Založ si blog

Nahlas 10. – A ešte pár slov o klamstvách v zdravotníctve. . .

 

Minister Drucker vidí priestor na úsporu i v tom, že Slovensko podľa neho nakupuje predražený špeciálny zdravotnícky materiál, podstatne drahšia ako v zahraničí je podľa jeho slov aj zdravotnícka technika. Ja cynicky upresňujem, pán minister, nie Slovensko, ale konkrétni manažéri. A tých riadite a kontrolujete Vy.

Takže plním sľub z minulého blogu Nahlas 9. – a dáme dnes opäť pár slov o darebáčinách v zdravotníctve.

Zostaňme pri klamstve číslo 4 z minulého blogu.

Tam som sa stotožnila s ministrom Druckerom v predstave, že v zdravotníctve na Slovensku rozhodne možno hovoriť o plytvaní a drahej diagnostike.

Takže na rovinu – viete koľko reálne stojí jedno vyšetrenie krvi alebo diagnostika CT prístrojom? Už v roku 2013 v článku Preplácajú poisťovne zbytočne drahé vyšetrenia? (http://spravy.pravda.sk/domace/clanok/279533-preplacaju-poistovne-zbytocne-drahe-vysetrenia/) upozornili odborníci z LF UK v Bratislave, že sú niektoré vyšetrenia predražené aj stonásobne. Napríklad jeden test na cholesterol stojí podľa odborníkov 0,031 eura, zdravotné poisťovne však zaň platia súkromným laboratóriám 0,6 aj 1,14 eura. V analýze sa napríklad uvádza reálna cena za vyšetrenie kreatinínu (poukazuje na činnosť obličiek) 0,18 eura, zdravotné poisťovne preplácajú 0,34 až 0,63 eura, v roku 2012 to bolo až jedno euro. Príčinu predražených vyšetrení odborníci vidia v privatizácii lukratívnych oddelení nemocníc, medzi ktoré patria vyšetrovacie metódy CT, MRI, röntgen, laboratórna diagnostika či prepravné služby. Tú spustil minister zdravotníctva v druhej Dzurindovej vláde Rudolf Zajac. Medzi veľkými firmami, ktoré laboratóriá ovládli, bola aj spoločnosť Penta. Podľa ekonomických odhadov tržby jej siete laboratórií za rok 2011 boli takmer 50 miliónov eur. V roku 2012 Penta sieť laboratórií predala. Súkromné laboratóriá, oslovené Pravdou, sa k cenám laboratórnych vyšetrení nechceli vyjadrovať. Suma za vyšetrenia podľa nich závisí od dohody medzi poisťovňou a firmou.

A niečo o CT a MR biznise…

Podľa medializovaných údajov Všeobecná zdravotná poisťovňa ročne zo zdravotného poistenia svojich poistencov na magnetickú rezonanciu vynaloží 30 miliónov eur, za CT vyšetrenia rozdelí 50 miliónov eur. Je to pekná suma, nie?

Kto benefituje z výhodných podmienok, nie je vždy jasné. Skupinu firiem, ktoré robia takmer polovicu vyšetrení magnetickou rezonanciou pre VšZP, väčšinovo vlastní spoločnosť Pro Diagnostic Group. Tú cez schránky na Cypre spoluvlastnia neznámi ľudia. Firme sa darí, dosvedčuje to aj fakt, že v roku 2013 valné zhromaždenie vyplatilo predsedovi dozornej rady Robertovi Bartekovi odmenu 400-tisíc eur.

Ďalšou spoločnosťou, ktorá „fachčí“ v tejto oblasti, je Dr. Magnet. Zaujímavé zistenia o nej uvádza Transparency International v článku Cetečko je u nás istý a veľmi výhodný biznis (www.transparency.sk/……/cetecko-je-u-nas-isty-a-velmi-vyhodny-biznis/.

Spozornite – väčšinovým vlastníkom Dr. Magnet je spoločnosť Pro Diagnostic Group, ktorá spoluvlastní MR pracoviská aj v ďalších šiestich mestách. V piatich pracoviskách spoluvlastní Ladislav Pásztor, prezident Asociácie súkromných lekárov. Tržby pracovísk patriacich Pro Diagnostic Group sa v roku 2013 vyšplhali na 17 miliónov eur. Darilo sa im aj za predchádzajúcich vlád. V rokoch 2009 – 2013 zinkasovali 54 miliónov eur. Ich zisk v tomto období dosiahol takmer 15 miliónov eur. Zisk skupiny firiem teda predstavuje takmer tretinu z tržieb. Dušan Zachar, analytik inštitútu INEKO, považuje maržu Pro Diagnostic Group za výnimočnú. „Namieste je otázka, či nie je náhodou zneužívané postavenie tak diagnostických služieb, ako aj nákupcov týchto služieb, teda poisťovní.“ (Transparency International v spomínanom článku).

http://www.transparency.sk/sk/cetecko-je-u-nas-isty-a-velmi-vyhodny-biznis/

(25.05.2015; Denník N; mut. , Téma dňa , s. 3; ZUZANA DANČÍKOVÁ)

Na svojom websídle samotná spoločnosť Pro Diagnostic Group uvádza, že len v roku 2014 mali zisk viac ako 5 miliónov eur a v roku 2015 im zisk poklesol „len“ na necelých 5 miliónov eur.

Poviete si, že čo už – zdravie je drahé a také vyšetrenia musia niečo stáť. No veď hej – niečo určite. Ale pozrite si tieto údaje a uvažujte o nich. Slovenský poskytovateľ dostane od Všeobecnej zdravotnej poisťovne za MR sken hlavy 160 eur, české pracovisko dostane od najväčšej poisťovne VZP približne 120 eur, maďarské iba okolo 50 eur. Za CT sken hlavy dostane slovenské zariadenie približne 80 eur, poľské polovicu, Česi a Maďari platia ešte menej.

Ako ošálime a okabátime občanov…

Aby firmy získali štvorročnú zmluvu, musia sa zaviazať, že od januára 2017 znížia ceny. Podľa zmlúv však VšZP ráta zo znížením cien iba o štyri percentá. Oproti predchádzajúcim dvom rokom tak ceny budú klesať o polovicu pomalšie.

A čo by ste mali ešte vedieť…

Nuž, nie je to žiadne tajomstvo. Tí z vás, ktorí potrebovali starostlivosť tohto typu pre seba či svojich blízkych to dobre viete – čakacie lehoty na tieto predražené vyšetrenia sú dlhé. Ľudia čakajú v bolestiach, zhoršujúcom sa zdravotnom stave. Ministerstvo zdravotníctva síce hrdinsky vyhlásilo, že pacient má pri nedostupnosti kontaktovať zdravotnú poisťovňu, ale tie zodpovednosť prehodili na všeobecných lekárov, ktorí majú dohodnúť lepší termín tak, “aby nedošlo ku poškodeniu zdravotného stavu pacienta.“ Zdravotné poisťovne majú predsa iné úlohy – vyberať poistné a tvoriť zisk, nie sa starať o pacientov. Denník Pravda na túto situáciu upozornil už v článku Ľuďom ide o život, ale na vyšetrenie čakajú mesiace ešte v roku 2014. O probléme sa teda hovorí dlhodobo, ale len hovorí…

Klamstvo číslo 5. – Snažíme sa zaviesť poriadok do poplatkov zdravotníctve v prospech občanov…

Nuž, toto je veľmi, naozaj veľmi škaredé klamstvo. V prospech občanov totiž nie je žiadny poplatok. To, že niektorí by boli ochotní platiť napríklad za prednostné vyšetrenie je len o tom, že ich k tomu situácia núti – nemáme dostatok odborníkov a chorí ľudia sú nútení vyčkávať celé hodiny, aby sa dostali na rad.

Neverila som vlastným očiam, keď som čítala na pluske.sk vyjadrenie analytika INEKO Dušana Zachara z 28.9. 2016 (proti tomu pánovi nič nemám, je to rozhodne múdry odborník, aj slušný človek), ktorý sa vyjadril, že v slovenskom zdravotníctve platíme rôzne platby neodôvodnené, nedeklarované, polooficiálne alebo až korupčného charakteru (http://www.pluska.sk/spravy/z-domova/analytik-ocakava-odpor-pacientov-treba-stopnut-neoficialne-platby.html). To už sme na tom v tomto štáte tak zle, že otvorene píšeme o darebáčinách a nič sa neudeje?

Nože, pán minister, alebo rovno Vy, pán premiér Fico, poučte mňa i ostatnú verejnosť – aké sú to platby polooficiálne, neodôvodnené či nedeklarované? Nie náhodou také, ktoré by bolo potrebné trestne stíhať a ich požadovateľov pokutovať, či im odňať licenciu na výkon činnosti?

Tento štát nie je právny. Verejne to prehlasujem – a nie je to po prvý raz. A netvrdím to sama – spomeňte si, aj náš pán premiér to povedal (detailne som to popísala v mojom blogu Dnes 73. Fico má pravdu aj do tretice (http://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2015/07/11/dnes-73-fico-ma-pravdu-aj-do-tretice/).

Takže, zopakujme si, reči o zavádzaní poplatkov v zdravotníctve v prospech občanov sú naozaj veľmi škaredým klamstvom tejto vlády. Občania žiadne poplatky v zdravotníctve nepotrebujú. Potrebujú dostatok odborných služieb, ich dostupnosť v regiónoch a kvalitu odbornej starostlivosti. To je všetko.

Jasné klamstiev v slovenskom zdravotníctve je ešte viac. Preto o tom pohovoríme i v budúcom blogu, v Nahlas 11.

A čo záverom…

Je vám smutno z toľkej kopy darebáčin a špiny?

I mne.

Elena K. Ištvánová Predná Hora, 15.10.2016

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba dvadsať eur“ – lebo optikou [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Takže tak 6. – Čo máte proti vodke, občania Slovenska?

11.04.2024

Čo máte proti vodke, občania Slovenska? Keby ste ju riadne kupovali, nemusel by ju predajca popíjať v takom množstve sám, napadlo mi cynicky pri čítaní o najnovšom počine strany Demokratov https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/705995-slovensko-zaplavili-proruske-bilbordy-poburili-ludi-vyvesila-ich-strana-demokrati/ Zúfalecké gesto na upútanie pozornosti – alebo stratégia, [...]

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dva konflikty?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.

Fokker3128

Kiska lietal špeciálom do Popradu, Pellegrini na operu. Hodina letu stojí tisíce, aké sú pravidlá využívania vládnej flotily?

19.04.2024 06:00

Cestovanie kamkoľvek, bez udania dôvodu a zadarmo, účet totiž platí štátna kasa

Irán, armáda

Explózie v Iráne. Predstavitelia USA uviedli, že je to izraelská odveta, strany konflliktu zatiaľ mlčia

19.04.2024 05:45, aktualizované: 06:28

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán ako odvetu za jeho úder, uviedli pre americké médiá nemenovaní predstavitelia USA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,850
Celková čítanosť: 8982029x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie