Založ si blog

Otvorene 4. – Kde je zakopaný pes. . .

Fúha, aby som vás neuviedla do omylu – tých sčítaných a vzdelaných, nejde o knihu Kde je zakopán pes od Kohouta. V tomto článku ide o to, kde je zakopaný základ problémov v slovenskom zdravotníctve podľa môjho názoru.

 

Kde je pes zakopaný?

Nuž problémov je v slovenskom zdravotníctve viac ako dosť. Aby sme sa vyhli obvineniam z jednostranného subjektívneho pohľadu mňa ako autorky – citujme iných.

Zaujímavý článok priniesla SITA  dňa 27.1.2016 pod názvom Politici pomenovali problémy zdravotníctva

http://vzdravotnictve.sk/politici-pomenovali-problemy-zdravotnictva/

V ňom poskytla informácie z konferencie, ktorú zorganizoval konzervatívny denník Postoj v spolupráci s Lekárskym odborovým združením (LOZ) a expertov opozičných strán. Podľa expertov opozičných strán medzi problémy slovenského zdravotníctva patria  – samotné MZ, ďalej dlhy, neinformovanosť, stanovené nároky pacienta, vplyv štátu, cenotvorba, ale aj morálny úpadok a chýbajúca hmotná zodpovednosť.

No čo poviete, je to výstižné? Súhlasíte? Ak sa vyznáte v problematike, tak zrejme áno.

 

Jednoznačne najväčší problém…

Áno, čítate správne –jednoznačne najväčším problémom slovenského zdravotníctva je podľa Tibora Hlavatého z hnutia OĽaNO-NOVA samotné Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR.“Postupne sa pretransformovalo na hniezdo kšeftárov, až priamo zlodejov. Stalo sa liahňou najväčších korupčných káuz na Slovensku za posledné roky”. Podľa Hlavatého ministerstvo zdravotníctva zlyháva v regulácii celého systému.

No, čo k tomu dodať?

 

Ako veci naprávať…

Marián Faktor z KDH na vyššie spomenutej konferencii uviedol, že pomôcť zlepšiť hospodárenie v štátnych nemocniciach môže aj hmotná zodpovednosť manažmentu, kolektívne orgány a benchmarking. Áno, ja si tiež myslím, že predovšetkým zavedenie hmotnej zodpovednosti manažmentu by bolo prínosné.

To by ste videli tie fukoty, ako by sa podaktorí pratali z funkcií… A prišli by tam naozaj odborníci, konečne.

Podľa vyhlásenia zástupcu národniarov Štefana Zelníka (tiež v rámci spomenutej konferencie) zo zdravotných odvodov by sa nemal tvoriť zisk. Strana SNS chce preto jednu zdravotnú poisťovňu ako verejno-právnu inštitúciu. Nuž, veď teraz sú vo vláde, tak čo im v tom bráni?

Ja si skutočne tiež myslím, že jedinou správnou cestou je zrušiť možnosť tvoriť zisk zo zdravotných odvodov, postačí dať podnet v mene poistencov hromadne na Ústavný súd.  Vládne strany majú na to dosť poslancov – poďme do toho, vážení, veď to bola vaša predvolebná sľubotechna… A potom prípadne i na súd medzinárodný, keby ústavníci zaváhali, verím tomu, že tam uspejeme.

Mal by byť stanovený slušný balík základnej zdravotnej starostlivosti, v ktorom bude predovšetkým kvalitná starostlivosť pre ľudí platiacich zdravotné odvody. Aby si nemuseli priplácať majlant na liečbu chrípku a liečba závislostí bude hradená bez limitov s fungovaním v štýle bezplatnej rekreácie. Ak neštátne poisťovne, tak len na nadštandardné pripoistenie, dobrovoľné.

A rovnako je potrebné prinavrátiť lukratívne činnosti do rúk štátnemu zdravotníctvu. Dialýzy, záchranky, lekárne, CT a MR vyšetrenia, ale i ďalšie oblasti, napríklad liečbu neplodnosti (http://www.etrend.sk/trend-archiv/rok-2014/cislo-48/preco-liecba-neplodnosti-laka-oligarchov.html).

Alebo poďme rovno a otvorene pohovoriť verejne o Ústavou SR garantovanej zdravotnej starostlivosti. Pretože zákonmi do Ústavy dopisovať možno len nad rámec garantovaného, a nie pod rámec.

 

A čo je ešte ťaživým problémom slovenského zdravotníctva…

Okrem ekonomických problémov má slovenské zdravotníctvo aj iný problém, podľa Valeriána Potičného z SDKÚ-DS (tiež o tom pohovoril na vyššie spomenutej konferencii) je ním morálny úpadok – „pár desiatok rokov dozadu, kňaz, lekár a učiteľ boli tri základné piliere fungovania komunít. Lekári a zdravotníci sú v súčasností daní na úroveň vyberačov daní, poplatkov”.

O narušenej morálke a u podaktorých zdravotníkov chýbajúcej etike v tejto na vysokej etike založenej profesii, som už toho napísala hodne v mojom blogu, takže stačí zalistovať dozadu. Keby mali všetci zdravotníci etiku a morálku v poriadku, správali by sa inak, ľudsky.

Takže tak.

A skončíme pri peniazoch, ako inak. Ale o tých je toho toľko, že to rozanalyzujeme nabudúce.

 

Elena K. Ištvánová   Predná Hora, 28.10.2016

 

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Russia International Women's Day

Putin stratil na Ukrajine už oveľa viac vojakov ako Brežnev v Afganistane. A koľko padlých má Zelenskyj?

20.04.2024 06:00

Ukrajinci tvrdia, že zlikvidovali viac ako 450-tisíc Rusov. Moskva však hovorí len o 6-tisícoch svojich padlých. K reálnemu údaju sa asi priblížila BBC.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8986504x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie