Založ si blog

Moderná verzia rozprávky o Červenej Čiapočke

Kde bolo tam bolo, bolo raz jedno malé dievčatko menom Karkulka. Karkulku všetci volali Červená Čiapočka, pretože sa raz odfotila na Facebook v novej červenej čiapke, ktorú jej kúpila stará mama na narodeniny. Karkulke to na tej fotke riadne seklo, mala tam 154 lajkov (vtedy boli iba lajky, žiadne srdiečka, žasnem a tak podobne). Niekto jej do komentov napísal #ČervenáČiapočka a odvtedy jej nikto nepovedal inak.

Jedného dňa (bol to práve štvrtok cez jesenné prázdniny) si stará mama aktualizovala status na Facebooku: „Cítim sa choro“. Tento status si prečítala aj mama Červenej Čiapočky a keďže vedela, že dcéra má voľný deň, rozhodla sa spojiť príjemné s užitočným a poslať ju k starej mame na návštevu. Opatrne zašla za dcérou do izby (viete, deti v puberte sú náladové): „Červená Čiapočka, si online?“ „Jasné mama.“ „ A videla si status starej mamy?“ „Hej.“ „Stará mama je chorá…“ „No a?“ „Tak mi napadlo, či by si ju nechcela ísť navštíviť.“ „Nie.“ Mama sa pozrela smutne na Červenú Čiapočku a spýtala sa: „Prečo?“ „Ale mama, veď vieš že starí ľudia sú večne chorí, nebudem za ňou predsa skákať vždy, keď to napíše do statusu. A aha, dala nový status…“ Červená Čiapočka vzala smartfón a ukázala mame Facebook (a v duchu si priala, nech jej nepíše Miša, že kedy pôjdu na cigu). Stará mama mala v statuse: „JFOemfvosdhvc“. „Mama, to je nejaký kód z doby kamennej?“ „Nie, Červená Čiapočka… Ja som myslela, že stará mama to pochytila niekde na Twitteri a vieš mi to vysvetliť ty“. „Nie.“ „Mala by si ju ísť navštíviť, veď nebýva ďaleko.“ „A nestačí zaskajpovať?“ Na prekvapenie Červenej Čiapočky mama súhlasila. Stará mama bola online, no chvíľu jej to trvalo, kým zdvihla. Síce stará mama mala na prednej kamere len dva megapixle, zdala sa byť nejaká zmenená, no nie kvôli nízkemu rozlíšeniu. Všimli si to Červená Čiapočka aj mama. Znepokojená vnučka (ktorej životné motto bolo: Čo na srdci, to na jazyku) sa rovno spýtala starej mamy:  „Stará mama a prečo máš také veľké oči?“ To mám z toho neustáleho fejsbúkovania, dieťa drahé… A v Candy Crush som už v leveli 603“ „Stará mama a prečo máš také veľké zuby? „To je najnovší filter na Snapchate.  „Aj tá kúpacia čiapka, ktorú máš na hlave? Lebo tá vyzerá veľmi reálne“ „Áno, dieťa, teraz po novom update sú tie filtre veľmi realistické.“ „Stará mama, prečo máš také veľké uši?“ „ To vieš, včera som do pol dvanástej telefonovala s kamoškou Lenkou…“ „Aha, tak ok…“ povedala Červená Čiapočka a zložila. Rýchlo otvorila Google Play, kde však nenašla žiadny update Snapchatu. Mama hneď povedala Červenej Čiapočke: „Toto nie je naša stará mama. Veď vieš, že Lenku nenávidí. Po tých tisícoch nenávistných statusov neverím, že by sa to len tak utriaslo. Som znepokojená. Mala by si ju ísť pozrieť, či sa jej niečo zlé nestalo.“ Červená Čiapočka nakoniec súhlasila – hlavne preto, lebo si chcela overiť, ako to je s tou aktualizáciou Snapchatu a filtrom kúpacia čiapka. Napísala cez Viber Miši, či nechce ísť očekovať starú mamu spolu s ňou (a či nedajú cigu). Miša súhlasila a tak sa Červená Čiapočka namaľovala, vzala starej mame čokoládu (aby nešla ako taká trapka naprázdno) a išla na dohodnuté stretko s Mišou. Keby však bola zapojila Červená Čiapočka logické myslenie, možno by nikam nešla. Možno by si spomenula, že komunikovala cez Skype a nie Snapchat a tým pádom by vedela, že reči starej mamy o filtroch boli očividné klamstvá.

A čo sa zatiaľ dialo u starej mamy? Starú mamu prepadol vlk a chcel ju vykradnúť. Stará mama bola doma, ako písala na Facebooku – bola chorá. Vlk ju prepadol keď si robila raňajky – praženicu so slaninou a bylinkový čaj. Slabej starej mame vytrhol z rúk telefón (aktualizoval status „JFOemfvosdhvc“) a hodil ju do pivnice. Potom začal snoriť po cennostiach či peniazoch, ktoré by mohol ukradnúť. Avšak, vôňa čerstvej praženice a bylinkového čaju ho do kuchyne vábila. Stará mama nemá kam ujsť, pomyslel si vlk a prerušil pátranie po cennostiach. Sadol si k voňavým raňajkám a začal hltavo jesť. A to bola CHYBA. Každý, kto poznal starú mamu, vedel, že nemá rada lieky a preto si ich rozpúšťa v čaji. Vlk to však nevedel a preto sa schuti najedol.

Počas raňajok niekto volal na Skype, tak vlk rýchlo schmatol nejakú kúpaciu čiapku a okuliare na čítanie a prijal hovor. Dievča na druhej strane malo veľa otázok, no on to nejako uhral. Aspoň tak si to myslel, pretože cez kameru videl iba naivné dievča a nevidel mamu. Po raňajkách konečne našiel miesto, kde si stará mama skrývala svoje úspory, no keďže mala peknú telku, rozhodol sa, že sa vráti na aute. Zatiaľ sa vybral na bicykli (ktorý tiež ukradol starej mame) lesnou cestou domov pre auto. Začínal sa cítiť nejako divne.

Lesom išli aj dve kamarátky – Červená Čiapočka a Miša. Mali pustené Spotify a spievali si hlasno (a falošne) nové pesničky od Arianny Grande a Taylor Swift. Mali so sebou aj selfie tyč, tak sa v lese fotili a hneď dávali fotky na Instagram. #výletík #jeseňjenádherná #goodtimes #dveBFFidúnanávštevu #starámamajechoručká #fotímesanakoncisveta. Dievčatá spolu nafotili len 31 fotiek (lebo bolo zlé svetlo). Medzičasom zjedli aj tú čokoládu, ktorú Červená Čiapočka niesla starej mame. „Džízs, tá tvoja stará mama býva pekne ďaleko,“ skonštatovala Miša, keď už obe omrzelo fotenie. Oproti nim išiel vlk na bicykli. Červenej Čiapočke sa zdali vlk aj bicykel nejakí povedomí, no nevedela si ich narýchlo priradiť, kde ich už videla… „Kamže ideš, Červená Čiapočka?“ prihovoril sa jej kamarátsky vlk. „Do prdele!“ odpovedala Červená Čiapočka. Zarazený vlk nevedel čo má povedať – trochu preto, že takú odpoveď od dievčatka nečakal a trochu aj preto, že jeho žalúdok začal vydávať dosť divné zvuky. Obrátil bicykel späť k domčeku starej mamy a rýchlosťou bežnou na Tour de France vyštartoval preč. Po príchode utekal na WC, lebo dostal hnačku. Mal aj zmnicu, tak si obliekol nočnú košeľu starej mamy. Potom sa vrátil ešte asi 4x  na WC a nakoniec si ľahol do postele starej mamy, kde zaspal. Vtedy konečne dorazili k domčeku starej mamy aj dievčatá, ktoré stihli ešte jednu fajčiarsku prestávku (veď stará mama nič neucíti, keď je chorá).

Z pivnice išli nejaké divné zvuky, ale nakoľko sa obe báli pavúkov, myší, potkanov a vlastne všetkého hnusného, čo v pivnici zvykne bývať, tak sa tam ani jedna neodvážila vstúpiť. Išli rovno do spálne starej mamy, kde zbadali v posteli vlka. „Červená Čiapočka, ale veď to nie je stará mama, ale ten vlk, čo sme ho stretli v lese!“ skríkla Miša a akčne začala udierať vlka selfie tyčou po hlave. Bolo to absolútne zbytočné, pretože ubolený vlk tuho spal po tabletkách. „Miša, nebi ho! Nevidíš, že je absolútne mimo? Poďme sa s ním odfotiť na Instagram. Poznáš niekoho, kto má selfie s vlkom prezlečeným za starú mamu?“

A tak sa dievčatá fotili, uploadovali fotky, updatovali si statusy… Po polhodine si spomenuli, že išli pozrieť starú mamu, tak kde je? Keďže z pivnice išli stále tie divné zvuky, rozhodli sa pozrieť najskôr tam. Podchladená stará mama dievčatám okamžite prikázala zavolať suseda-horára, nech odnesie vlka preč, aby si mohla ľahnúť do postele.

Horárove slová: „Dievčatá, vy ste toho vlka pekne zriadili…“ dala stará mama do popisu, označila všetkých prítomných a spoločnú fotku s hastagmi #crazyday #6hodínvpivnici #zachránená  a #vlkvmojejposteli uploadla na Instagram.

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Takže tak 6. – Čo máte proti vodke, občania Slovenska?

11.04.2024

Čo máte proti vodke, občania Slovenska? Keby ste ju riadne kupovali, nemusel by ju predajca popíjať v takom množstve sám, napadlo mi cynicky pri čítaní o najnovšom počine strany Demokratov https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/705995-slovensko-zaplavili-proruske-bilbordy-poburili-ludi-vyvesila-ich-strana-demokrati/ Zúfalecké gesto na upútanie pozornosti – alebo stratégia, [...]

Takže tak 5. – Čo by mal pre udržanie svojho úspechu urobiť prezident Pellegrini. . .

07.04.2024

Povedzme si to rovno – tieto prezidentské voľby na Slovensku boli viac proti Korčokovi, ako za Pellegriniho. Znamená to, že pre mnoho ľudí u nás bol Pellegrini prijateľnejším kandidátom. Svoju pozíciu by mal upevniť hneď na začiatku rozvážnymi krokmi. Pobavilo ma, ako Korčok vybehol s obviňovaním, že za jeho neúspech môže Pellegriniho neférová kampaň. [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,849
Celková čítanosť: 8980596x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie