Založ si blog

DNES 98. – Fico musel mať mimoriadne slabú chvíľu, keď. . .

Áno, naozaj neznášam indivíduá, ktorých jedinou devízou pre manažérsky post je stranícka knižka „tej správnej strany“. Bez schopnosti riadiť a viesť. A hlavne bez štipky emočnej aj sociálnej inteligencie, bez empatie. Popísala som už v mojom blogu, ako to dopadne, ak sa takýto manažér dostane do čela nemocnice (v článku DNES  21. – Pohroma na dosah alias Ani Penta nás nechce zo 4.9.2014). Dnes sa pozrime, ako to dopadne pri manažovaní v sociálnej oblasti – na Ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny – „U Richterov“.

 

„ U Richterov“

Viem, znie to ako krčma „U Švejka“ – ale čo iné ako putika je také ministerstvo, ktoré nerieši adekvátne to, čo má v samotnom názve – pracovné a sociálne veci, či podporu rodiny???! Cena práce je u nás hanebná, pritom sa stačí pozrieť na pomer ceny práce a zisku. Máme chudobných pracujúcich – a to aj vzdelaných, pretože sa pri posudzovaní životnej úrovne rodiny vychádza iba z príjmu (a nie aj z jej nutných výdavkov). A podpora rodín  – treba k tomu niečo dodať? V sociálnej oblasti prídu z hľadiska podpory štátu skrátka práve tí zodpovední.

 

„Za koho kopem?“

Áno, nijako netajím „za koho kopem“ – za porevolučných „lúzerov“ tohto štátu  – za dôchodcov, za rodiny s vážne chorým členom, za chudobných pracujúcich

(pomenovala som to detailne už v článku môjho blogu DNES 9. – Môj blog je príbeh alias „Za koho a za čo kopem“ z 22.6.2014, pre oblasť zdravotníctva i v článku DNES 7. –  Aby bolo jasné, kto za koho kope. . . 14.7.2014).

A tento dnešný výkop je za rodiny s vážne chorými deťmi.

 

Aký je život rodiny s vážne chorým dieťaťom?

Závažné ochorenie dieťaťa zasiahne veľmi hlboko do života rodiny, zmení jej život od základov – a to celoživotne. Musíte obetovať mnoho vecí, uskromňovať sa, pretože štát sa nesnaží takýmto rodinám pomáhať. Ak má dieťa aj zdravých súrodencov, často sa musia odriekať štandardne dostupných vecí – niet na dovolenku s rodinou, niet na jogurty či jabĺčka pre zdravých súrodencov dieťaťa, niekedy niet ani na veci potrebné pre choré dieťa. A to napriek tomu, že jeden z rodičov zodpovedne pracuje, kým druhý rodič sa stará o vážne choré dieťa.

Viete, život týchto rodín je neľahký. Aj ja som 15 rokov so svojou rodinou žila takýto život do minulého roka – kým môjho syna Maroška nezabila jedna lekárka svojou neschopnosťou a nezodpovednosťou.

Rodič naozaj nevládze popri starostiach o vážne choré dieťa a každodenný život rodiny, aj pracovných povinnostiach, naťahovať sa s úradmi. Doprosovať sa o kompenzačnú pomôcku, príspevok, skladať dokopy kopy podkladov, študovať zákony a písať odvolania. Systém je nastavený výrazne nespravodlivo – to, čo bežne rodina dostane v jednom okrese, v inom nefunguje vôbec, alebo aj v závislosti od spôsobu, ako si viete napísať žiadosť. Opatrujúci rodič má príspevok na sociálne poistenie platený len 12 rokov, potom by si ho mal platiť sám. Pritom opatrovateľský príspevok je najviac 277 eur.

 

Vždy súcitím, ak vidím krivdu, ktorú takéto rodiny znášajú.

Ako v roku 2013, kedy výrazne zdraželi onkologické lieky – o stovky eur (napríklad z 9 na 281 eur či z 5 na 181 eur). Aj nedávna kauza falšovania receptov pre onkologických pacientov organizovanou skupinou by mala mať veľmi tvrdý dopad na vinníkov – v takých chvíľach aj ľutujem, že tu nemáme trest smrti, pokojne by som zaň pre nich zdvihla ruku.  Rozhodne by žiadny z vinníkov už nikdy, nikdy, nikdy nemal pracovať v zdravotníctve.

Kým pri niektorých druhoch závažného ochorenia s ním dieťa prežije dlhý život, onkologické ochorenie je hrozbou smrti. Zďaleka nie všetky deti ho prežijú, zďaleka nie každý z rodičov má to šťastie vidieť svoje dieťa vyrásť. Oslabená imunita u týchto detí je ohrozujúca aj pri úspešnej liečbe – no „U Richterov“ ju odmietli zaradiť do zoznamu diagnóz v zákone. Ministerstvo sa nevyjadrilo, kedy by úpravu pre tieto deti priaznivejšiu zaviedlo. Rodičia sa podľa nich majú odvolávať, alebo obrátiť na súd. A samozrejme – ako inak – „U Richterov“ sa vyhovárajú na nedostatok peňazí (podrobnosti priniesla Pluska (pluska.sk) v článkoch zo dňa 25. a 26.9.2015).

Odporúčam, pán minister Richter, aby tento štát začal už konečne podobne šetriť napríklad aj na kriminálnikoch, u ktorých vynaložíme na deň pobytu jedného väzňa aj vyše 77 eur denne  – ročenka ZVJS 2014, s. 66, tabuľka 36 (podrobnejšie si ju môžete preštudovať na http://www.zvjs.sk/dokumenty/rocenky/Rocenka_2014_1.pdf). Mimoriadne je v nej zaujímavá aj tabuľka č. 28 na s. 59, z nej vidíme okrem iného aj počty väzňami vybavovaných a poberaných dôchodkov rôzneho druhu k 31.12.2014 – starobných 332, invalidných 689, čiastočných invalidných 273, výsluhových 23, vdovských 23, sirotských 13.

A ak si zalistujete aj spätne – v ročenke z roku 2012 boli výdavky až cca 80 eur na väzňa/deň (tabuľka 41, s. 83 v ročenke za rok 2012 ZVJS).

Takisto možno začať šetriť aj na alkoholikoch (ktorým platíme nelimitovaný počet niekoľkomesačných pseudorekreačných „liečieb“, pričom za deň liečby jedného zaplatíme aj cca 45 eurami) a zároveň sa im vyskladáme aj na sociálne dávky (dokonca v dôsledku choroby zvýšené?! To sa to potom lieči). Prípadne aktuálne tiež na migrantoch – investovať do človeka, ktorý len beží za niečím lepším, údajne až 1500 eur mesačne v situácii, keď pre rodiny s vážne chorými deťmi „niet z čoho dať“ – to pokladám za amorálnosť ťažkého stupňa.

Pokladáte aj vy takýto „sociálny prístup ministra sociálnej vlády“ k rodinám s vážne chorými deťmi za nehorázny? Spomeňte si na august 2013pán minister zarábajúci tisíce sa vtedy mediálne vyjadril, že nie je problém vyžiť z dávky 60, 50 eur mesačne (pre spresnenie –  na Slovensku to nie je podľa neho problém, nie kdesi v Ugande, Afganistane či Eritrei, odkiaľ sa k nám valia migranti).

 

A tak si kladiem otázku – za koho kope tento štát? Položme si ju my všetci. Kde sú hranice solidarity – naozaj sú v tomto štáte správne nastavené?

 

A čo sa týka ministra Richtera osobne?

Nuž, aby to nebolo žalovateľné – tak len takto – premiér Fico musel mať mimoriadne slabú chvíľu, keď práve jeho vybral za ministra práce, sociálnych vecí a rodiny.

 

 

P.S: Prosím, netvárme sa, že keď vydá ročenku ZVJS pod hlavičkou MS SR, tak sa to netýka celého štátu, aj MPSVaR. Prečo dôchodky (dokonca ani výsluhové) nie sú aspoň počas výkonu väzby odnímané, keď máme tak zúfalo málo peňazí?

 

P.P.S.: 29.9.2015    K diskusii – pán Pazi, mýlite sa. Necítim nenávisť voči strane SMER a keby bola pri moci iná strana, kritizovala by som ju rovnako za všetky prehrešky. Tak som to aj robila – ako môžete vidieť z môjho dnešného blogu. Tí, ktorí majú v rukách moc, totiž už dlhodobo nič nerobia pre rodiny s vážne chorým členom, opatrujúce rodiny. A podobne je to aj v ďalších oblastiach, o ktorých píšem – vo vzťahu ku obetiam trestných činov – pochybení lekárov… Je jedno, kto bude sedieť vo vláde – je potrebné veci meniť.

 

Elena  K. I.        28.9.2015, Predná Hora

 

 

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

Pravdu na stôl 9. – No konečne niekto pravdu povedal. . .

26.03.2024

Tie davy ľudí, ktorí sa cítia ako nebinárni, lustre, psíky, oni a ono a ktovieako ešte – odkiaľ sa tu len nabrali? Túto otázku som si kládla opakovane, lebo veď homosexuálne orientovaní ľudia žili i v minulosti medzi nami, ale ľudia cítiaci sa ako oni, či ono, či ako luster – to mi pripadalo ako nóvum. Vyvíja sa nejako pohlavná identita v čase a mení sa? [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,841
Celková čítanosť: 8936735x
Priemerná čítanosť článkov: 3146x

Kategórie