Založ si blog

Nahlas 6. – Maďari dnes rozhodujú o migrantoch i o sebe. . .

Maďarské referendum o tom, či chcú občania Maďarska prijať alebo odmietnuť migračné kvóty určené Bruselom, má z môjho pohľadu výsledok jasný. Nie je preto vonkoncom potrebné dumať nad tým, či občania rozhodnú „áno“ alebo „nie“. Predpokladám výsledok odmietajúci kvóty.

Dnešný blog zamerajme na príčiny toho, že výsledok prebiehajúceho maďarského referenda bude jednoznačný.

Referendová otázka…

Aká bola otázka premiérom Orbánom vyhláseného maďarského referenda zrejme všetci vieme, ale pre istotu si ju zopakujeme:

Chcete, aby Európska únia mohla nariadiť povinné presídlenie osôb bez maďarského občianstva do Maďarska bez súhlasu maďarského parlamentu?“

O čom je problém…

Problém odmietania migrantov nie je o neľudskosti a fašizme. Je o reálnej nemožnosti zladiť islamskú a európsku kultúru, hodnoty a životný štýl, aj o neochote migrantov prispôsobiť sa životu v krajine, od obyvateľov ktorej očakávajú pomoc. V krajinách, kde sa prisťahovali pred desiatkami rokov sa doteraz neprispôsobili, práve druhá a tretia generácia prisťahovalcov sa javí ako problémovejšia než samotní „prvogenerační migranti“.

Súčasné riziká, súvisiace s migrantmi doteraz vpustenými do Európy, sú už natoľko vysoké, že bezpečnostní experti varovne hovoria o zdravotnej, bezpečnostnej i spravodajskej časovanej bombe a poukazujú na potrebu úplne uzavrieť hranice Európy.

Otvorene hovorím o tom, že bude potrebné reálne zhodnotiť svoje sily pomoci krajinám, ktoré ich obyvatelia opúšťajú kvôli chudobe. Myslím, že tieto krajiny samotné by mali začať robiť reálne opatrenia, aby sa situácia zmenila, medziiným aj obmedziť extrémnu pôrodnosť, efektívnejšie riadiť štát a hospodárstvo v ňom.

 

Postoj Európskej komisie…

Myslím si, že postoj Európskej komisie je veľavravný. Opakovane Maďarom „odkázali“, že pre nich nie je maďarské referendum záväzné – nech budú jeho výsledky akékoľvek – a nijako to ich rozhodnutie neovplyvní. Zjavne si nevážia maďarských občanov a ich názory, myslia si, že sú už „nadštátom“.

Nuž, Maďarsko je ešte stále suverénny štát, takže o tom, koho na svoje územie príjme, si naozaj nemusí dať porúčať od bruselských úradníkov. Pravdaže, potom bude musieť pochopiť, že referendom nič nekončí…

Preto ich výsledok môže byť víziou a nádejou i pre nás.

Referendom nič nekončí…

Referendom, ktoré sa večer uzavrie, sa naozaj nič neskončí. Ani nevyrieši. Budú potrebné ďalšie kroky – ale referendum rozhodne o tom, aké kroky to budú.

Ak prevládnu hlasy „vítačov“ – v čo neverím – Maďarsko sklopí poslušne uši a začne sa ulicami rozliehať „Allah Akbar“. Ak Maďari vyslovia nesúhlas s kvótami, nevyhnutne sa pustia do budúcnosti bez Európskej únie a politicky motivovaných bruselských rozhodnutí, devastujúcich „nerovnocenných členov rovnocenného spolku“ ekonomicky, politicky, sociálne, aj morálne. Pretože nemôžu fungovať ako „mačkopes“, ktorého národ odmietne kvóty a potom mu ich nedobrovoľne nadelia.

Referendum preto začne cestu odchodu z Európskej únie pre Maďarsko – je potrebné si to pomenovať pravdivo..

 

Záverom…

Maďari dnes rozhodujú o migrantoch, o sebe – a možno tak trochu i o nás…

 

Elena K. Ištvánová     Predná Hora, 2.10.2016

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

medveď

Odstrelom problémového medveďa v L. Mikuláši sa bude zaoberať enviropolícia

23.04.2024 12:55

Občianska iniciatíva My sme les spochybňuje, že pri Liptovskom Mikuláši došlo k usmrteniu správneho medveďa.

Pellegrini

Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho

23.04.2024 12:36, aktualizované: 13:08

Udalosťou sa zaoberá česká Bezpečnostná informačná služba a ďalšie úrady.

Russia Ukraine War Struggling Farmer

Zelenskyj umožňuje stíhať veľkých gaunerov. Ministra podozrievajú, že okradol štát o hektáre pôdy

23.04.2024 12:18

Skupina organizovaného zločinu na čele so šéfom vládneho agrorezortu podľa vyšetrovateľov ukradla pozemky v celkovej hodnote 6,85 milióna eur.

Súdna rada

Súdna rada je aktuálne v kompletnom zložení, budúce nominácie nebude komentovať

23.04.2024 12:01

Dvaja z aktuálnych členov súdnej rady, ktorých v minulosti zvolila do funkcie NR SR, však budú túto stredu vypočutí pred ústavnoprávnym výborom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 8998933x
Priemerná čítanosť článkov: 3153x

Kategórie