Založ si blog

Na Konci Dní 6. – Zlodejiny zdravotníctva v SR berú. . .

 

Politici už zasa raz nahlas hovoria o oddlžovaní nemocníc. Človek by im aj naletel, aký je to pre nás všetkých dôležitý krok, keby nevedel…

Už toľko krát som písala o darebáctvach v slovenskom zdravotníctve – no stále je o čom, o mnohých z nich pritom nemáme ani len tušenie. A tak dnes zasa raz, ako som sľúbila – pár slov…

 

Prečo neoddlžovať…

Preto, lebo tie peniaze pcháme do vrecka kadekomu na nehoráznych zlodejinách, za ktoré nikto nie je stíhaný. Nanajvýš sa odvolá riaditeľ nemocnice, keď sa niečo prevalí, potom cirkus utíchne a ryžuje sa veselo ďalej. Akékoľvek oddĺženie nemocníc v tejto situácii by znamenalo len opätovné veselé robenie dlhov.

Je nutné konečne nabrať odvahu a riešiť veci systémovo. Inak sa celý rad zdravotníckych zlodejín a ryžovačiek neskončí nikdy.

 

Kam miznú peniaze v slovenskom zdravotníctve? Osviežme si pamäť…

 

Predovšetkým v nevýhodných zmluvách.

Ešte v roku 2012 bola medializovaná kauza prešovskej Fakultnej nemocnice J. A. Reimana, ktorá od roku 2005 platí súkromnej spoločnosti Sloveenergie, a. s. mesačne viac ako 395 500 eur za dodávku energií. Nemocnica jej platí pravidelne, hoci na poistných odvodoch podľa dostupných zdrojov nemocnica je dlžníkom.

Zmluva vznikla údajne už za ministra Zajaca, pokračovala za Valentoviča i Rašiho, ani jeden nezasiahol… A predstavte si, táto podivuhodná zmluva – KTORÁ JE NEVYPOVEDATEĽNÁ – bola už niekoľko dní po podpise upravovaná dodatkami, spolu ich bolo až 16 – a hádajte, kto podpísal posledný z nich? Správne hádate – pani vtedajšia riaditeľka Pažinková, ktorá neskôr viedla Úrad verejného zdravotníctva – k zmluve sa podľa medializovaných údajov v roku 2012 odmietla vyjadriť. Veď aj čo by povedala, však?

 

A vytiahnime ďalšieho zajaca z klobúka…

Nemocnica v Banskej Bystrici, ale podľa medializovaných údajov aj nemocnice v Trnave, Trenčíne a Poprade  uzavreli nevýhodné zmluvy – a to bez súhlasu ministerstva, vôbec oň nepožiadali  – a to zmluvy nielenže nevýhodné, ale priam nelogické. Veď posúďte – za 10 rokov zo zdravotníctva vytiahnu súkromné firmy (sú to schránkoví dodávatelia, údajne s pozadím v Luxembursku) 81 miliónov eur. Kauza sa na verejnosť dostala už v roku 2015, vtedajší minister sa rozhodol, že nebude  trvať na zrušení zmlúv (ani ich zrušiť nemožno!) a podľa neho vraj analýza nepreukázala, že nemocnice kupujú predraženú stravu. Nuž, aby sme boli presní  – analýza ukázala, že kým v Bratislave v Univerzitnej nemocnici je cena varenia stravy vo vlastnej réžii v dennej stravnej jednotke vo výške 6, 47 eura,  jej dodávka externým dodávateľom je za 11, 28 eura na deň. Minister tento rozdiel zdôvodnil údajným premietnutím investovania týchto dodávateľov do zariadenia, modernizácie kuchyne. Ibaže Taransparency International vo svojom monitoringu transparentnosti v slovenskom zdravotníctve poukázala už v roku 2014, že úspora sa v tomto prípade míňa účinkom…

 

Veľkou zlodejinou je i cena CT vyšetrení…

Nejde len o nákupy CT prístrojov, ktoré sú výhodné pre toho, kto s ich predajom podniká. Ale aj – a hlavne – o predražené CT a MR vyšetrenia, ktorých cena je 2 až 4 krát vyššia ako napríklad v Nemecku.

Začal o tom otvorene hovoriť Andrej Janco, prezident Slovenskej únie lekárov špecialistov, popísala som to podrobnejšie v článku Dnes 60. SLÚŠ a mlčanie jahniat alias Kam miznú peniaze v slovenskom zdravotníctve…

Ziskové činnosti sa v nemocniciach dostali do súkromných rúk a tie neziskové zostali nemocniciam. Ak nemocnica sama prevádzkuje aj CT a MR vyšetrenia, môže zisk dať do menej ziskových činností. Ibaže je vám jasné v akých rukách sú – pôvodne cyperskí spoluvlastníci, v roku 2015 prerodení do osôb slovenských podnikateľov – podrobnosti nájdete v článku Zuzany Dančíkovej z mája 2015 s veľavravným názvom Cétečko je u nás istý a veľmi výhodný biznis.Podľa jej údajov Všeobecná zdravotná poisťovňa ročne vynaloží 30 miliónov eur  za CT vyšetrenia a 50 miliónov eur za MR vyšetrenia.

A tie ceny – načo mrhať slovami – pozrite si grafy z vyššie spomenutého článku…

 graf3-690x371

Toľko obetavých ľudí je na Slovensku…

Jedna z CT firiem získala biznis, zazmluvnený  až na 4 roky, štedrou sumou 14 miliónov eur – podľa vyjadrenia VśZP údajne za to, že pristúpila na zníženie cien…

(By the way – ide o zníženie o 4% z ceny, navyše až od roku 2017… – To je pokles, čo?? A predstavte si, že napriek tomuto poklesu sa našli za tie dva roky až 4 ďalší súkromníci, ktorí začali obetavo podnikať v tomto biznise…)

Prekvapuje niekoho z vás, že medzi obetavcami, ktorí v tomto biznise podnikajú, je ako spoluvlastník na piatich pracoviskách aj Ladislav Pásztor, prezident Asociácie súkromných lekárov???!

 

 

A medzi zlodejiny, ktoré sa nepomenovávajú, zatiaľ, lebo na ne nikto neupozornil Európsku úniu, patrí i FONDOVANIE…

Čo to je? No – môj autorský termín, ktorý hovorí o tom, že na Slovensku to ide – spraviť projekt z peňazí EÚ, zrealizovať ho v spolupráci „s priateľskými firmami“, v krátkej dobe však vypracovať nový projekt, opäť z peňazí EÚ a ten pôvodný prebudovať, opäť inak. A tak sa dookola renovuje a buduje, vždy opäť inak, bez nejakej zaručenej doby životnosti diela, ktorá by zaistila rentabilitu vkladaných prostriedkov… Priateľské firmy majú zákazky, znovu a znovu, to je ale náhoda, že vyhrávajú verejné obstarávania – či ani žiadne netreba???

Ibaže – je vám iste jasné, že EÚ nezostane neinformovaná…

 

Všetky tie zlodejiny sa dejú v situácii, že …

…neštátne nemocnice (t. j. súkromné zariadenia) dlhujú poistné odvody Sociálnej poisťovni a pritom ich zamestnanci dostávajú nielen základné platy, ale aj príplatky, osobné hodnotenia a odmeny. A – nože prezraďte, dlhujúce nemocnice – je z čoho aj na odmeny správnym či dozorným radám?

Pritom zdravotníkom, za ktorých nemocnice neplatia poistné odvody, sa budeme skladať na dôchodky. V mnohých prípadoch – keďže lekári majú nadštandardné platy, budú dôchodky nadštandardne vysoké, ale veď my všetci, ktorí poctivo vkladáme do dôchodkového systému platby, sa uskromníme, nie???!

Je naozaj hnusným výsmechom občanom, ak sa v tomto štáte nahlas hovorí, ako musíme robiť opatrenia v dôchodkovom systéme v neprospech pracujúcich (zvyšovať dôchodkový odchodový vek, znižovať dôchodok), pretože nám v roku 2050 bude v dôchodkovom systéme chýbať cca 100 miliónov eur. Veď nemocnice už teraz dlhujú vyše 500 miliónov eur.

 

A rovnako – ak nie viac – je tragické, že

…všetky tie zlodejiny sa dejú v situácii, že nám v zdravotníctve vďaka jeho nekvalite, za ktorú platíme vysoké odvody – zbytočne zomierajú ľudia… Ročne na Slovensku zomierajú tisíce ľudí, ktorí by mohli byť so svojimi blízkymi…

 

Aj dnes v Reflexe o 17,25 Markíza prinesie príbeh pána, ktorý zomrel zbytočne…

Kedy konečne zavrú nejakého lekára za ním zavinenú smrť pacienta? Koľko zbytočne mŕtvych ľudí ešte bude, kým sa konečne zobudíme a rázne zastavíme tieto zlodejiny???!!!!!

 

Aký krok je potrebný namiesto oddlžovania?

Bezodkladné trestné stíhanie všetkých zodpovedných, ktorí nevýhodné zmluvy podpisovali, aj s majetkoprávnou zodpovednosťou za vzniknutú škodu. Že to na Slovensku nie je legislatívne možné? Tak si položme otázku, kto nám takúto bezzubú legislatívu zhotovuje. A prečo.

A samozrejme – je v dôsledku toho potrebné aj trestné stíhanie osôb, ktoré z titulu svojej funkcie mali vo veci konať a nekonali.

Niektoré súvisiace skutočnosti som uviedla už v článku Dnes 117. – Vážte si vládu, občania, alias  Kedy dôjde alobal…, kde som poukázala ako nekonaním vlády a príslušných štátnych orgánov vo veci dlhov zo strany neštátnych nemocníc tieto zariadenia neoprávnene získavajú prospech.

 

 

A už úplne celé zle.

Podivuhodné z môjho pohľadu bolo, že štátne nemocnice kopili dlhy a ich manažéri – riaditelia spokojne posedávali ako poslanci v parlamente, namiesto robenia účinných krokov na ich záchranu?!!!– ako som na to poukázala v článku Spravodlivosť, s. r. o. 6 – Kolotoče a strelnice SMER, s. r. o.

Problémom je aj neodborné vedenie podaktorých nemocníc –  skutočne profesijne zvláštny výber ich manažérov som pomenovala v článku Dnes 21. Ani Penta nás nechce, kde som popísala ako môžete doraziť slovenskú nemocnicu, ak ste jej riaditeľom…

Naozaj si myslíte, ľudia,že nám je na niečo užitočný generálny prokurátor, ktorý je síce oprávnený predkladať podnety na prijatie zákonov, či ich zmeny,  ALE NIE JE TO JEHO POVINNOSŤ, žiadny zákon mu takúto povinnosť neukladá??!!! A na čo nám je vláda, ktorá dlhodobo nepodniká žiadne účinné opatrenia na bezodkladné zamedzenie zlodejín v zdravotníctve?

 

Čo k tomu všetkému dodať?

O tom, že Slovenská republika už dávno nie je právnym štátom, niet pochýb (ak ním vôbec kedy bola – ale ten detail teraz vynechajme).

Aj vám je zúfalo smutno z tých všetkých špinavostí?

 

Doparoma – a taký pekný deň to mohol byť – keby som písala o tom, o čom by som dnes písala rada, však?…

 

 

P.S.:

A čo berú rozkrádačky zdravotníctva v SR?

Dych každému slušnému človeku.

Chuť veriť takým reprezentantom nás – občanov, ktorí im toto umožňujú.

Ochotu platiť zdravotné odvody, z ktorých si niekto nehanebne nabaľuje vrecká…

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8987173x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie