Založ si blog

Hlas dňa 11. – Vraždiace deti

 

Včera prebehla médiami správa o tom, že tzv. Islamský štát uverejnil videonahrávku s deťmi, zabíjajúcimi s meravými tvárami bez zaváhania v jeho mene väzňov – údajných zajatých kurdských bojovníkov. Viem, detských bojovníkov už v histórii bolo, tzv. Islamský štát nie je prvý, kto deti takto zneužil.

Môj dnešný blog bude o deťoch, ktorým ktosi dal do ruky zbraň a ukradol im detstvo, detskú dušu a budúcnosť. Takže preto – v mene detí – sa dnes v Hlase dňa posledný, jedenásty krát,  mením na ohnivého draka.

 

Deti ako novodobí bojovníci

Deti nie sú žiadnymi bojovníkmi. Sú to deti a majú právo žiť vo svete bez násilia a zla. Majú právo žiť so svojou rodinou, vo svojom domove, so svojimi detskými kamarátmi a svojimi detskými snami. Bez toho, aby im ktosi vymetal hlavy takou či onakou ideológiou, ako tou jedinou celoživotne správnou. Bez toho, aby im ktosi vložil do ruky zbraň a navádzal ich, aby ňou komukoľvek vzali život.

 

Deti ako nepriatelia

Deti – bojovníci sa stávajú hrozbou. V spoločnosti, ktorá robí z detí vrahov, prestávajú platiť pravidlá morálky civilizovaného sveta, že voči ženám a deťom je potrebné sa správať ohľaduplne. V takej spoločnosti sa vytráca súcit s tými, ktorí sa snažia nájsť novú vlasť z rôznych dôvodov. Pretože pôvodný morálny apel „veď sú to len ženy a deti, kto k nám prichádza“, prestáva jednoducho platiť.

 

Varovná správa o zle

Jedno z najotrasnejších svedectiev o manipulácii s ľuďmi zo strany patologického spoločenstva je pre mňa kniha Tvrtka Vujityho Posledná cesta do pekla o genocíde vo Rwande. Čítala som ju pred pár rokmi a takmer celú som ju preplakala. Mátožila ma ešte dlho v snoch.

 

Rwandská genocída patrí k najväčším genocídam 20. storočia. Šlo o masové vraždenie,  odohrávajúce sa v apríli až júli 1994, pri ktorom prišlo o život údajne až viac ako milión umiernených Hutuov a Tutsiov, boli zavraždení radikálnymi, militantnými skupinami. Viac ako 2,5 milióna ľudí údajne prišlo o strechu nad hlavou, boli vyhnaní zo svojich domovov.  Prečo spomínam túto genocídu? Aj v rámci nej boli ľudia ohlupovaní prostredníctvom médií, vysielaním v rozhlase a televízii, novinami šíriacimi nenávistnú propagandu. Nepriatelia boli dehumanizovaní, s cieľom aby ich prestalo ich okolie vnímať ako ľudí  (hovorilo sa o „šváboch“ a o „odplevelení“). Ľudia boli vtedy zabíjaní i na miestach, ktoré pre svoj úkryt pokladali na bezpečné, v kostoloch či v školách.

 

A teraz prekročím svoju hranicu – pre dobro veci

Nepopisujem nikdy násilné činy v mojich odborných prácach z úcty k obetiam. Teraz to ale dám –  to, čo sa v oficiálnych zdrojoch nepíše, to z môjho pohľadu najhroznejšie – bolo to, že zabíjali susedia susedov, že matka zabila vlastné deti a manžela, rozpárala si brucho a zabila i seba s vlastným nenarodeným dieťaťom, „švábom“.

Keď peklo pominulo, dali si tí ktorí zostali otázku, ako budú žiť ďalej. Museli si na ňu nájsť odpoveď, ak chceli žiť vedľa seba a nepozabíjať sa navzájom. Sila odpustenia, ktorá ich sprevádzala na ich ceste, sa v odbornej literatúre uvádza ako príklad jeho liečivej moci. A prestali sa deliť na rôzne kmene, teraz sú len Rwanďania.

 

Záverom…

Keď som včera čítala o vraždiacich deťoch – „novodobých bojovníkoch tzv. Islamského štátu“, bolo to nie o bojovníkoch, ale o obetiach toho šialeného spolku. Je potrebné prestať šíriť v médiách videa a správy tzv. Islamského štátu, lebo práve medializácia je ich cieľom.

A je najvyšší čas ho zastaviť, akokoľvek, za akúkoľvek cenu. Ak teraz nepotlačíme jeho zlo, chcete azda o dva – tri roky strieľať do desaťročných detí – „bojovníkov islamského štátu“?

 

 

Elena K. Ištvánová  Predná Hora, 28.8.2016

 

DSC_0247a

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

dolná snemovňa británia

Rada Európy aj OSN kritizujú plány Británie na deportácie migrantov do Rwandy

23.04.2024 10:35

Migrantov by mali deportovať bez ohľadu na ich pôvod, ak prídu do Británie nelegálne.

Hasičské auto / Hasiči / Požiar / Požiarnik /

Pre požiar vo Výbornej prišli o strechu nad hlavou takmer dve desiatky ľudí

23.04.2024 10:13

Pri požiari štyroch jednoduchých stavieb sa nikto nezranil.

charkov, veža, televízna

List z Charkova: Úder na televíznu veže bolí. Ale nezlomí

23.04.2024 10:00

Vidieť ste ju mohli takmer odkiaľkoľvek v meste, bola najvyššou stavbou Charkova. Pripomínala raketu, ktorá každú chvíľu vzlietne do vesmíru.

Britain Clinton

Brusel chce uľahčiť život v Británii aj mladým Slovákom. Použije na nich Londýn dvojaký meter?

23.04.2024 10:00

Európska komisia by rada zmäkčila nepríjemné dopady brexitu na občanov členských štátov EÚ vo veku do 30 rokov. Aký postoj zaujali politici v Londýne?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 8997877x
Priemerná čítanosť článkov: 3153x

Kategórie