Založ si blog

AKO – voda 2. – Čo nevidíme. . .

 

Horúcim dychom začínajúce leto rozpaľuje ulice miest. Slnko putuje skutočne neskutočne belasou oblohou, odvážne bezoblačnou. Sladkastá idylka je pre mnohých z nás limitovaná pracovnými povinnosťami. Podaktorí však v rámci nej rýchlo plnia kúpaliská.

Hej, dnes budeme uvažovať o tom, čo vo vzťahu ku vode nevidíme. A – pravdaže –  aj o verejných kúpaliskách.

 

Kto túži po verejných kúpaliskách…

Prezradím vám – som narodená v znamení Vodnára a vodu v rôznych jej podobách milujem. Nalákate ma pozorovať kvapky rosy na tráve pri východe slnka a chodiť naboso orosenou trávou (to kedykoľvek), či potulovať sa v daždi (to len pokiaľ sa neblýska). Ale verejné kúpaliská nemusím, po celý život ma oveľa viac baví brodiť sa v potoku kdesi pri lese za dedinou. Sú však medzi nami ľudia, ktorí by kúpalisko pokladali za úžasné naplnenie svojho voľného času, keby…

Ktože to je, čo myslíte?

Hej, sú to ľudia s postihnutím, za ktorých sa bijem ako lev.

 

Viete si predstaviť, že by ste boli na vozíčku a šli by ste s priateľmi na kúpalisko, kde budete len smutne pozerať z brehu ako sa ostatní kúpu?

Naozaj ste natoľko morálne znecitlivení, že myknete plecom a poviete si – „čo už, majú smolu, je to ich a nie môj problém“….?

A podobne sú na tom i podaktorí starší ľudia, ktorí by sa tiež radi okúpali na verejnom kúpalisku, ale už bežný vstup do bazénu nezvládajú.

Často si neuvedomujeme, akými ťažkosťami žijú „tí iní“. Niektoré veci nechtiac prehliadame, lebo ich nechápeme, keďže sa nás priamo netýkajú. Aj mne to došlo až dnes večer, keď mi facebook posunul správu Centra samostatného života – aký môže byť kúpalisko problém pre ľudí s postihnutím, či pre seniorov.

Jasné, máme dve možnosti – môžeme povedať, že nemajú na kúpalisko liezť – a to je také slovenské…

U nás predsa patrí svet tým zdravým, mladým, silným, bohatým, morálne necitlivým a bezohľadným…

Alebo môžeme pozrieť na problém ich očami, zamyslieť sa nad tým, ako to riešia inde a zaviesť pre týchto ľudí podporné opatrenia, vo vyspelom svete bežné – mobilný bazénový výťah, zdvihák. Na Slovensku je množstvo kúpalísk, nikde som sa však nedopátrala zoznamu tých kúpalísk, ktoré by takto bezbariérové už boli.

 

Hm, čo s tým?

Žeby MPSVaR SR nejaký zoznam bezbariérových kúpalísk na Slovensku verejnosti predložilo? Prípadne, že by vypotilo v týchto letných horúčavách nejakú vyhlášku o povinnom vybavení slovenských kúpalísk bezbariérovým prístupom aspoň do budúcnosti?

Alebo snáď že by naše mimovládky, ktoré tak vehementne obhajujú ľudské práva pomaly aj obyvateľov na Marse, konečne začali dvíhať hlas aj za práva ľudí s postihnutím na Slovensku? A za práva slovenských seniorov?

 

Čo k tomu dodať?

Je ľahké byť zdravým…

 

Elena K. Ištvánová   Predná Hora, 23.6.2016

 

P.S.: A ako hovorí ďalšia z večerných facebookových správ Centra samostatného života – Keby ste náhodou v lete zašli do Grécka, na Akropolis je vybudovaná zdvíhacia plošina…

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 8999432x
Priemerná čítanosť článkov: 3153x

Kategórie