Založ si blog

O nenápadníkoch, nohodrsníkoch a pokojistoch

Dnes som sa rozhodla vybrať na dlhú a náročnú cestu naprieč slovenským jazykom. Antonymá sú slová s opačným významom. Deň a noc, oheň a voda, ticho a hluk…. Ale majú všetky slová svoje protiklady?

Prvé slovo, ktoré analyzujem, je slovo nápadník. Opakom nápadníka by mal byť nenápadník, logicky. Ale, kto by to bol?

  • Po A, mohol by to byť človek, čo o niekoho neprejavuje záujem, ale to by mal každý veľa nenápadníkov. Bolo by to veľmi nepraktické používať v hovorovej reči.
  • Alebo je možné, že B je správne – ani ja nie som vševedúca, preto som si vygúglila význam slova nápadník a podľa internetového slovníka je nápadník „človek, ktorý sa o niečo uchádza“ alebo „kto sa snaží niečo získať, dosiahnuť“. Nenápadník by mal byť ten človek, ktorý sa nesnaží niečo získať. Ak by to bolo takto, poznám zopár nenápadníkov, hlavne v oblasti hľadania práce.

Ďalšie slovo, ktoré ešte analyzujem, je slovo zločin. Zločin je zlý čin, za ktorý sú ľudia trestaní (poväčšine súdom, ale môžu ich potrestať aj nepriatelia, resp. podľa vyššie uvedenej logiky sa volajú nápadníci). Občas sa zločinci združia do zločinných organizácii a takéto zoskupenie je trestané ešte tvrdšie.

A aký je protiklad zločinu? Podľa mňa je to rozhodne dobrý čin = dobročin. Veď ľudia predsa robia dobré činy a sú teda dobročinci. Občas sa dobrí ľudia združujú do dobročinných organizácii. Pridala by som sa k nejakej, len stále neviem, kto za tieto dobročiny odmeňuje a to ma trochu odrádza. Obávam sa že je to súd, pretože tam sa rozhoduje „čo je ok“ a „čo ok už nie je“. Ak by to tak bolo, bolo by náročné vysvetľovať všetkým naokolo, že nejdem na súd pre trest, ale že ma idú len odmeniť.

Poďme však ešte hlbšie do zločinnej kategórie. Zločiny robia zločinci alebo teroristi. Opak zločincov už poznáme, takže je potrebné vyriešiť opak teroristov. Celkom logicky by to mohli byť napríklad pokojisti. Kým teroristi sa snažia vyvolať teror (sú nápadníci teroru), pokojisti by sa mali pokúšať byť nápadníkmi pokoja.

Teroristi občas ľudí unášajú a držia ich ako rukojemníkov a tak som uvažovala aj nad tým, aké slovo je protiklad rukojemníka. Logicky mi vyšlo, že to asi bude nohodrsník. Avšak, tento pojem sa nespája s dobročincami a pokojistami (ako ste mohli nesprávne dedukovať), ale s teroristami. Keď teroristi rukojemníka unesú nasilu, nohodrsníka by mali dobrovoľne vrátiť. Domnievam sa, že poznám nejakých hypotetických nohodrsníkov, avšak to nehodlám overovať.

Na záver si to pekne zhrnieme, ak ste sa v tom náhodou stratili: Na svete existujú zločiny a dobročiny. Zločiny vykonávajú zločinci a teroristi, ktorí sú nápadníci teroru a konfliktov. Dobročiny vykonávajú dobročinci a pokojisti, ktorí sú nápadníci pokoja a mieru. Zločinci sú trestaní, dobročinci by mali byť odmeňovaní. Ak zločinec niekoho unesie a nechce ho vrátiť dobrovoľne, je ten človek rukojemník. Ak zločinec niekoho unesie a dobrovoľne ho vráti, je taký človek už nohodrsník.

Takže, asi všetky slová majú protiklady – len ich treba dobre hľadať. A keďže bola moja misia úspešná a našla som opozitá niektorých slov, ktoré sa ešte nepoužívajú,  pošlem ich (aj s ich definíciami) jazykovednému ústavu. Dúfam, že v novom vydaní Krátkeho slovníka slovenského jazyka ich už nájdete.

P.S. Milý jazykovedný ústav, uvažovala som čo je spisovnejšie – dobročinec alebo dobročinista? Nevedela som sa na tom dohodnúť s mamou, tak to nechám na Vás. Ja však preferujem pojem dobročinec.

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Ctite si zmluvu, odkázal Dankovi Raši: Problémom je, že sa vidí ako nástupca Pellegriniho. Majerský počul hlasy o konci Dolinkovej

20.04.2024 13:07, aktualizované: 15:06

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8987349x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie