Založ si blog

Na Konci Dní 1. – Zvláštna noc. . .

 

Hm, dnes bola zvláštna noc.

Silný chladný vietor  ňou blúdil. Zrejme hľadal odpovede, ako ja.

 

Bola naozaj zvláštna noc.

Nedokázala som spať, ktovie prečo. Aj na mňa neobvykle skoro – už po polnoci (bežne vstávam okolo druhej v noci) – som bola hore.

 

A zvláštne bolo i to, že som nič nepísala.

Výnimočne nič (aj tento článok na blog píšem len o 5,15) – stála som na balkóne a dívala som sa do čierno-čiernej tmy prednohorských lesov. Všetko to pôsobilo až neskutočným dojmom – stromy ticho šumeli občasným náporom vetra, kukučka mala zrejme nočnú šichtu a jej hlas sa rozliehal doďaleka naliehavo, znovu a znovu.

Len som tak stála na balkóne a celým svojim srdcom som privolávala moje dieťa. Spravila by som čokoľvek, aby som bola zasa s Maroškom a robila som pre to od jeho smrti veľa – lenže v našej situácii nebolo reálne mať ďalšie dieťa a spriaznenú, paralelnú dušu som tiež v danom čase nedokázala nájsť. Stretneme sa až po smrti? Pre milovníkov happyendov – nie, neplánovala som skákať z balkóna, bývame iba na 1. poschodí. Len som tam stála a dívala som sa do tmy…

A tak som uvažovala o mojich snoch a plánoch. O tom, čo ešte vlastne v živote chcem.

 

Čo poviete, je dobré mať v živote sny a plány?

Ich nenaplnenie môže byť sklamaním… Na druhej strane však nesnívať o ničom a iba čakať, čo život prinesie…

Ja sny a plány pokladám pre seba za dôležité. Myslím, že je dobré si ich uchovávať a chrániť. Mali by kráčať životom s nami. A aj som vždy v priebehu života mala malé aj veľké sny a plány.

 

Čo s mojimi malými snami a plánmi?

Moje malé sny a plány často plním – ak ich sľúbim sebe alebo niekomu inému, tak ich napĺňam. Som vytrvalá a spoľahlivá – ak niečo sľúbim, splním to. Určite. Vždy. Zemetrasenie, tornádo, či iné nepredvídateľné vonkajšie okolnosti, ma pri plnení sľubu, pravdaže, zdržia, ale potom pokračujem v jeho plnení. Na druhej strane zasa – nepodarí sa vám vylákať zo mňa sľub len tak ľahko – sľubujem premyslene, nie každému a nie hocičo.

 

A tie moje veľké sny a plány?

Prezradím vám môj veľký tajný sen, chcete?  Viem presne, čo a kde by som chcela naozaj robiť. Venovala by som sa projektu Územie anjelov. Nápad ku mne prišiel mesiac po smrti môjho syna. Viac vám o ňom nenapíšem, ale mám ho premyslený a pokladám ho za naozaj úžasný aj zmysluplný, dokázala by som ho postupne budovať, dokonca som začiatkom minulého roka zozbierala množstvo podkladov k nemu, aj som prvé kroky spravila.

Ale potom som pochopila limity svojej situácie – na taký projekt by som potrebovala skutočne pevnú pôdu pod nohami – spoľahlivú oporu, silné zázemie, jednoducho šťastnú konšteláciu hviezd v živote. Tak v tom teraz nepokračujem. Zostáva iba v mojom srdci – spolu s mojim synom. Do konca dní. Navždy.

 

P.S.: Hej, ešte ďalšiu dvojjedenástku článkov budem písať, kým plynie čas – súdy v SR skrátka  trvajú… Popri NKD to bude aj jedenástka Len tak.

 

Elena K. Ištvánová  Predná Hora, 4.5.2016

 

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Vláda schválila zákon o Slovenskej televízii a rozhlase. Mení sa názov aj spôsob kreovania orgánov

24.04.2024 11:25, aktualizované: 11:41

Riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry.

Drienovec, výrub stromov

Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť. Cieľom je znížiť strety s medveďom i škody na plodinách

24.04.2024 11:07

Vyplýva to z novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorý schválila vláda.

Peter Kmec, Ide o pravdu

Kmec v Ide o pravdu: Denne hovoríme s Bruselom o otvorených témach. Plán obnovy nazývam 'zle zapnutá košeľa'

24.04.2024 11:00

Bol som otvoreným kritikom prípravy Plánu obnovy, po jeho dôkladnej analýze vidíme, že viaceré ciele nie sú realizovateľné, hovorí Peter Kmec.

nehoda, auto

Vodička v Prievidzi narazila ráno do oporného múru. Nafúkala viac než tri promile

24.04.2024 10:52

O treste pre ženu rozhodne Okresný súd v Prievidzi.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9000690x
Priemerná čítanosť článkov: 3154x

Kategórie