Založ si blog

Hlas dňa 1. – Ako Ficova vláda robí poriadok. . .

 

Ficova vláda prichádza s nápadom, aký tu ešte nebol – patologickí hráči sa už do herní nedostanú.  Nevkročia tam už ani ľudia, ktorí poberajú sociálne dávky.  A takisto bude vstup do herní zakázaný aj maloletým.

O najnovšom návrhu vlády (ktorý uvádza v dnešnej Pravde článok Branislava Tomu Patologickí hráči si už nezahrajú) a o jeho súvislostiach, aj o tom kam možno tento nápad ešte posunúť a prečo,  budeme dnes v tomto článku spoločne uvažovať.

 

Povedzme si A. Čo úvodom?

Patologické hráčstvo je – ako každá závislosť – ničivé, má tragický dopad na samotného závislého, aj na jeho okolie. Nuž, sám osebe nápad riešiť v spoločnosti prísnymi sankciami gamblerstvo nie je zlý.

Závislosť je charakteristická iracionálnym konaním, je nerozumná a nemá žiadny rozumný dôvod. Pretože predstavu, že na automatoch vyhráme veľké peniaze a zbohatneme, nemožno pokladať za rozumný nápad. A nemá ani rozumný výsledok, záver. Herne nie sú charita a žijú zo zisku – preto je logické, že stratová musí byť druhá strana– tí, ktorí hrajú.

Je to pre nás ostatných zrejme ťažko pochopiteľné, že niektorí ľudia dokážu do hazardu vraziť peniaze určené na živobytie ich deťom. Ale skutočne sú v našom regióne mnohé rodiny, ktoré poberajú dávky v hmotnej núdzi, no obaja rodičia hrajú automaty  – minú tam všetky, či takmer všetky peniaze – a tak sa ich deti potĺkajú a žobrú o jedlo. A takisto ich míňajú i pracujúci gambleri, zadlžujú sa do obrovských dlhov, kradnú, klamú.

S takýmto opatrením Ficovej vlády preto určite budú súhlasiť  rodinní príslušníci hráčov, snáď aj podaktorí hráči. Podporia ho nepochybne aj obyvatelia viacerých miest na Slovensku, ktorí to dávajú najavo prostredníctvom petícií – Bratislava, Galanta, Nitra, Ružomberok, Prešov, Levoča… Snáď sa pridajú ľudia aj v ďalších mestách.

 

Povedzme si B. V čom sú slabiny nápadu?

Utopistická je predstava zoznamov, ktoré budú v herniach k dispozícii, aby tam nepustili osoby neoprávnené:

  • j. zoznam liečených hráčov ambulantne či ústavne, kto ho bude poskytovať – lekári či zdravotné poisťovne?, nejde náhodou o lekárske tajomstvo ?,
  • zoznam ľudí poberajúcich dávky v hmotnej núdzi (je ich niekoľko sto tisíc, viete si predstaviť, ako stojíte pri vstupe do herne, kým si preštuduje vrátnik taký zoznam? Navyše tam budú musieť byť okrem mena aj ďalšie identifikačné údaje (dátum narodenia? adresa bydliska? – t. j. údaje osobné), veď Jánov Novákov či Milanov Kováčov môže byť v tomto štáte spústa…

Navyše, čo ja viem a Ministerstvo financií SR, ktoré s týmto nápadom prichádza, zrejme nevie:

  • zoznamy ľudí v hmotnej núdzi, aj zoznamy liečených gamblerov sa musia každý mesiac aktualizovať,
  • z okruhu osôb v hmotnej núdzi vypadne rodina napríklad i tým, že matka porodí ďalšie dieťa,
  • neviem si predstaviť zákaz vstupu na návrh rodinných príslušníkov, kto by určil či dotyčný je gambler alebo nie? (to by bolo súdnych sporov),
  • gambler má dlhodobo problém a môže liečbu odmietať – bolo by potrebné nájsť mechanizmus, aby človek bol liečený i proti svojej vôli, t. j. je potrebné vrátiť sa ku núteným liečbam závislostí (ide koniec – koncov o sebadeštrukčné konanie, aj spoločensky nebezpečné, prináša i priame a nepriame ekonomické straty).

Návrh samozrejme nerieši online hazard, možno zablokovať na webe nelegálne stránky, ale čo s tými legálnymi? Jediným možným efektívnym  riešením by bolo zakázať online hazard úplne.

A samozrejme – nadviažme na článok

 

Povedzme si C. Aký je nesporný prínos?

Zvýšenie poplatkov za hracie prístroje a limitovanie ich počtu na aspoň 15 v jednej prevádzke rozhodne podporujem.

Nie je z môjho pohľadu normálne, že v takom malom meste ako je Revúca je 9 herní.  Automaty sú narúbané i do malých dedinských krčmičiek, kde často trávia čas ľudia bez práce a sú tak poruke…

Ak tvrdí Dominika Lukáčová z Asociácie zábavy a hier, že toto opatrenie bude mať negatívny dopad na prevádzkovanie hazardných hier, tak potom je toto opatrenie určite dobré a treba ho rýchlo uviesť do praxe.

 

Povedzme si i D. Čo je nutné spraviť?

Článok v denníku Pravda k problematike (spomenutý v úvode) zdôrazňuje, že štát klepol po prstoch nebankovým spoločnostiam.

Ja pokladám za nevyhnutné uskutočniť opatrenie, aby počas manželstva nemohol jeden z manželov vziať žiadnu pôžičku bez súhlasu druhého partnera (pretože pri súčasnom stave ide o zrejmý podvod zo strany štátu, ak umožňuje jednému z partnerov robiť dlhy bez súhlasu i vedomia druhého partnera a pritom núti niesť spoluzodpovednosť za ich splatenie od tohto druhého partnera). A to nielen v nebankových spoločnostiach, ale napríklad aj cez konto T-mobile (pričom firma sa ani neunúva zisťovať, či dotyčný sám má nejaký reálny príjem).

 

Povedzme si i E. Ako možno nápad vylepšiť?

Jednoducho – rozšíriť ho i na závislosť od alkoholu. Liečeným závislým zákaz nákupu alkoholu, zákaz vysedávania v krčmách a podávania alkoholu v reštauráciách. Trestne je nutné postihnúť i toho, kto im alkohol kúpi namiesto nich a poskytne im ho.

Viem, viem – čo spúšťam týmto nápadom. Ako osy vybehnú závisláci (liečení i neliečení). Ibaže uvedomme si, koľko nás stoja liečby alkoholikov každoročne. Koľko stojí jedna ústavná liečba (denne aj cca 50 eur) – a pritom ide o liečby strednodobé až dlhodobé, trvajúce niekoľko týždňov či mesiacov, aj o následné doliečovanie. Pritom nejde o liečby jednorazové, ale v mnohých prípadoch o liečby opakované mnohonásobne (aj 27 krát!).

Kým v mnohých vyspelých krajinách sveta je zavedený v zdravotníctve systém malusov alebo bonusov (t. j. zohľadňuje i riziká v prístupe človeka ku vlastnému zdraviu), u nás práve tí nezodpovední zo zdravotného poistenia najviac ťažia. Je mi smutno, keď vidím na Prednej Hore alkoholikov pobiehať po ihriskách s umelým trávnikom, s celonočným osvetlením a pritom viem, v akej situácii sú bežné slovenské spádové nemocnice, ako im chýba potrebná vybavenosť.

Ľudia, 11 tisíc našich blízkych ročne na Slovensku zomiera, pretože nemajú poskytnutú primeranú zdravotnú starostlivosť. Je jednoducho v záujme spoločnosti, nás všetkých, ktorí platíme poctivo zdravotné odvody, aby ich štát vynakladal efektívne, rentabilne a aby svoje investície chránil. 

 

A záverom samozrejme poviem aj X.Y.Z. S čím rozhodne nesúhlasím…

S tvrdením sociologičky Porubänovej – že dnes práve závislosť na automatoch uvrhuje ľudí zo sociálne slabších skupín do života v biede.

Pani sociologička, toto tvrdenie snáď nemôžete myslieť vážne! Ľudí na Slovensku do života v biede uvrhuje životné minimum, ktoré už dávno nezodpovedá reálnej potrebe na prežitie človeka v tejto spoločnosti. A rovnako aj žobrácke mzdy, nezodpovedajúce výkonnosti našej ekonomiky a potrebám pracujúcich občanov a ich rodín. Do života v biede uvrhujú ľudí vlády od roku 1989 a ich kroky „v prospech občanov“…

Nože, pani sociologička Porubänová, prosím, pouvažujte – prečo rastie na Slovensku chudoba? Žeby preto, že sme pomaly všetci hazardnými hráčmi?

 

Elena K. Ištvánová  Predná Hora, 15.7. 2016

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

Pravdu na stôl 9. – No konečne niekto pravdu povedal. . .

26.03.2024

Tie davy ľudí, ktorí sa cítia ako nebinárni, lustre, psíky, oni a ono a ktovieako ešte – odkiaľ sa tu len nabrali? Túto otázku som si kládla opakovane, lebo veď homosexuálne orientovaní ľudia žili i v minulosti medzi nami, ale ľudia cítiaci sa ako oni, či ono, či ako luster – to mi pripadalo ako nóvum. Vyvíja sa nejako pohlavná identita v čase a mení sa? [...]

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

Peter Kotlár

Kotlár identifikoval zásahy do ľudských práv a slobôd počas pandémie covidu

28.03.2024 19:02

„Odbornej konferencie“ sa zúčastnila aj ministerka kultúry Šimkovičová.

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,841
Celková čítanosť: 8936341x
Priemerná čítanosť článkov: 3145x

Kategórie