Založ si blog

Augiášov chliev 4. – Ako Fico učiteľov oklamal

Hej, je to veru naozaj hodne škaredý príbeh – akékoľvek rozprávanie o situácii učiteľov na Slovensku a situácii slovenského školstva ako takého.

Tragédiou národa je, že si prioritu tejto priority pre seba, svoje deti a svoju vlastnú národnú budúcnosť nedostatočne uvedomuje. Inak by tu nastala už konečne riadna paseka voči tým  „pri moci“  pri tomto žalostnom stave, do ktorého doterajšie vlády slovenské školstvo dostali.

Takže pohovorme dnes o tom, čo sa v slovenskom školstve deje.

 

Prečo učitelia teraz vyskakujú?

Nuž, snažili sa svoje požiadavky presadzovať už v roku 2012, aj 2013 – pravdaže, na rozdiel od lekárov nie vydieraním spoločnosti, ale slušne – doteraz sa ničoho nedočkali, kým lekári sa vďaka svojmu vydieraniu vytešujú z vysokých platov. Navyše učiteľov teraz popchlo Ficom realizované zvyšovanie platov sudcov a prokurátorov, aj ich ďalších výhod.

Veď ak nebolo na zvyšovanie platov učiteľov  (zdravotných sestier a rovnako nás všetkých), odkiaľ a prečo potom Fico zobral na zvyšovanie platov sudcov a prokurátorov?!!!

Zo slovenskej justície sa stala skorumpovaná a nadradená skupina, ktorá má nezaslúžené a neprimerané výhody – zvýšiť im platy a poskytovať ďalšie všemožné výhody v čase najnižšej možnej dôvery v slovenské súdnictvo pokladám (a nielen ja) od Fica za výsmech národu. Pretože mať nadštandardný plat za nekvalitu práce, navyše bez nutnosti zodpovedať za spôsobené chyby – nesúhlasím s tým, aby to takto v tomto štáte šlo v súdnictve ďalej.

Učitelia doplácajú na svoju žobrácku situáciu nielen tým, že mnohí drú v dvoch i viacerých prácach. Ale i tým, že v dôsledku svojej biednej situácie nemôžu mnohí ani štrajkovať, nemajú z čoho žiť bez toho žobráckeho príjmu. Doplácajú aj na svoju slušnosť, pretože nerobia efektívne kroky na reálne vydobytie svojich požiadaviek – už dávno mali vymeniť svojich zástupcov v odboroch a následne tvrdo žiadať nápravu svojej dlhoročne  neriešenej situácie – veď ak má štát na platy sudov a prokurátorov, musí ich nájsť aj pre učiteľov. A pre všetky ostatné profesie.

A tiež si uvedomme, že ak má tento štát dostatok financií na záchranu Širokého firmy, obrovské a nekonečné dotovanie Hornonitrianskych baní a podobne, tak je úplne jasná odpoveď na otázku kde má Fico zobrať peniaze na platy učiteľom či nám ostatným – práve tam.

Čo poviete, pán premiér, žeby sme ich povybaľovali z alobalu?

 

Ľudia, ktorí nemlčia…

Ak som v mojom blogu opakovane písala, že sú ľudia, ktorí nemlčia, hoci radšej by mlčať mali a uvádzala som ako príklad nášho pána premiéra, nuž tento raz to nebude inak – Fico svojim vyhlásením pre učiteľov „robte si čo chcete, moja vláda už do volieb pre vás nemôže urobiť vôbec nič“ mnohých učiteľov naštval.

A konečne si uvedomili, že rovnaké nič ako pred voľbami, by pre nich Fico urobil aj po voľbách (ako obvykle by im len lepil oči nejakým žobráckym navýšením a prázdnymi sľubmi) – veď po toľkých rokoch jeho vlády je sociálna aj spoločenská pozícia ľudí pracujúcich v školstve žalostná a doslova alarmujúca.

A taktiež alarmujúce sú výdavky, ktoré vláda dáva dlhodobo do školstva, sú hlboko pod priemerom OECD napriek vyhlasovaniu, aká je to pre spoločnosť priorita.

 

Ale tento raz má pán premiér „parťáka“.

Najnovšie medializované vyhlásenie ministra školstva, že „každý učiteľ štrajkuje sám za seba a nesie za to osobnú zodpovednosť“ je svojráznou (a určite nie pravdivou a správnou) verziou platnej dotknutej zákonnej normy, ani ďalšej platnej slovenskej i medzinárodnej legislatívy.  Na rozdiel od svojho šéfa nie je síce právnik ale aj tak by mohol a mal ovládať platnú legislatívu – keď už je tým ministrom, nie???

Minister Draxler – ak by naozaj mal byť mladým schopným manažérom, za ktorého sa pokladá – musel by si uvedomiť, že zdatný manažér stojí zásadovo, pevne za svojim tímom a neskáče ako zajac z kríčka do kríčka.

Pokladám za bohapusté klamstvo medializované vyhlásenie ministra školstva Draxlera, že nie je vôľa zvyšovať platy učiteľov, pretože verejnosť nepodporuje zvýšenie ich platov (napríklad v článku Časopisu Plus 7 dní v závere minulého roka). A z akého dôvodu potom Fico zvyšoval platy sudcov a prokurátorovv čase predvianočnom, aj s ďalšími štedrými výhodami pre nich???!! Verí azda niekto z vás tomu, že národ zvýšenie ich platov podporoval?

Potom síce pán minister predvolebne nabehol do role vodcu, ktorý pre svoj rezort bude neústupne žiadať viac (samozrejme po tých správne odohraných voľbách).

Ale keď zistil, že učiteľov rožkom neopije, zmenil opäť smer (v smere Smeru) a prikyvuje Ficovi, ktorý vyhlasuje, že „učiteľom nech sľubuje a ich problémy rieši nová vláda“ (teraz si snáď začali biť hlavu o stenu všetci tí učitelia, ktorí v predchádzajúcich voľbách dali Ficovi svoje hlasy – pretože im konečne dochádza, že Ficove sociálne balíčky v štýle „kadečo zadarmo“ niekto musí zaplatiť. A hádajte, učitelia, kto to podľa Fica má byť.).

 

Voľby sa blížia, voľby sa blížia….

Ficovo obvinenie, že sa učitelia stali súčasťou predvolebného boja je jeho blud – pretože žiadny súdny učiteľ určite nebude voliť Matoviča, či nikoho z tých politických vykopávok, ktoré ich len dlhodobo manipulujú prázdnymi sľubmi. Učitelia nie sú padnutí na hlavu a dobre vedia, že keby im opozícia chcela pomôcť, tak už dávno (najneskôr teraz predvolebne, aby bolo vidieť úprimnosť jej snáh) mohla podať na Ústavný súd zozbieraním 30 poslaneckých hlasov podnet vo veci platov (nielen učiteľov, nás všetkých) z hľadiska platnou Ústavou SR garantovaného práva na dôstojnú mzdu. Takže Fico sa skutočne nemusí obávať, že by učitelia volili túto „sľubotechnu“, podobnú tej jeho.

Na druhej strane ale – v to pevne verím – učitelia jasne odpovedia na obavy všetkých, ktorí vidia za hnevom učiteľov „cudzie zahraničné nenažraté spoločnosti, ktoré chcú dostať k moci opozičné strany a potom by nás viac zdierali, keby tu nebolo Fica…“Toho sa skutočne netreba obávať – myslím, že učitelia nebudú chcieť voliť kadejakých zúfalcov, ktorí sa chcú cez nich len dostať ku korytu.

Mnoho z učiteľov v mojom okolí podľa vlastných slov ale už čoskoro určite voliť pôjde – ibaže budú voliť správne – no VEĎ VIETE KOHO.

ON ich síce presviedčať prázdnymi sľubmi nechodí, ale zato pre učiteľov a školstvo celkom určite bude mať ako bývalý učiteľ hlboké porozumenie.

 

Bude štrajk učiteľov úspešný?

Bude, ak učitelia vydržia štrajkovať aspoň tri týždne. Prvý týždeň budú naštvaní rodičia na nich nadávať, po dvoch týždňoch si uvedomia, že zrejme to nie je učiteľský rozmar a začnú prejavovať nespokojnosť voči tým pravým vinníkom problému. V štvrtom týždni ostrého štrajku, ak ho učitelia dovtedy nevzdajú, sa situácia môže podľa môjho odhadu naozaj dramaticky zmeniť.

 

Čo dodať záverom?

Čas teraz jednoznačne hrá v prospech učiteľov.

Učitelia cítia oprávnene sklamanie a hnev. Boli zasa raz oklamaní, sú vystavovaní urážkam menej chápavých spoluobčanov, ktorým nedošlo, že ide aj o nich. Pretože nedôstojne zaplatení, ďalšími prácami preťažení učitelia už nevládzu.

Myslíte si, že Fico sa bude smiať na ich naivite, že sa pokúsili vybojovať svoj boj v predvolebnom čase? Nie, na ich nie, ale na našej, na všetkých tých, ktorí namiesto toho, aby sa postavili do ulíc spolu s učiteľmi a zdravotnými sestrami, závistlivými očami pokukujú „aké majú oni platy a výhody oproti mne“.

Strana SMER plní svoje sľuby. Sľubovala občanom sociálne istoty – a pozrite sa – už ich majú nielen oni sami, ale aj lekári, sudcovia a prokurátori. Nám ostatným ich Fico sľubuje naďalej…

 

 

Elena K. I.   Predná Hora, 25.1.2016

Pravdu na stôl 5. – Ako môžeme mať novú nemocnicu rýchlo a relatívne lacno. . .

16.03.2024

Netajím v mojom blogu, že som srdcom podtatranka, je to môj rodný kraj. Zakaždým, keď idem smerom na Poprad, prechádzam okolo miesta, pri ktorom mi zovrie smútkom srdce. A tak keď som dnes objavila dokument o Kvetnici, je to príležitosť urobiť malý výkop za to miesto, aj za príležitosť pre nás všetkých. Takže sledujte https://www.youtube.com/watch?v=EN_FRkg9RRM [...]

Pravdu na stôl 4. – V tomto štáte je toľko bordelu, že až. . .

14.03.2024

Prezradím vám teraz ďalšiu darebáčinu tohto štátu. Cesta za spravodlivosťou v tejto spoločnosti vyzerá, akoby ju budovali Pat a Mat. Alebo akoby vznikla omylom, lebo ku spravodlivosti veru nevedie. Veď pozrite. Predstavte si, že niekto vezme život vášmu blízkemu – úmyselne alebo neúmyselne ho usmrtí. Popri bolesti musíte zápasiť aj s praktickými otázkami, ako [...]

Pravdu na stôl 3. – Až takto ďaleko to musel dohnať tento štát? ? ? ! ! ! !

13.03.2024

Nie, ja sa vôbec nečudujem, že sme spoločnosťou, v ktorej matky s postihnutým dieťaťom v náručí skáču pod vlak. Musela som zostať ticho chvíľu, lebo to, čo by som napísala hneď po tom čine zúfalej matky, by táto spoločnosť nerozdýchala. A hej, môžete klamať sami sebe a navrávať si, že tá matka určite nebola v poriadku, keď spravila taký čin, aby ste pozametali [...]

pellegrini, korčok

Čo sa dialo po prvom dueli prezidentských kandidátov: Korčok hovoril o čudnej kampani, Pellegrini sa porovnával s Bidenom

19.03.2024 00:51

Pravda sledovala zákulisie prvej debaty dvoch najpopulárnejších uchádzačov o prezidentský post

Izrael / Tunel / Hamas /

Zástupca šéfa ozbrojeného krídla Hamasu je podľa USA po smrti

18.03.2024 23:29

Biely dom potvrdil smrť tretieho muža Hamasu Marwána Ísu.

pellegrini

Pellegrini o prezidentskej kampani: Očakáva od Matoviča podpásový útok?

18.03.2024 22:54

A ako vníma, že nedostal podporu od koaličného partnera SNS?

korčok

Korčok hodnotí kampaň. Ako chce mobilizovať voličov?

18.03.2024 22:44

Prezidentský kandidát jasne pomenoval, čo mu v kampani najviac prekážalo.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,835
Celková čítanosť: 8910780x
Priemerná čítanosť článkov: 3143x

Kategórie