Založ si blog

AKO – mrak 3. – Mraky nad EÚ

 

Z projektu pôvodne plného ideálov sa stalo NIČ.

Nie uskutočneným referendom o brexite – a jeho výsledkom – ale už samotnou skutočnosťou genézy tohto spolku.

 

Čože o to – idea to bola krásna, kdesi tam dávno pred vznikom celého spolku –

vízia harmonického spolunažívania rovnocenných národov, vzájomnej spolupráce a podpory. Asi ako keď pri vstupe do manželstva si partneri sľubujú vernosť a zdieľanie dobrého i zlého.

Ale realizácia tohto charizmatického nápadu bola pod psa.

Vzletné predstavy rýchlo narazili na realitu. Tak to v živote dopadá, keď vzájomnú lásku a podporu prekryje honba po zisku pre seba a namiesto básnikov berú do rúk veci ekonómovia…

Aj lobby nadnárodných spoločností…

 

Takže realizácia mala od sľubovaného na míle ďaleko.

Prvou zlou vecou bolo, že ten zväzok sa ukázal ako skutočne podivný, plný klamstiev a neférových krokov, o rovnocennom postavení už  v úvode nemohlo byť ani reči.

Hoci zdravý rozum na začiatku nás mohol varovať, keby sme ho všetci mali. Vstúpili by ste – ak chcete seriózny a trvalý vzťah – azda do manželstva s niekým, kto sa vás snaží získať štýlom „mám prachy“? O toto totiž pri vstupe do EÚ u nás šlo – aké to bude pre nás ekonomicky prínosné, výhodné, koľko toho od EÚ dostaneme.

A tak je to prezentované i doteraz – vari ste nevideli reklamné šoty o tom, koľko nám EÚ dáva?

 

Bola to však realita?

Druhou zlou vecou bolo, že namiesto sľubovaných ekonomických prínosov pre všetkých sa EÚ stala nekonečným žráčom peňazí členských štátov – „prispievateľov“. Efektivita a účelnosť ich vynakladania však bola úplne mizivá a účel ani zďaleka nesledoval prospech štátov a ich občanov, ale rôznych lobby (ako v prípade „pôžičky Grécku“, kedy si Slovensko dokonca požičalo, aby mohlo požičiavať).

 

Koho spolok vlastne podporoval?

Treťou zlou vecou bolo, že najväčší prospech z členstva mali najväčší „spolučlenovia – lumpi“ – tí, ktorí falšovali už od začiatku hospodárske výsledky, podvádzali v štatistikách a namiesto zbalenia kufrov sa dočkali nekonečného „zachraňovania“, skutočne ako v patologickom závislom partnerskom vzťahu – kde jediný, koho by sme mali naozaj zachraňovať, sme my sami a nie patologicky sa správajúci partner.

 

Čas plynul, ilúzie sa rozpadali.

Štvrtou zlou vecou bolo, že namiesto vylepšovania života bežných občanov sa spoločné fungovanie zvrhlo na normatívnu byrokratickú dirigenciu príkazov a zákazov – riešili čo kde sadiť, pestovať, aké pomenovania výrobkov či energetický výkon spotrebičov možno používať, …

Namiesto prospechu prazvláštne súdne spory s členskými krajinami za nepodstatné, či až absurdné veci, ktoré skrsli v hlavách bruselských úradníkov. Vedeli ste o tom, že aj Slovensko je v súčasnosti v niekoľkých súdnych sporoch s EÚ práve za nenaplnenie nalinkovaných predpisov…

Život bežných občanov tak bruselskí úradníci neuľahčovali, ale komplikovali. A zrejme im to bolo jedno, s kráľovskými platmi a všemožnými výhodami sa na svetelné roky vzďaľovali od potrieb obyčajných občanov a pochopenia ich problémov.

 

A tak je súčasná pozícia EÚ v očiach bežných ľudí žalostná.

Oprávnene žalostná. A to je piatym problémom, pretože sklamaní ľudia prestali konceptu európskeho spoločenstva veriť a vedia, že sú klamaní.

Vzťah sa nerozpadá vtedy, keď dostanete úradný doklad o rozvode, ale vtedy, keď prestanete tomu druhému veriť. A keď pochopíte, že chýba vzájomnosť, že nič spoločne nezdieľate.

Nie, nie som prekvapená výsledkom simulovaného mediálneho hlasovania kde dve tretiny občanov dali najavo, že chcú odchod Slovenska z tohto spolku. Vy áno?

 

Čo záverom…

Ja osobne si myslím, že rozpad EÚ už nastal.

A je úplne jedno, ako dopadlo to ich hlasovanie.

 

 

Elena K. Ištvánová   Predná Hora, 24.6.2016

 

 

P.S:: Podľa predbežných výsledkov brexit. Ale človek nikdy nevie, aké „náhle prekvapenia“ prinesie sčítanie hlasov…

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8985393x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie