Založ si blog

Nahlas 3. – Ako Fico Slovensko pred teroristami ochránil . . .

 

Vražední strelci len v priebehu posledného týždňa a pol útočili v USA až trikrát v nákupných centrách. Zostalo za nimi množstvo mŕtvych a zranených ľudí.  Jeden útok prebehol včera v domácom prostredí a len zázrakom nepokračoval radom mŕtvol v škole.

Veď to bolo v Amerike, poviete si. Podaktorí dodajú, že oni sa tam nevedia zmestiť do kože, majú doma kopec zbraní a my sme tu v dokonalom bezpečí. Je to hodne iluzívny postoj.

V dnešnom blogu preto o násilných útokoch, miere rizika útokov v Európe a o mojom pohľade na to, ako nás Fico naozaj chráni pred teroristickými útokmi.

 

Šialení strelci v USA…

V nedeľu 25. 9. 2016 sa streľba niesla mestom Houston v Texase, skončila sa postrelením šiestich ľudí v nákupnom centre a smrťou páchateľa. Dva dni predtým, 23. 9. 2016,  sa podobná streľba v nákupnom centre štátu Washington skončila smrťou 5 ľudí a páchateľa. A ešte šesť dní predtým, 17. 9. 2016, došlo k útoku v nákupnom centre štátu Minnesota, pri ktorom bolo zranených až 10 osôb a páchateľ zomrel. Včerajší útok začal v domácom prostredí, páchateľ zastrelil otca a následne v škole postrelil troch ľudí.

 

Je to smutné…

Ťažko znášam tieto správy o tragédiách, spôsobených vražednými útočníkmi alebo teroristami. Neznášam násilie akéhokoľvek druhu. Jednak si uvedomujem, koľko bolesti a utrpenia za nimi zostáva a ako to ruinuje životy pozostalých a na druhej strane som si vedomá vysokých rizík, že sa podobná udalosť môže kedykoľvek stať i tu u nás, v Európe. Pravdou je tiež, že zmarených pokusov o takýto útok je na našom kontinente v súčasnosti ďaleko, ďaleko viac, než je verejnosť informovaná.

 

Výška rizika je vysoká…

A ani zďaleka nejde len o „osamelých vlkov“ – ľudí nespokojných so spoločnosťou a jej postojom k nim, ktorí môžu útočiť… Európou sa potuluje viac ako pol milióna neidentifikovaných migrantov, ktorí zrejme majú dobrý dôvod na to, aby sa neidentifikovali. Ktovie kto to je, ktovie kde teraz a s akým úmyslom Európou blúdia. Hovorí sa, že sedíme na zdravotnej, bezpečnostnej i spravodajskej časovanej bombe a odporúčajú úplne uzavrieť hranice Európy, aby neprišiel žiadny migrant, pretože len preveriť tých, ktorých sú už tu by trvalo najmenej päť až desať rokov. Podotýkam, že na túto skutočnosť neupozorňuje spolok konšpirátorov, ale európski bezpečnostní experti.

A prinajmenšom rovnako rizikoví sú i tí, ktorých sme ako „pôvodne podozrivých“ t. j. ako „väzňov – neväzňov“ prevzali z neslávne známeho amerického väzenia Guantanámo. Tých ľudí uväznili USA ako osoby podozrivé z terorizmu. Američania ich následne odmietli prepustiť na slobodu na svojom území, ktovie prečo. Pritom Slovensko sa vďaka iniciatívnej Ficovej vláde (upresňujem – prvej i druhej Ficovej vláde) stalo celosvetovo treťou krajinou s najvyšším počtom prijatých „pôvodne podozrivých,“ ako to včera napísal vo svojom komentári Marian Balázs, s 8 prijatými väzňami z Guantanáma sme hneď za Francúzskom a Veľkou Britániou, niektoré krajiny neprijali žiadneho amerického väzňa. Nuž, aspoň v niečom zaujímame vďaka Ficovi popredné miesto vo svete, dodávam cynicky.

Nerozumiem tejto definícii spravodlivosti made in USA, pretože podľa môjho názoru buď niekto spáchal trestný čin a je za to väznený, alebo ho nespáchal a potom by mal byť na slobode. Alebo som nepostrehla nejakú zmenu legislatívy?

A buď niekto nepredstavuje bezpečnostné riziko, alebo ho predstavuje. Budem rada, ak nám pán premiér Fico verejne ozrejmí, čo je to „poznané riziko“. Nechápem tiež, aký legislatívny status má to ich zadržiavanie – väzníme ich, alebo ich chránime, alebo čo?

 

Čo sa mi žiada dodať…

Páchateľ bol neutralizovaný.  Táto strohá veta, objavujúca sa po násilných útokoch oznamuje, že polícia útočníka zabila. V úvode spomenutých prípadoch boli „neutralizovaní“ všetci  traja páchatelia v nákupných centrách, ten včerajší prežil (pretože do príchodu polície jeho ďalšiemu vyčínaniu zabránil dobrovoľník).

Viem, človeku ktorý sa rozhodol pre takýto útok na živote nezáleží a so svojou smrťou jednoducho ráta. Ale i tak – neutralizovanie páchateľa – aký to odľudštený výraz pre smrť človeka…

 

Čo záverom?

Ak sa vytešujete, že Fico Slovensko pred teroristami a násilnými útokmi ochránil, tak ste hodne naivní.

 

Elena K. Ištvánová   Predná Hora, 29.9.2016

 

P. S.: K diskusii: Daniela, zlatko, pravdaže ponúknem konštruktívne a efektívne riešenia problému – keď budem premiérom štátu, ktorý za to berie plat. Keďže sa o extrémnom násilí v rôznych podobách nevyjadrujem po prvý raz, niektoré z nich sú načrtnuté v mojich blogoch k téme.

 

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

Pravdu na stôl 9. – No konečne niekto pravdu povedal. . .

26.03.2024

Tie davy ľudí, ktorí sa cítia ako nebinárni, lustre, psíky, oni a ono a ktovieako ešte – odkiaľ sa tu len nabrali? Túto otázku som si kládla opakovane, lebo veď homosexuálne orientovaní ľudia žili i v minulosti medzi nami, ale ľudia cítiaci sa ako oni, či ono, či ako luster – to mi pripadalo ako nóvum. Vyvíja sa nejako pohlavná identita v čase a mení sa? [...]

Illinois, police

Útok nožom v Illinoise si vyžiadal štyroch mŕtvych a päť zranených

28.03.2024 10:46

Podozrivého muža policajti zadržali. Motív útoku nebol bezprostredne známy.

Baltimore most loď nákladná

Po zrútení mosta v Baltimore našli telá dvoch zo šiestich nezvestných osôb

28.03.2024 10:12

Obrovská nákladná loď, ktorú nebolo možné ovládať a následne narazila do mosta, absolvovala predtým v miestnom prístave „bežnú údržbu motora“.

Rakva / Rakvy / Cintorín / Pohreb /

Nadúmrtnosť po troch rokoch klesla takmer na nulu, podpísali sa pod to dva hlavné faktory

28.03.2024 09:50

Počet zomretých vlani klesol v porovnaní s rokom 2022 vo všetkých krajoch Slovenska.

Štefan Harabin

To je nejaká partizánčina. Harabin poprel podporu Pellegrinimu

28.03.2024 09:00, aktualizované: 10:05

V médiách sa ráno objavila správa, že Harabin pôjde voliť v druhom kole šéfa Hlasu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,841
Celková čítanosť: 8935338x
Priemerná čítanosť článkov: 3145x

Kategórie