Založ si blog

Hlas dňa 8. – Svet Number 1

 

Aký by bol váš ideálny svet? Nie, nemyslím teraz na svetový mier a všeobecné blaho, ale len taký váš súkromný svet Number 1. Uvažujete o tom niekedy? Ja teda áno – pravdaže, nad mojim súkromným ideálnym svetom – a keďže zajtra budem mať rozcestovaný deň, tak ešte dnes dáme pár slov o svete, ktorý pokladám za ideálny pre seba, o úžasných ľuďoch a ešte o niečom, veď uvidíte.

 

Môj svet Number 1 – aký by bol?

Asi vás sklamem. Môj súkromný ideálny svet by nebol ideálny. Pretože ani ja nie som ideálna. Ale bol by môj.

Určite by bol plný stromov a zvierat, jasné, mám rada prírodu.Určite by som v takej verzii sveta chovala koňa, možno 2 – lebo dievčatá rady jazdia – a ja by som sa rada naučila jazdiť tiež.  Aj mačky, pretože nás sprevádzajú životom a každá z nich je veľká individualita. A mali by sme doma určite i psa – páčia sa mi vlkodavy, ale zrejme by to namiesto vlkodava v mojom svete Number 1 skončilo dvomi či tromi psami z útulku, neurčitej farby a plemena, ktoré by nás chytili za srdce.

Samozrejme, že v mojom ideálnom svete by som mala dom so záhradou – ale mne by skutočne stačilo, aby každá z mojich dievčat mala svoju vlastnú izbu. Dokonca som si kreslievala taký dom, pretože som človek, ktorý dokáže hodne snívať – a tak mám dôsledne premyslené, čo by kde v tom dome malo byť a prečo. V mojej záhrade by som spokojne hrdlačila, v tomto som nepoučiteľná.

Môj svet Number 1 by bol plný ľudí. Poznám veľmi veľa úžasných ľudí, láskavých a statočných, zdanlivo nenápadných. Mám rada obyčajných ľudí – skromných a životne múdrych, ktorí dokážu iným trpezlivo načúvať bez toho, aby ich hodnotili. Bol by tam priestor na obyčajné ľudské chyby. A rada sa rozprávam i s úplne neznámymi ľuďmi, na zastávke, či pri cestovaní. Blog má výhodu v tom, že dokáže osloviť mnoho ľudí, aby získali nejakú informáciu a uvažovali o nej, ale nikdy to pre mňa nenahradí bežný život – realitu a ozajstný rozhovor.

Ideálny svet pre mňa by bol úplne obyčajný. Pozostávajúci zo všedných dní a tých najobyčajnejších okamihov. Nikdy som nemala hysteroidnú túžbu byť výnimočná, vynikať, som tímový hráč, rada spolupracujem. Aj v práci si cením spoluprácu a ľudský prístup viac ako čokoľvek iné, mám rada svojich kolegov a načúvam im – to je môj štýl riadenia. Síce mám dlhú,dlhú dovolenku, ale bola som tam dnes pozrieť, a predstavte si, kto ma tam čakal…

DSC_0248

Hej, musím chodiť i počas dovolenky do Revúcej aspoň dva razy týždenne, pretože u nás na Prednej Hore sme bez obchodov. A tak všetko, skutočne všetko čo potrebujeme, musím doniesť z Revúcej. Moje ľavé plece by vám o tom vedelo rozprávať (nákupy nosím nielen v rukách, ale i vo veľkej taške na pleci). K veľkým nákupným snom pre mňa patrí dyňa – i keď ju mám veľmi rada, vliecť ju v rámci ďalších nákupov bežne nezvládam.

So všetkou svojou zodpovednosťou v živote sa vyrovnávam čestne. A tak by som to robila aj v mojom ideálnom svete – len by som jej nemala toľko iba na svojich pleciach.

 

Môj svet Number 1 – aký by nebol?

Nezodpovednosť. Nespoľahlivosť. Podrazy. Násilie. Klamstvá. Strach. Nič z toho by nemalo v mojom ideálnom svete miesto.

 

Aký by bol môj ideálny svet práve dnes?

V mojom ideálnom svete by dnes bol ktosi, kto mi naozaj dokáže načúvať, doma a nie kdesi v tramtárii v Južnej Amerike. Pretože moc, moc, naozaj moc potrebujem jeho skúmavý pohľad, múdry úsmev a pomocnú ruku. Ale i tak počujem jeho tichý hlas: „udělej jenom malej krok, Eleno, úplně malinkatej, protože kupředu kráčíš srdcem, ne nohama“. 

 

Elena K. Ištvánová  Predná Hora, 21.7.2016

 

P.S.: V mojom ideálnom svete by som možno niekedy plakala kvôli sebe. V tomto svete to nerobím – ale plakala som, keď sme v rámci celonárodnej súťaže boli ja i moje dievčatá ocenené, Jazmínka získala dokonca i hlavnú cenu celej súťaže, iba Svetlanka nie (mala vtedy 12 či 13 rokov?, už ani neviem, potom si už neverila a nechcela radšej nič písať).  A jej báseň je prekrásna, o strome, ktorý stojí pri našej bytovke – veď posúďte:

 

Starý strom pod oknom

Strom starý stojí pri ceste, k nebu vystiera vetvy, keď svieti slnko, prší dážď či vejú chladné vetry.

Oknom naň rada pozerám, opustený tam stojí

a často nad ním rozmýšľam

či sa niečoho bojí, či trápi ho tiež voľačo a či sa ticho smeje v tých chvíľach dňa, keď listami potichu vietor veje.

Strom starý stojí pri ceste, mnohé už zažil časy,

ja často nad ním rozmýšľam ako sa cíti asi…

 

 

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Takže tak 6. – Čo máte proti vodke, občania Slovenska?

11.04.2024

Čo máte proti vodke, občania Slovenska? Keby ste ju riadne kupovali, nemusel by ju predajca popíjať v takom množstve sám, napadlo mi cynicky pri čítaní o najnovšom počine strany Demokratov https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/705995-slovensko-zaplavili-proruske-bilbordy-poburili-ludi-vyvesila-ich-strana-demokrati/ Zúfalecké gesto na upútanie pozornosti – alebo stratégia, [...]

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15, aktualizované: 07:25

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,850
Celková čítanosť: 8982644x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie