Založ si blog

Nahlas 1. – Ako Fico sociálny štát budoval. . .

Nevýhody vládneho zlepenca, vyžadujúceho si svoju daň, sa začínajú prejavovať na Slovensku v plnej nahote. Od pôvodne plánovaných, realizovaných, aj do budúcnosti ďalších avízovaných krokov, ktoré zlepšovali aspoň trochu postavenie slovenských zamestnancov, prechádza Ficova vláda v dôsledku tlaku pravicových strán vládneho zlepenca ku krokom diametrálne odlišným. A tak všetci tí, ktorí si bláhali, ako sa Fico po voľbách „múdro dohodol“ a zachránil „ďalšie budovanie demokracie v našom štáte“ si teraz môžu šklbať vlasy

O tom, čo a ako v tomto smere chystá Fico pre občanov, dnešný blog.

 

Ako naštartovať slovenskú ekonomiku?

Odborníci poukazujú, že na Slovensku je potrebné podstatným spôsobom a čo najskôr znižovať daňové a odvodové zaťaženie pracujúcich.

Nízka priemerná mzda Slovákov tvorí ani nie tretinu v porovnaní s priemernou mzdou vyspelých európskych krajín. Relatívne vysoká miera nezamestnanosti u nás (i v súčasnosti vyše 9-percentná) nahráva tomu, že ľudia pracujú za nízke mzdy. Máme tak nielen chudobných nezamestnaných, ale aj chudobných zamestnaných, tzv. „working poor“ ľudí. Chudobou sú u nás ohrozené najmä zvýšene zraniteľné rodiny  – viacdetné rodiny, rodiny s postihnutým či inak závažne chorým členom.

Ficova vláda sa však vybrala presne opačným smerom. Namiesto zvyšovania miezd a znižovania odvodov pre pracujúcich, úľavy ponecháva zbohatlíkom a podnikateľom.

 

Ako Fico zamestnancom chce pomôcť…

Namiesto krokov, ktoré by podporili zamestnancov, odvádzajúcich štátu zo svojho príjmu viac ako 50 percent, rozhodol sa Ficov kabinet podporiť živnostníkov. Nuž, povedzme si otvorene, kto by podporu na Slovensku nepotreboval? Jasné, sú aj takí živnostníci, ktorí podnikajú poctivo. Veľká časť z nich však platí iba zákonom stanovené minimálne odvody.  Lenže na rozdiel od zamestnanca, ktorý na daniach a odvodoch odvedie štátu viac ako 50 percent svojho príjmu, živnostníci platili len 25 percent a idú platiť ešte menej.

Skutočne krásny sociálny krok.

 

Ako klamať národ

Je to úplne jednoduché – stačí mediálne hlásať, že „ľavicový Smer presadil 7-percentnú daň z dividend, ktorá zasiahne najmä slovenských majiteľov najväčších fabrík.“

Pravda by znela „Smer bol dotlačený spoluzlepencovou partiou SNS a Most – Híd k tomu, že z pôvodne plánovaných 15-percent zaplatí 2500 slovenských zbohatlíkov len necelú polovicu tej sumy.“

Takže zopakujme si ešte raz a pomaly, aby sme to všetci pochopili – namiesto pôvodne veľkohubo sľubovaného zavedenia 15-percentných dividend pre majiteľov veľkých fabrík, budú títo zbohatlíci platiť len 7 percent. Bude patriť medzi najnižšie dane z dividend v Európe.

Zníži sa tiež daň z príjmu firiem, zvyšujú sa odpočítateľné paušálne výdavky. Jednoducho radosť podnikať, o to však menšia radosť pracovať.

Pretože za všetko to treba platiť. Podľa Ficových predstáv viac doplatia slovenskí zamestnanci. A veľmi sa nesmejte ani vy ostatní, vláda chce zaviesť 8-percentný odvod na povinné zmluvné poistenie automobilov, neživotné poistky, vrátane poistky na dom. Veď v rámci budovania sociálneho štátu predsa brať treba tým chudobným – a nie bohatým.

 

Za čo si šklbať vlasy na Slovensku, ak ste bežný občan?

Naozaj po prečítaní tohto článku ešte potrebujete moju ďalšiu vysvetľujúcu odpoveď na túto otázku, milí voli(či)?

Ak áno, prečítajte si článok ešte raz a pomaly. Ak to ani potom nepochopíte, je mi ľúto, až tak jednoducho to vysvetliť nedokážem.

 

 

 

Elena K. Ištvánová   Predná Hora, 26.9.2016

 

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

Pellegrini

Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho

23.04.2024 12:36

Udalosťou sa zaoberá česká Bezpečnostná informačná služba a ďalšie úrady.

Mykola Solskyj

NABU podozrieva ukrajinského ministra Solského z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy

23.04.2024 12:18

Od začiatku ruskej invázie vo februári 2022 sa na Ukrajine objavilo viacero korupčných káuz.

Súdna rada

Súdna rada je aktuálne v kompletnom zložení, budúce nominácie nebude komentovať

23.04.2024 12:01

Dvaja z aktuálnych členov súdnej rady, ktorých v minulosti zvolila do funkcie NR SR, však budú túto stredu vypočutí pred ústavnoprávnym výborom.

Maximilian Krah, Nemecko, AfD, eurovoľby

Nemecko zatklo muža za špionáž pre Čínu, odovzdával informácie z europarlamentu. Peking reaguje

23.04.2024 12:00, aktualizované: 12:11

Spolková generálna prokuratúra tvrdí, že sledoval aktivity čínskej opozície v Nemecku.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 8998893x
Priemerná čítanosť článkov: 3153x

Kategórie