Založ si blog

V mojom srdci 9. – Sny, ktoré žijeme. . .

Vysnít značí uskutečnit…“

                     (Světy bez hranic)

Ruku na srdce, kto z nás niekedy nesníval? O niečom, po čom túžil, čo chcel zažiť, čo očakával? Že vy nie? Neverím…

Sny sú ohromná vec, dodávajú nám nádej a svetu v našich očiach lesk. Ja snenie milujem. Pravdaže v mojom srdci jedny dvierka patria sneniu a snom, pretože som človek, ktorý v živote veľa sníval. Takže dnes píšem v mojom blogu o snení, snívaní, aj o našich snoch, ktoré snívame v noci i počas dňa, a z ktorých niektoré napĺňame…

 

Snenie…

Snenie je šamanský pojem. Znamená základnú energiu vesmíru, ktorá je ukrytá za všetkým, čo existuje, pretože realita je nielen to hmatateľné a viditeľné očami, ale i to, čo dokážeme uchopiť len svojim srdcom. Preto všetko, čo žijeme, je zmesou reálneho a imaginárneho. Šamani hovoria o „bdelom snení“ a dodávajú, že aby sme boli v živote šťastní a žili zmysluplne, potrebujeme vidieť Sen.

Mindell bol psychológ, šaman a veľmi múdry človek. O Snení v jednej zo svojich kníh napísal, že „môžete zabiť človeka alebo zničiť predmet, ale Sen, ktorý ho stvoril, je stále tu.“

Snívanie…

Ach, hej, ja som rada snívala počas dňa. Som riadny snílek. Často čítam tak, že sa do knihy, ktorá ma zaujme, úplne ponorím a nevnímam okolie.

Citát v úvode je z knihy Světy bez hranic od Bertilla Martennsona. Nepredpokladám, že by ste ju poznali, no ja tú knihu čítam presne tak ponorene aj opakovane. Je to rozprávkový príbeh o hrdinovi, zachraňujúcom princeznú, ktorý s ňou putuje do jej kráľovstva, cestou ju ochraňuje, prekonáva prekážky aj rôzne nebezpečenstvá. Nakoniec putuje aj snovými svetmi. Je to taký krehký príbeh.

Fascinujú ma paralelné svety, vždy ma tento príbeh fascinoval a poznám ho už „řádku let“… Veď kniha vyšla ešte v roku 1982. Po synovej smrti ma fascinoval ten príbeh ešte intenzívnejšie, pretože pokojne by som vykročila kamkoľvek, aj do paralelného vesmíru bez zaváhania, ak by som vedela, že sa tam znovu stretnem s mojim synom.

Sny

Sny sú nočné príbehy, z ktorých si ráno pamätáme obvykle len nejakú časť. S nočnými snami som ja osobne na tom horšie, po synovej smrti okrem jediného sna, ktorý som nepochopila, mám ráno v pamäti úplné prázdno. Nech sa snažím akokoľvek, nepamätám si ani útržok žiadneho sna.

No pojem sny chápeme často aj ako svoje predstavy a túžby. Týkajú sa toho, o čom spieva naše srdce. Ja som mala v živote veľa snov a predstáv. Ale kto nemal, však?

Niektoré moje sny zostali snami. Túžila som po dome so záhradou a pokojnom rodinnom živote, takom úplne obyčajnom. Možno by sme mali doma koňa, nejakého psa a zopár mačiek. Kika vtipne opísala sny našej rodiny v jednom krásnom príbehu, s ktorým vyhrala ktorúsi z  literárnych súťaží (jasné, už viem – Brustleovú) a nájdete ho i na našom blogu, ak si ho chcete prečítať (v časti Mama píše – Zo zásuvky alias Zdravíme Podhorie – www.elenaistvanova.blog.pravda.sk/2014/07/09/zo-zasuvky-alias-zdravime-podhorie ).

Mnohé z mojich snov som sa snažila uskutočňovať…

Vyštudovala som, získala som prácu v odbore, ktorý ma bavil, pretože mám rada ľudí a najmä deti. Chcela som mať vlastné deti, mám tri úžasné dcéry a mala som aj syna, ktorého hlboko milujem. Maroško zomrel pred dva a pol rokom vinou lekárky – a s ním zomrelo i mnoho mojich snov. Možno všetky?

Záverom…

Nie, nedáme hru na jednu otázku. Nechcem, aby ste sa ma teraz čokoľvek pýtali.

Elena K. Ištvánová Predná Hora, 28.9.2016

P.S.: Ach, áno, V mojom srdci 10. a 11. už mám napísanú…

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

súdne pojednávanie, Mikuláš Černák

Boss bossov pred súdom, aj keď o to nežiadal. Dostane sa Mikuláš Černák na slobodu? Dôkazy stále pribúdajú

25.04.2024 08:00, aktualizované: 08:19

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00, aktualizované: 08:13

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9003198x
Priemerná čítanosť článkov: 3155x

Kategórie