Založ si blog

11. 1 – 1. 11.

Tak, tak, dáme ešte jedenástku 11. O všeličom. Dnešný prvý blog 11 bude o dnešnom dni a tak trochu i o nás všetkých, pretože dnešný sviatok ctí asi každý…

11

O jedenástke a jej symbolike pre mňa som už písala kedysi v tomto blogu. Je magickou hranicou dobra a zla, aj keď niekedy je dobro a zlo ťažko rozlíšiteľné, pretože nepoznáme dosah udalostí. A každá zlá udalosť a bolestná skúsenosť by mala priniesť i pozitívnu zmenu. Ibaže keď zaviaznete v kope ruín, ktoré zostali z vášho doterajšieho života, vyzerať svetlo v diaľke je naozaj neľahké.

A to som sa dnes snažila zo všetkých síl. Pre ten jedenástkový magický dátum, ale hlavne pre sviatok zosnulých.

Sviatok zosnulých…

Poviem vám, odmala som milovala tento deň. Šli sme na cintorín v mojej rodnej dedine, celá rodina, s vencami rozvoniavajúcimi čerstvou čečinou a spomínali sme na blízkych. Naozaj som tento deň pokladala za najkrajší deň v roku, hneď po Vianociach. Štrbský cintorín, plný svetielok, bol pre mňa ako malé dieťa čarovným miestom, symbolizoval mi obrovské more lásky, ktoré sa v tých svetlách ukrývalo medzi ľuďmi stojacimi pri hroboch a tými, ktorí žijú už len v ich spomienkach. Áno, už ako malé dieťa som dokázala zachytávať pocity veľmi intenzívne.

Je to ale pravdaže odlišné, úplne odlišné, keď stojíte pri hrobe prababky, ktorú ste nepoznali a keď máte zapáliť sviečku za vlastné dieťa.

Spomíname…

Ibaže synovi na hrob sviečky zapaľovať nechodím. Aj teraz je vysvietený balkónový rám, na ktorom horia sviečky za starého otca a starú mamu, za svokru, aj za krstnú mamu. A pravdaže, aj za Maroška.

Urnu so synom mám doma a mávam chvíle, keď pociťujem nutkanie vziať môjho syna v urne na prechádzku, alebo pohojdať sa na hojdačku. Plánovala som, raz, v tých mojich snoch o dome a záhrade, vysypať jeho popol pod strom v záhrade, aby bol voľný. Strom čaká v kvetináči, Maroškov popol v urne, no zázrak kde nič – tu nič.

Zapáliť sviečku…

Zrejme každý z nás dnes zapaľuje sviečky tým, na ktorých spomína. Hádam len Vianoce sú naozaj tak silným sviatkom vzťahov ako dnešný deň. No dobre, viem, že na nich myslíme nielen dnes, ale dnes je to také silnejšie.

To máte tak ako keď…

Ja som chcela som dnes ísť Marošímu zapáliť sviečku aj do lesa – na naše obľúbené miesto, „ku partizánom“. Ibaže dopoludnia som deťom varila, popritom som písala (kadečo, naozaj, chvíľu som sa držala a napísala som blog Kotleba a diskutéri na blogoviny.sk, potom som chvíľu plakala pri mixovaní mrkvovej polievky a vyprážaní lángošov, a tak ma to dalo dole, že som napísala báseň, aj tú som nahodila na blogoviny.sk). Inak som sa naozaj držala, písala som odborné veci – ale nie, nebudem klamať, nariekala som cez deň viackrát, ale u nás teraz býva vždy viacero dobrých dôvodov na plač, takže i dnes to bolo multidimenzionálne podmienené. Poviem vám – naozaj to bolo skutočne zvláštne, ale ja som cítila dnes takú podpornú energiu, neviem odkiaľ, boli okamihy, keď ma to hodne upokojovalo. A hej, napísala som potom vďaka tomu ešte ďalšiu báseň, o Novembri, tú nahodím sem v nejakom článku v budúcom týždni, tak ju uvidíte.

A popoludní, keď som už mohla vyraziť „k partizánom“ bol taký vietor, že zapáliť sviečky v lese by nebolo múdre. Netúžila som sa presláviť ako tá, ktorá podpálila Národný park Muránska planina.

Záverom…

Ja teraz myslím na citát z Korintských, že láska je zo všetkého najsilnejšia na svete. Lebo je.

Tak nám všetkým prajem, aby sme spomínali v dnešný večer na všetku tú lásku, ktorá bola a je medzi nami a tými, ktorým zapaľujeme sviečky.

Elena K. Ištvánová Predná Hora 1.11.2016

Cesta duše 9. – Desať. . .

29.03.2024

Slnečné lúče prichádzajúce po temnote noci. Zlátia svet a dávajú mu hrejivé objatie, prijímam ho s vďakou. Mimoriadne temná bola dnešná noc. Vietor za oknom v nej hučal šialene, akoby sa ňou hnalo tisíc čertov. Rev vetra kontrastoval podivne s tichom v mojom vnútri. Žiadne slzy ani slová, len obrazy mihajúce sa pred vnútorným zrakom – spomienky na cestu, ktorou som [...]

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 09:06

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,842
Celková čítanosť: 8937769x
Priemerná čítanosť článkov: 3145x

Kategórie