Založ si blog

Nahlas 8. – Kotleba má pravdu . . .

 

Spomenúť v tomto štáte verejne meno Kotleba je pomaly samo osebe trestné. Ihneď ste nálepkovaní ako „fašisti, rasisti a extrémisti“. Asi by sme ho – ako v Harrym Potterovi – mali začať označovať „ten, koho netreba menovať“.

Ibaže pravda zostáva pravdou, aj keď ju povie Kotleba.

Hm, takže všetci, ktorí čítate môj blog dlhšie, už podľa tohto rozbehu tušíte, že dnes zasa raz budem „ohnivým drakom“. Je to tak.

Ja na seba pokojne beriem to vyššie spomenuté riziko. Takže o Kotlebovom vyjadrení, ktoré pokladám za 100-percentne pravdivé, o mojej výzve Ficovi, aj o všetkom, čo s tým v tomto štáte súvisí, je môj dnešný blog.

Čo Kotleba povedal?

Chcete i vy vedieť, čo v piatok večer povedal poslanec NR SR a predseda BBsK Ing. Mgr. Marian Kotleba? Svoj názor dal na svojom facebooku.

Nuž, zastal sa ľudí s postihnutím a ich rodín. Otvorene sa vyjadril na podporu návrhu poslankyne Petry Krištúfkovej zo strany Sme rodina, ktorý mal zlepšiť životnú situáciu opatrujúcich rodín (v nich je jeden z jej členov zdravotne postihnutý, t. j. závažne chorý a vyžadujúci stálu starostlivosť). Pani poslankyňa tento návrh predložila na poslednej schôdzi NR SR.

Šlo o návrh, aby príspevok za starostlivosť o zdravotne ťažko postihnuté deti mohli poberať aj niektorí z rodinných príslušníkov. Pretože v súčasnej dobe môže takýto príspevok poberať a robiť asistenciu pre dieťa so zdravotným postihnutím len cudzí človek – ale nie vlastná mama, alebo vlastný otec.

Takáto legislatívna úprava je globálne zlým riešením – nemala by rozhodne byť jedinou a povinnou možnosťou. Môže byť užitočná pre deti s ľahkým stupňom postihnutia, ktoré sa integrujú do spoločnosti bez väčších problémov a asistent ich v tom podporí. Ale u detí so závažnejším stupňom postihnutia je toto riešenie nezmyslom – pretože za roky opatrovania si rodič a dieťa vytvoria určite stereotypy a verili by ste, že nejaký cudzí človek prebalí či nakŕmi vaše ležiace dieťa lepšie ako vy sami? Špecificky náročné a nie v prospech dieťaťa je z môjho pohľadu takéto opatrenie u detí s autizmom, ktoré zmenu neznášajú a potrebujú stabilné podmienky v prostredí.

Ako návrh dopadol?

Poslanci vládnej koalície tento návrh nepodporili.

Závisť im to nedovolila – ešte to, aby nejaký múdry návrh v prospech ľudí schválili a bol by to návrh opozície. Čo na tom, že sami žiadne múdre návrhy v tomto smere nemajú a nerobia nič v prospech občanov, ktorí sú opatrovateľmi svojich blízkych?

Takže návrh poslankyne Krištúfkovej nebol schválený.

Rodiny s opatrovaným členom

Ľudia s postihnutím a opatrujúce rodiny sú v tejto spoločnosti na jej periférii, patria medzi sociálne skupiny najviac ohrozené chudobou. Sú to rodiny, v ktorých potrebuje opateru jeden z jej členov – postihnuté dieťa, závažne chorý manžel či manželka, bezvládny rodič. Dokážete sa vžiť do ich situácie – ako by ste sa zachovali vy sami? Odložili by ste blízkeho do nejakého zariadenia, alebo by ste sa obetavo starali o neho 24 hodín denne deň za dňom? Málokto dokáže pochopiť, nakoľko obetavý musí byť človek, ktorý sa takto stará o blízkeho.

Vyspelá spoločnosť sa snaží o integráciu týchto rodín do spoločnosti, uskutočňuje rôzne podporné opatrenia, ktoré uľahčujú život. Na Slovensku je to opačne – tieto rodiny sú vystavené životu v biede, štát zneužíva to, že svojho blízkeho človeka milujú a chcú sa o neho doma starať.

Starostlivosť o dieťa s postihnutím je náročná, špecificky náročná u dieťaťa s autizmom (ako poukazujú zahraničné odborné výskumy). Kadečo musíte robiť inak ako u zdravých detí – od špecifickej stravy, plienkovania, až po uchovanie si nádeje a vyrovnanie sa so strachom z budúcnosti.

Je hanbou štátu, že ľudí s postihnutím a ich rodiny nechá sa doprosovať verejnosti o milodary (poplatok na potrebnú pomôcky, terapie, možnú liečbu) – doslova verejne žobrať. Nie, to nie je hanba tých ľudí a ich rodín, ale štátu, ktorý sa k nim takto hnusne správa. Podotýkam, že ide o ten istý štát, ktorý na jedného kriminálnika vo väzení vynaloží viac ako 1000 eur mesačne.

Ľudia, čo ste načisto osprosteli? Dokedy im budeme trpieť takéto darebáčiny?

Je nehorázne…

Je nehorázne a voči občanom neúctivé odmietať v parlamente spoluprácu s poslancom Kotlebom, pretože ide o človeka, ktorého si občania banskobystrického kraja právoplatne a zákonne zvolili. Stal sa rovnako zákonne poslancom NR SR ako ktokoľvek ďalší a na rovnako dlhý čas.

Nehorázne je tiež neodsúhlasiť návrh poslankyne Krištúfkovej, či ktoréhokoľvek ďalšieho opozičného poslanca, ak ide o návrh konštruktívny a v prospech občanov.

A tak sa pýtam otvorene a nahlas…

Pán premiér Fico, ako sa Vy osobne a Vaša vláda môžete teraz pozrieť do očí tým ľuďom, ktorí opatrujú svojho blízkeho? Koľkí z nich Vám osobne naleteli a dali hlas vašej strane? Ako sa im môžu pozrieť do očí poslanci vládnych strán? Toto je to sociálne cítenie, o ktorom toľko tárate?

Nehanbíte sa? Nie, nie je smiešne hrať túto hru. Nie je to ani len nezrelé – hoci to pripomína malých urazených chlapcov, ktorí sa spolu nehrajú na piesku.

Je to úbohé z môjho pohľadu. A pre mňa osobne je to signál, že NR SR je v súčasnej podobe nefunkčné zoskupenie, treba ho čím skôr zmeniť.

Pretože do NR SR sa mali dostať ľudia, ktorí budú nebojácne a rázne hájiť záujmy nás, občanov – nie politických strán a ich pochybných žabomyších vojen. Nemajú tam čo robiť ľudia, ktorí nie sú schopní konštruktívne spolupracovať.

A otvorene a nahlas verejne vyhlasujem, že pán poslanec a predseda BBsK Ing. Mgr. Marian Kotleba má úplnú pravdu. S príspevkom na jeho facebooku, ktorý dal minulý piatok večer (7.10.2016, o 20,04 hod.) sa plne stotožňujem.

Je to primitivizmus a chrapúnstvo, takýto návrh nepodporiť. Kotleba má pravdu.

 

 

Elena K. Ištvánová Predná Hora 9.10.2016

 

P. S.:

Pán premiér Fico, keby som vedela, že tá schôdza NR SR bola NAOZAJ POSLEDNÁ, nemusela by som písať dnešný blog.

Takto Vás ale verejne vyzývam, aby poslanci vládnej koalície začali pri konštruktívnych návrhoch spolupracovať s opozíciou v prospech nás, občanov. Alebo, ak nedokážu spolupracovať, nech bezodkladne z parlamentu odídu.

K diskusii: Ficulienka – Ďakujem za upozornenie, že poslankyňa Krištúfková je zo Sme rodina. Opravila som to v texte. A máte úplnú pravdu. Z diskusie vidieť, že podaktorým diskutérom nejde o konštruktívne riešenie problémov ľudí, ale o politikárčenie. Nuž, veď preto i volia, ako volia…

K diskusii 2: FeMMe – neviem odkiaľ čerpáte informácie, ale rozhodne to tak nie je. Je skutočne veľký rozdiel medzi opatrovaním rakúskeho dôchodcu a dieťaťa s postihnutím na Slovensku. Asistent prichádza k dieťaťu až v dospelosti – na pár hodín. Rodičia opatrujú dieťa dovtedy – a aj potom, zvyšný čas mimo asistenta, ale bezplatne. Neviem o žiadnej inej práci, ktorú by človek vykonával 24 hodín denne a nepretržite, rodinný opatrovateľ  „musí“ – preto jej tento štát nepriznal štatút práce?!! V zahraničí dostanete dôstojnú sumu na zaistenie starostlivosti o blízkeho a všemožné pomôcky, u nás sa títo ľudia doprosujú pomoci verejnosti i na základné veci. Opatrovateľský príspevok nedosahuje ani zďaleka minimálnu mzdu, je tam kopec ďalších absurdných vecí… A asistencia, ako je definovaná v slovenskej legislatíve je nezmyslom pre deti s ťažším postihom (aktivizácia, sociálne začlenenie, podpora nezávislosti a vykonávanie pracovných, vzdelávacích a voľnočasových aktivít). Je potrebná – tak ako uvádzam aj možnosť rodiča byť asistentom, práve pre tieto deti. Ale to by bola rozsiahla debata. Cieľom tohto príspevku je poukázať na skutočnosť, že vládna koalícia týmto ľuďom odmietla zlepšiť životnú situáciu len preto, že ten návrh podala opozícia a že je to primitivizmus a chrapúnstvo. Lebo je.

Pravdu na stôl 6. – OEDC je horšie ako medvede. . .

19.03.2024

Medvede tu vybiehajú a pobiehajú vystrašené a vydesené. A my rovnako. Tí, ktorí prežili stretnutie v Liptovskom Mikuláši s medveďom, sú iste riadne vydesení. My ostatní podvedome tiež – uvedomila som si. Vracajú sa mi sny, konečne po rokoch od synovej smrti sa mi občas niečo sníva. Ten z dnešnej noci mi medveďa priplietol. Dvere som držala zvnútra, cez dieru v nich [...]

Pravdu na stôl 5. – Ako môžeme mať novú nemocnicu rýchlo a relatívne lacno. . .

16.03.2024

Netajím v mojom blogu, že som srdcom podtatranka, je to môj rodný kraj. Zakaždým, keď idem smerom na Poprad, prechádzam okolo miesta, pri ktorom mi zovrie smútkom srdce. A tak keď som dnes objavila dokument o Kvetnici, je to príležitosť urobiť malý výkop za to miesto, aj za príležitosť pre nás všetkých. Takže sledujte https://www.youtube.com/watch?v=EN_FRkg9RRM [...]

Pravdu na stôl 4. – V tomto štáte je toľko bordelu, že až. . .

14.03.2024

Prezradím vám teraz ďalšiu darebáčinu tohto štátu. Cesta za spravodlivosťou v tejto spoločnosti vyzerá, akoby ju budovali Pat a Mat. Alebo akoby vznikla omylom, lebo ku spravodlivosti veru nevedie. Veď pozrite. Predstavte si, že niekto vezme život vášmu blízkemu – úmyselne alebo neúmyselne ho usmrtí. Popri bolesti musíte zápasiť aj s praktickými otázkami, ako [...]

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 07:16

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

Grasalkovičov palác, Prezidentský palác

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo 8 z 10 kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

anketa kandidati-kolaz

Veľká prezidentská anketa: Aké majú plány so Slovenskom a čo odkazujú mladým? Kandidáti odpovedali aj na to, kde budú bývať alebo či využijú vládny špeciál súkromne

19.03.2024 06:00

Kandidáti pre Pravdu opísali svoju víziu, predstavu o tom, aký má byť prezident a odpovedali na 19 kľúčových hodnotových otázok.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,836
Celková čítanosť: 8911385x
Priemerná čítanosť článkov: 3142x

Kategórie