Založ si blog

V mojom srdci 4. – Tak durrellovsky. . .

 

Že nepoznáte Durrella? Geralda Durrella? Naozaj nie? No to je teda teraz najvyšší čas, aby som vás s ním zoznámila.

Takže dnes si v tomto blogu porozprávame nielen o tom, prečo je v mojom srdci Durrell, ale i čo v súvislosti s ním v mojom srdci hlboko rezonuje.

 

Takže Durrell…

Úžasný chlapík, celkom rada by som ho spoznala „naživo“. Známy prírodovedec a spisovateľ, ktorý vo svojich knihách i živote vtipne, múdro a láskavo bojoval za ochranu zvierat.

Najmilšia, najviac blízka je pre mňa jeho kniha O mé rodině a jiné zvířeně. V nej opísal  detstvo, ako ho prežíval počas 5 rokov života svojej rodiny na ostrove Korfu. Píše o nej s láskou a pochopením, množstvo viac či menej humorných spomienok. Ukazuje nám v nej svet svojráznych postáv, jeho blízkych, ktorých vníma s hlbokým pochopením pre ich  ľudské slabosti. Kadečo veru pozažívali, sprevádzala ich vždy hŕba zvierat rôzneho druhu, ktoré sa stali nespochybniteľnými členmi rodiny. Za všetko hovorí príhoda pri ich odchode z ostrova, po rokoch spokojného života na tomto ostrove, kedy im pri návrate na európskej colnici do papierov napísali charakteristiku: „jeden kočovný cirkus  a personál…“

 

Takže čo vo mne rezonuje tak durrellovsky?

Jeho láskavý humor, mám rada ľudí schopných dívať sa na svet s láskavým humorom. Takí ľudia nám prinášajú pohodu do života ako malé slniečka a ešte cennejší sú v zlých časoch, kedy svojou hrejivosťou rozháňajú mraky nad našou hlavou. A my uveríme, že slnko zasa opäť raz zasvieti.

Jeho úprimný vzťah ku zvieratám, je v tomto „moja krvná skupina“, zvieratá milujem (pravdaže až na malú výnimku, akou sú pavúky, tie skutočne medzi moje srdcovky nepatria).

A nepochybne, v neposlednej rade, jeho úžasná rodina, pochabá a zábavná. Aj v mojom srdci je moja rodina usadená pevne – všetci tí, s ktorými sa viažu spomienky môjho detstva, niektorí z nich už zomreli (starí rodičia) a ďalší (mama, súrodenci) žijú svoj všedný život so svojimi každodennými radosťami i starosťami. Pôvodom som podtatranka a moja rodina v tom kraji žije dodnes.

 

Jeden kočovný cirkus  a personál…

DURRELLOVCI. Rodina plná ľudského tepla, pochopenia, humoru, zdieľajúca dobré i zlé časy svorne, s radostným pohľadom na svet a jeho premeny.

Takú rodinu som zažívala v časoch, kedy žili obaja moji starí rodičia. Veľa som ako dieťa chodievala so starým otcom – na huby do lesa, na brusnice. Stará mama bola pre mňa tým maximálne podporujúcim človekom, kupovala mi knihy o zvieratách, pretože už ako dieťa som veľa čítavala. Z tých čias si nesiem v srdci Vianoce ako čas pohody „akú inde nenájdeš“, skutočne ich milujem. A do synovej smrti som každé vianočné sviatky pripravovala už dlho dopredu, zbierala som darčeky, snažila som sa preniesť mojim deťom do srdca aspoň trochu z toho čara, čo som ako dieťa zažila.

Presne takú radostnú a zdieľajúcu rodinu som vždy túžila mať, vybudovať si ju vo svojom živote ako niečo stabilné a dôležité. Rodinu pokladám za obrovskú životnú hodnotu, mimoriadne cennú devízu, ktorú z môjho pohľadu nemožno ničím nahradiť, patrí k mojej predstave šťastného života. Pravdaže, rodina je hlboko vrytá v mojom srdci.

A hej, pri živote v takej rodine plnej pohody, smiechu a lásky by mi vonkoncom nijako neprekážalo, ak by nám do papierov colníci písali „jeden kočovný cirkus  a personál…“

 

 

Elena K. Ištvánová   Predná Hora, 6.9.2016

Takže tak 6. – Čo máte proti vodke, občania Slovenska?

11.04.2024

Čo máte proti vodke, občania Slovenska? Keby ste ju riadne kupovali, nemusel by ju predajca popíjať v takom množstve sám, napadlo mi cynicky pri čítaní o najnovšom počine strany Demokratov https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/705995-slovensko-zaplavili-proruske-bilbordy-poburili-ludi-vyvesila-ich-strana-demokrati/ Zúfalecké gesto na upútanie pozornosti – alebo stratégia, [...]

Takže tak 5. – Čo by mal pre udržanie svojho úspechu urobiť prezident Pellegrini. . .

07.04.2024

Povedzme si to rovno – tieto prezidentské voľby na Slovensku boli viac proti Korčokovi, ako za Pellegriniho. Znamená to, že pre mnoho ľudí u nás bol Pellegrini prijateľnejším kandidátom. Svoju pozíciu by mal upevniť hneď na začiatku rozvážnymi krokmi. Pobavilo ma, ako Korčok vybehol s obviňovaním, že za jeho neúspech môže Pellegriniho neférová kampaň. [...]

Takže tak 4. – Mali by sme brániť spojencov v NATO?

05.04.2024

Nuž, neviem ktorý hlupák by sa hrnul pomáhať spojencom v NATO, ktorí by sa stali obeťou útoku Ruska iba preto, že vytrepali svojich vojakov na Ukrajinu. Povedzme si rovno – zmluva o vzájomnej pomoci v prípade napadnutia platí, ale týka sa nepochybne situácie, že sa členská krajina stala obeťou útoku. A nie že sama svojou hlúposťou ako agresor vyprovokuje odvetný [...]

zima, sneh, Chorvátsko, dedina, potok, rieka

Slnko vystriedal sneh. Teploty v Chorvátsku klesli za 24 hodín o takmer 30 stupňov

16.04.2024 23:46

Severné Chorvátsko zaznamenalo veľký teplotný pokles a sneženie, pričom v pondelok tam dosahovali teploty 28 stupňov Celzia.

trump, súd

Do procesu s Trumpom v kauze platieb pornoherečke vybrali šesť porotcov

16.04.2024 23:08

Celkovo by mohol výber poroty trvať týždeň. Desiatky potenciálnych porotcov totiž vyjadrili pochybnosti ohľadom svojej schopnosti zachovať si v procese nestrannosť.

Josep Borrell

EÚ pracuje na rozšírení sankcií voči Iránu po jeho útoku na Izrael

16.04.2024 21:21

Návrh verejne podporilo Nemecko, Francúzsko a niekoľko ďalších členov EÚ. Súhlas s ním vyslovil aj šéf zahraničnej politiky EÚ Borrell.

NR SR, protest

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí. Protestovali proti zásahom do kultúry i životného prostredia

16.04.2024 19:48, aktualizované: 22:47

Poukázali na to, že vláda má vynakladať maximum úsilia, aby sa kľúčové piliere demokracie mohli rozvíjať slobodne, participatívne a udržateľne.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,848
Celková čítanosť: 8972240x
Priemerná čítanosť článkov: 3150x

Kategórie