky slobody, kde im môže všestranne pomáhať?

Ak ich navádza na migráciu do Európy, potom koná nielen v rozpore so záujmami Európskej únie, ale aj so základnými princípmi ľudskosti. Veď im nepomáha, práve naopak, klame ich, zavádza ich a ohrozuje na zdraví a živote takouto „pomocou“. Takéto „pomáhajúce organizácie“ je nutné postaviť pred tribunál, pretože vyvolávajú závažné dôsledky, ohrozenia v európskych krajinách i u samotných migrantov.

A pred súd je nutné dostať aj všetkých prevádzačov. Tajné služby poskytnú ich zoznamy – ak ich nemajú, tak potom neviem za čo ich financujeme (podotýkam, že hodne draho financujeme!). Je nutné potrestať ich veľmi prísne – zhabať im majetky a odsúdiť ich na doživotie. Teda, ja osobne by som bola za trest smrti pre nich – ale tu sa pekne ukazuje tá chorá európska pseudohumanita, že páchateľ sa má lepšie ako jeho obete. Nie, necítim voči prevádzačom žiadnu ľútosť ani potrebu chrániť ich „ľudské práva“. Je azda humánny ich postup voči utečencom?

 

Doterajší postup EÚ v problematike migrantov je nelogický a nefunkčný. Valia sa davy a každý štát to rieši svojpomocne. Skôr či neskôr príde chvíľa, keď to, o čom teraz píšem – efektívne riešenie situácie utečencov pomocou „u nich doma“ – budú konečne musieť krajiny EÚ spoločne spraviť. Čím neskôr to spravia, tým to riešenie bude drahšie o na iné riešenia vynaložené peniaze. A o životy mnohých tých, čo migrujú. Tak, kto alebo čo to tam v EÚ efektívne riešenie situácie blokuje?

 

V otázky migrantstva je nutné zahájiť aj otvorenú celospoločenskú diskusiu na európskej úrovni. Nemôžu byť tí, ktorí sa vyjadria v nej odmietavo, osočovaní a potieraní – jednoducho je to ich názor a majú naň právo. Je potrebné otvorene hovoriť o rôznych sprievodných rizikách migranstva, obavách ľudí i s migrantmi nepriamo súvisiacich problémoch v EÚ. Napríklad nápad Nemecka zjednotiť výšku dávok pre migrantov v rámci celej EÚ, aby neboli motivovaní putovať do krajín, kde sú dávky vyššie, sa na prvý pohľad javí ako nápad dobrý. Ibaže neberie do úvahy to, že v rôznych krajinách EÚ je skutočne veľmi rozdielna životná úroveň.

Veď ak by migrant u nás dostal mesačne jednotnú európsku dávku trebárs len 1500 eur, chceme sa stať migrantmi všetci. Aj my chceme lepší život. Nemáme na to právo?

 

 

E. K. I.   Predná Hora, 27.8.2015

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Takže tak 6. – Čo máte proti vodke, občania Slovenska?

11.04.2024

Čo máte proti vodke, občania Slovenska? Keby ste ju riadne kupovali, nemusel by ju predajca popíjať v takom množstve sám, napadlo mi cynicky pri čítaní o najnovšom počine strany Demokratov https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/705995-slovensko-zaplavili-proruske-bilbordy-poburili-ludi-vyvesila-ich-strana-demokrati/ Zúfalecké gesto na upútanie pozornosti – alebo stratégia, [...]

Takže tak 5. – Čo by mal pre udržanie svojho úspechu urobiť prezident Pellegrini. . .

07.04.2024

Povedzme si to rovno – tieto prezidentské voľby na Slovensku boli viac proti Korčokovi, ako za Pellegriniho. Znamená to, že pre mnoho ľudí u nás bol Pellegrini prijateľnejším kandidátom. Svoju pozíciu by mal upevniť hneď na začiatku rozvážnymi krokmi. Pobavilo ma, ako Korčok vybehol s obviňovaním, že za jeho neúspech môže Pellegriniho neférová kampaň. [...]

SR Čaputová LPR Zbierka Onkológia Deň Narcisov BAX

Žlté narcisy dodávajú nádej a pomáhajú, zbierku podporila aj prezidentka

18.04.2024 14:06

Vďaka podľa nej patrí dobrovoľníkom, ale aj všetkým, ktorí sa rozhodnú podporiť dobrú vec a prejavia tak solidaritu s onkologickými pacientmi.

Rapid Life

Súd oslobodil spod obžaloby exšéfa odboru NBS Barriho v kauze Rapid Life

18.04.2024 14:02

Rozsudok nie je právoplatný, o odvolaní prokurátora rozhodne Najvyšší súd.

Venezuela

Necestujte do Venezuely, varuje Slovákov rezort diplomacie. Zvážiť majú cestu do Kolumbie a Ekvádora

18.04.2024 13:49

Ministerstvo pripomína, že SR nemá ani v jednej z krajín zastupiteľský úrad.

World Press Photo, palestínčanka, gaza, izrael, Mohammed Salem

Plačúca Palestínčanka s mŕtvym dieťaťom v náručí. World Press Photo tento rok vyhrala snímka z Gazy

18.04.2024 13:40

Usporiadatelia pripomenuli nebezpečenstvo, akému fotoreportéri počas pokrývania vojnových konfliktov čelia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,849
Celková čítanosť: 8978574x
Priemerná čítanosť článkov: 3151x

Kategórie