Založ si blog

Hlas dňa 6. – Ryba ešte stále smrdí – uvidíme či i od hlavy. . .

 

Je to katastrofa, doslova horor – úroveň slovenského zdravotníctva a všetko, čo sa v ňom deje. Neschopnosť a neodbornosť v slovenských nemocniciach som analyzovala z rôznych aspektov opakovane. A dnes si povieme zasa niečo k téme – o bordeli v zdravotníctve, ako by ste určite mali postupovať pri podozrení na pochybenie zdravotníkov, a ešte aj o jednom mojom liste – dozviete sa, komu a čo som dnes v noci písala…

 

Ale, ľudia,  hádam ste nečakali, že bordel v slovenskom zdravotníctve by mal koniec?

O tom, že v zdravotníctve na Slovensku to už dlhodobo v poriadku nie je, svedčí množstvo závažných faktov.

Otriasajúce medzinárodné štatistiky odhaľujú, že viac ako 11 000 ľudí by každoročne u nás nemuselo zomrieť, keby dostali primeranú zdravotnú starostlivosť. Túto skutočnosť pokladám za dôvod, pre ktorý by mali vinníkov stíhať za trestný čin verejného ohrozenia. Aj keby reálne číslo každoročne mŕtvych, ktorí mohli ešte žiť, bolo len polovičné, vinníci tejto situácie by mali sedieť doživotne.

Denník Plus jeden deň dnes uverejnil ďalší prípad podozrenia zo zanedbania zdravotnej starostlivosti s následkom smrti u pani Vlasty z Bolerázu (nájdete ho v pluska.sk pod názvom VIDEO Škandál v trnavskej nemocnici: Zatiaľ čo lekárka spala, Marcel prišiel o najbližšiu osobu).

Ľudia, dokedy budeme mlčať a prizerať sa, že štát nerieši primerane postavenie obetí?

 

Čo by ste mali robiť, ak máte podozrenie na pochybenie zdravotníkov?

V mojom blogu som viaceré články venovala presnému postupu, čo treba robiť ak máte podozrenie, že zdravotná starostlivosť bola poskytnutá nesprávne. Takže, ľudia, poučte sa.

Opakujem aspoň skrátene – pri podozrení na pochybenie zdravotníkov  (podrobný popis nájdete vo viacerých článkoch – napríklad v článku Ako postupovať…):

  • ihneď napíšte žiadosť o BEZODKLADNÉ poskytnutie kópie celej zdravotnej dokumentácie, adresujte ju riaditeľovi nemocnice, prípadne osobe, ktorá ho počas neprítomnosti zastupuje. Trvajte na tom, aby to riaditeľ (zastupujúca osoba), respektíve primár oddelenia, kde sa pochybenie stalo, riešili bezodkladne.
  • ak vám pod nejakou zámienkou nechcú dať kópiu dokumentácie ihneď, sťažujte sa okamžite telefonicky MZ SR, VÚC – odboru zdravotníctva, ÚDZS SR a privolajte médiá. Odmietnite odísť bez kópie dokumentácie, máte na ňu právo.

Zapamätajte si – trvajte na tom, že vám kópiu zdravotnej dokumentácie musia ihneď – BEZODKLADNE – vydať. Vo vyššie spomenutom prípade pani Vlasty z Boleráza sa vraj snímky zo zdravotnej dokumentácie záhadne stratili.

  • S kópiou dokumentácie v ruke môžete podať trestné oznámenie – spravte tak čím skôr, na najbližšom policajnom oddelení. Kamerový záznam vám nemocnica neposkytne, polícii ho však vydať musí – uveďte to preto ako potrebné i do zápisnice na polícii.
  • Zároveň môžete – takisto čím skôr – podať podnet Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (majú na websídle tlačivo, na ktoré podnet napíšte).

 

A komuže som to dnes v noci písala list?

Na komunikačnú neschopnosť zdravotníkov som poukázala v mojom blogu tiež opakovane, napríklad v článku DNES 30. Ryba smrdí od hlavy.

Môj syn Maroško, ktorého smrť pred viac ako 2 rokmi zavinili v slovenskom zdravotníctve, by práve včera bol mal 17 rokov. A predstavte si – aký pekný darček som práve v ten deň dostala od revúckej nemocnice–list, že konečnepo 2,5 roku uhradia aspoň priamu škodu (náklady za pohreb syna) aj s ospravedlnením sa  – pozor, nie za pochybenie a za zavinenú smrť dieťaťa – ale ZA VZNIKNUTÚ ŠKODU.

Aj vás to otriaslo? Nie ste natoľko morálne necitliví, že by vám to pripadalo normálne, však?

A tak som dnes poslala list ministrovi zdravotníctva – s poukázaním na konkrétne potrebné systémové kroky v prípade pochybení nemocníc. A samozrejme s názorným poukázaním na deficitné komunikačné kompetencie manažérov zdravotníckych zariadení v SR.

 

Elena K. Ištvánová  Predná Hora, 20.7.2016

 

P.S.: Ach, hej, toto srdce som našla pre môjho syna včera v lese…

a245a

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Tunde Onakoya

Nigérijský šachista prekonal rekord, na Times Square hral šach cez 58 hodín

20.04.2024 17:26

Tunde Onakoya dúfa, že sa mu vďaka tomuto výkonu podarí zhromaždiť milión dolárov na podporu vzdelávania detí v Afrike.

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8987664x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie