Založ si blog

Na Konci Dní 9. – Je to to isté zdravotníctvo, pán minister. . . ?

 

Už viete, že kopem v mojom blogu za lúzerov tohto štátu, slabých a bezbranných, za tých, ktorých hlas v tejto spoločnosti nepočuť. Takže dnes si v mojom blogu pohovoríme o troch článkoch v médiách, slovenskom zdravotníctve, ale aj o Marcuseho filozofii a mojej verejnej otázke ministrovi.

 

Nič nové pod slnkom…

O tom, že je v slovenskom zdravotníctve bordel, som poukázala v mojom blogu opakovane.

Napríklad v článku ODZVÁŇA 6. – Dárešek

http://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2014/12/22/dnes-38-daresek/

alebo v článku ODZVÁŇA 7. – Platíme za prvú triedu a dostávame…

http://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2015/05/26/odzvana-7-platime-za-prvu-triedu-a-dostavame/

Ale dnes o tom bordeli pohovoríme opäť z iného uhla pohľadu.

 

 

Prvý článok

Médiá priniesli nielen správu, ale dokonca i brutálnu nahrávku, pri ktorej priamo pred očami divákov vinou bezohľadnej šoférky – alkoholičky vyhasol život mladej ženy. Pravdu povediac – nepozrela som si tú nahrávku, lebo je mi z nej zúfalo, už keď o tom počúvam. Bola to v priamom prenose smrť dievčaťa, ktoré malo plno snov a plánov, aj chuti do života. Je mi jej veľmi ľúto a súcítim i s jej blízkymi.

A pre tých naivných čitateľov môjho blogu, ktorí by sa domnievali, že v spomenutom prípade nemusí ísť o šoférku – alkoholičku  –  som si istá, že nešlo o jednorazové napitie sa pre nejaký problém (pretože na promile 2,5 toho musíte popiť hodne – minimálne pol litra borovičky či vodky, človek „netrénovaný“ by to jednoducho nezvládol).

 

 

 

Druhý článok

Popri prvom, vyššie spomenutom článku, v súvislosti s problematikou tohto prípadu médiá dnes uverejnili článok Na cestách jazdí 33 tisíc potenciálnych vrahov. Alkoholikov.  Nikto s tým nič nerobí.

http://aktualne.atlas.sk/slovensko/spolocnost/na-cestach-jazdi-33-tisic-potencialnych-vrahov-alkoholikov-nikto-tym-nic-nerobi.html.

Psychológ Kleinmann v ňom hovorí o tom, že alkoholici by za volantom sedieť nemali, poukazuje na zanedbávanú povinnosť lekárov hlásiť tieto prípady a hovorí o prehliadaní rizík, ktorým sme my sami i naši blízki vďaka takýmto „tiežšoférom“ vystavení.

Áno, obvykle neuvažujeme racionálne, ale berieme príliš veľa ohľadov na tých, ktorí ich neberú na nikoho okrem seba.

A potom, keď sa stane nejaká tragédia, počujeme od tých, ktorí o probléme dlhodobo vedeli: a mali vo veci nejako konať: „No to je strašná tragédia. KTO TO LEN MOHOL TUŠIŤ…

No, naozaj, kto asi?

 

Tretí článok

A do tretice mediálna správa z iného súdka – v médiách sa objavila v nedeľu 29.5.2016 i správa o tom, že na istom psychiatrickom oddelení sa podpálila duševne chorá pacientka – mala schizofréniu, trpela samovražednými sklonmi. Stalo sa to pred mesiacom a pol, našťastie prežila – leží teraz s ťažkými popáleninami v nemocnici…

Matka podala trestné oznámenie voči nemocnici a nemocnica argumentuje

  • nedostatkom peňazí na liečbu, za deň hospitalizácie dostanú 60 eur,
  • personálu, na 30 pacientov – ľudí s veľmi ťažkou duševnou poruchou tam v službe majú iba dve sestry,
  • i tým, že je na psychiatriách umožnené fajčiť, takže zápalky či zapaľovač nemožno všetkým pacientom odňať.

Nemocnica má svojim spôsobom pravdu.

Treba však otvorene povedať – vo vzťahu ku slovenskému zdravotníctvu ako celku – že niektoré krajiny (napríklad Anglicko) už zakázali fajčiť v zdravotníckych zariadeniach úplne. A rovnako otvorene treba dodať, že pre ľudí s duševnou chorobou majú vyspelé krajiny stanovené presné – a úplne iné ako my tu – počty odborného zdravotného personálu na počet pacientov (približne jedného ošetrovateľa či sestru na 5 pacientov).

Je namieste uvažovať a pýtať sa kompetentných inštitúcií štátu, t. j. ľudí platených z našich daní – prečo nie sú stanovené jasné a záväzné normy počtu ošetrujúceho personálu, ktorý by mal poskytovať zdravotnú starostlivosť podľa typu oddelení i na Slovensku?

A zaznieva známa mantra – v slovenskom zdravotníctve niet peňazí.

A rovnako znie aj moja odpoveď  – aj by som uverila, keby som nevedela…

 

Uvažujete teraz, ako spolu tieto správy súvisia?

Nuž, veľmi úzko.

Skutočne ma zaujíma, kam sa tratia peniaze v slovenskom zdravotníctve a rada by som sa dozvedela – aj v súvislosti s vyššie popísaným prípadom alkoholičky – koľko stojí napríklad deň liečby jedného alkoholika v súčasnosti. U mnohých pritom nejde o liečbu jednorazovú. A tým sa dostávame i ku záhade slovenského zdravotníctva – prečo na rozdiel od mnohých vyspelých krajín nemáme zavedený systém malusov a bonusov, ktorý by zvýhodnil tých zodpovedne pristupujúcich ku svojmu zdraviu?

Žijem na Prednej Hore a tak mám priamo pred očami ako sa tu pre alkoholikov budujú tenisové kurty, ihriská s umelým trávnikom a s nočným osvetlením, besiedka na grilovačku…

 

A kde je tá moja verejná otázka ministrovi zdravotníctva? Tu:

Pán minister, financuje Slovenská republika naozaj iba jedno zdravotníctvo – to isté zdravotníctvo pre všetkých?

To isté zdravotníctvo, v ktorom jedni ležia v prípade choroby na rozpadajúcich sa posteliach v zariadení s plesnivejúcimi stenami a druhým budujeme ihriská s umelým trávnikom?

 

P.S: : A čo s tým Marcusem? Fúha, tak bol to filozof s hŕbou zaujímavých myšlienok. Čítala som teraz jednu jeho knihu, ale vás oboznámim len s Perouxovym citátom, ktorý v jednej svojej práci uviedol:

Človek verí, ale ako sa vlastne verí v takej temnote? …

 

 

 

 

A k diskusii – Milan1 – závislosť je závažný rizikový činiteľ pre vodičov – alkoholik je schopný si sadnúť za volant opitý. Pokiaľ neabstinuje, ohrozuje iných.

 

Elena K. Ištvánová    Predná Hora, 1.6.2016

Cesta duše 9. – Desať. . .

29.03.2024

Slnečné lúče prichádzajúce po temnote noci. Zlátia svet a dávajú mu hrejivé objatie, prijímam ho s vďakou. Mimoriadne temná bola dnešná noc. Vietor za oknom v nej hučal šialene, akoby sa ňou hnalo tisíc čertov. Rev vetra kontrastoval podivne s tichom v mojom vnútri. Žiadne slzy ani slová, len obrazy mihajúce sa pred vnútorným zrakom – spomienky na cestu, ktorou som [...]

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,842
Celková čítanosť: 8939246x
Priemerná čítanosť článkov: 3145x

Kategórie