Založ si blog

Ariana 6. – Keď cítite zlatú reťaz. . .

No, dnes  toho nenapíšem veľa. Som smutná, smutná, smutná a navyše i prepísaná, písala som dnes kadečo, pred chvíľou som nahodila i blog na Blogoviny.sk. A teraz ešte pár slov tu.

Ale niekedy ani nie je treba veľa slov, stačia tie pravé…

Takže dnes pokračujem v úvahe o intuícii a o srdci, pretože je centrom nášho života, a to  i doslovne, fyzicky.

Intuícia…

Ak sa bavíme o intuícii, je dobré vedieť, že o nej hovorili mnohí múdri ľudia. Že o nej hovoria, pretože ju používajú ako neoddeliteľnú súčasť svojho života. Pretože rozumný človek chápe, že ak existuje racionálne, existuje aj iracionálne.

Rozum hodnotí a posudzuje veci, srdce ich prijíma. Ak používame svoj rozum, stane sa niečo, čo očakávame a vieme vysvetliť – ak používame svoju intuíciu, deje sa niečo neočakávané, čo nás presahuje. Vtedy „sme v súlade so sebou a riešenia prichádzajú odinakiaľ“ ako hovorí Osho.

Riešenia skrátka prichádzajú samé, keď vnímame niečo, čo je viac ako my – lebo tie správne riešenia nie sú naše, nami teraz práve vymyslené, sú kdesi tam hore zapísané a len k nám prichádzajú, pretože veci sa majú správne udiať určitým spôsobom, vpísaným do knihy osudu – „tak to má byť…“.

 

Osho…

Aj Osho hovorí, že intelekt rieši veci nepoznané a intuícia veci nepoznateľné, čo môžeme cítiť, ale nie vysvetliť. Podľa neho ľudia srdca – umelci, básnici, spisovatelia, tanečníci, herci – sú ľudia iracionálni – a myslím, že rozhodne nemožno povedať, že by boli menejcenní oproti matematikom… Racionalita a iracionalita sú len dve stránky jedného a toho istého sveta – a rovnako cenné stránky.

Pritom intelekt je ľudský, analyzuje, náš svet funguje cez intelekt. Ibaže náš dych, náš život – je prepojený so srdcom, to ono riadi životné funkcie. Osho samotný oddeľuje inštinkt ako fyzický aspekt a intuíciu, ako aspekt duchovný.

Upozorňuje, že v modernej spoločnosti bolo srdce popreté (mimochodom, Osho tvrdí, že muž predstavuje hlavu a žena srdce. Podľa neho srdce musí dostať rovnakú príležitosť k rastu ako hlava, pretože popretie srdca predstavuje popretie ženy – a kým mužom srdce nebude prijaté, nemôže byť prijatá ani žena).

Život je spojený so srdcom – ako som už spomenula v úvode, bez srdca neprežijeme fyzicky, ale ani duchovne.

Čokoľvek zmysluplné môže vyrásť v našom živote jedine prostredníctvom srdca. Zakaždým, keď vo svojom srdci niečo naozaj hlboko, opravdivo cítime, okamžite nás to transformuje, stane sa z toho čin. Pretože skutočné cítenie znamená angažovanosť, záväzok, ktorý si dobrovoľne vytvárame….

Je ako zlatá reťaz v našom srdci, svietiaca na cestu ako kompas, ak ideme tým správnym smerom…

Ak si chcete cvičiť intuíciu…

Ak si chcete cvičiť intuíciu, zavrite oči a predstavte si obraz pred svojim vnútorným zrakom. Dýchate pomaly a pokojne – a ten obraz sa vám môže vynoriť sám, alebo si nejaký obraz pred svoj vnútorný zrak privolajte.

Napríklad ak vnímate obraz lode, ktorá pláva na more a vy stojíte na brehu, Čo vám ten obraz hovorí? A vybavte si pocit, ktorý s tým súvisí… Smútok, hnev, alebo čo cítite…?

Záverom

Ach, áno, k tomu srdcu – je jedno pekné africké príslovie

„Je to  srdce, ktoré rozdáva, ruky už len dávajú…“

Elena K. Ištvánová   Predná Hora, 29.11.2016

P. S.: Tento kvet sa volá nocovka. Má čarovnú, opojne sladkastú vôňu, neskutočne jemnú.   Trochu z nej vám posielam, takto…

 

dsc_0247

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07, aktualizované: 13:40

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8987289x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie