Založ si blog

eLENA 3. – Vianoce už boli. ..

Ach, áno, pravdaže, čas lásky a láskavosti už preletel. Najbližšie až bezmála o rok. Takže už sa podaktorí nemusia ani len pretvarovať, aké majú srdce plné lásky k blížnym.

Aj, aj, aj, ohnivý drak rozťahuje krídla – hovoria si teraz pobavene tí, ktorí môj blog čítajú dlhodobejšie, pretože už vidia a vedia…. A majú pravdu. O chvíľu pocítite ohnivý dych – a čoho či koho sa bude týkať? Veď vydržte.

 

Vráťme sa k Vianociam…

Takže začnime tými Vianocami – idylickým časom, kedy sa všetci tvária tolerantne a chápavo, s láskou ku všetkému živému. Keby zaklopal hosť na dvere, aj bezdomovec, tak by sme ho posadili ku stolu a nakŕmili, pretože my sme tí srdcia rozdávajúci ľudia…

Ibaže Vianoce zašli, stromčeky sme poskladali, či milovníci „živých stromčekov“  tie svoje vyhodili – a ide sa ďalej.  (Nuž, toto celkom pravdivé nie je – u mňa, ja som dostala práve dnes jeden úžasný vianočný trojdarček).

 

A čo dnes?

Keby tak bezdomovec zaklopal na naše dvere dnes, zrejme by nedostal ani kus suchého chleba. A už vôbec sa na neho neobzrieme,  keď na naše dvere neklope – ako by ani nebol. A pritom bezdomovec je – a keby jeden, sú ich u nás tisíce.

Nie, ja to poviem otvorene, lebo som priamy človek – nehovorme o bezdomovcoch. Hovorme o ľuďoch, ktorí nemajú strechu nad hlavou. Lebo sú to v prvom rade ĽUDIA – a až na druhom mieste je tá chýbajúca strecha.

Takže tí ĽUDIA bez strechy nad hlavou sa pretĺkajú kade – tade v mrazivom počasí, ktoré nie a nie ustúpiť. A ja sa pýtam, prečo aspoň v týchto hnusných mrazoch neotvoríme pre nich na noc čakárne autobusov a vlakov???!! Možno na týždeň, možno na tri, aspoň pokiaľ trvá toto extrémne mrazivé počasie.

Prekážal by vám ich zápach a hluk?  Ale prežili by.

 

Stačilo by pár nocí…

Ste azda radšej, keď sa večernými správami mihajú informácie o tom, ako kdesi ktorýsi z nich zasa zomrel na podchladenie?

Mne je zakaždým z toho nanič, keď sa dozviem takú správu, je mi toho človeka hlboko ľúto. A zakaždým si kladiem otázku, ako je to možné, v takom vyspelom a demokratickom štáte  (ktorý je navyše schopný dávať milióny eur na pomoc nelegálnym migrantom – ako som popísala v predminulom blogu???!!).  A v štáte, kde je toľko hlboko veriacich???!! V čom spočíva tá viera, v modlení sa a chodení do kostola?

Budeme sa hrať na humanistov, na hlboko veriacich, na ľudských. Ale keď je naozaj potrebné pomôcť, tak nie je vôľa.

Krucinál, nemám rada pretvárku, klamstvá, farizejstvo. V porovnaní s takými ľuďmi mi aj Judáš pripadá ako kladný hrdina, aspoň sa na nič nehral.

 

Mrazivé počasie nie a nie ustať.  

Ešte stále máme čas pomôcť zachrániť zopár životov ľudí, ktorí sa ocitli na ulici. Ak otvoríme na pár nocí čakárne, aby aspoň tie najhoršie mrazy mohli prespať v bezpečí.

 

Elena K. Ištvánová    Predná Hora, 16.1.2017

..

 

Takže tak 6. – Čo máte proti vodke, občania Slovenska?

11.04.2024

Čo máte proti vodke, občania Slovenska? Keby ste ju riadne kupovali, nemusel by ju predajca popíjať v takom množstve sám, napadlo mi cynicky pri čítaní o najnovšom počine strany Demokratov https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/705995-slovensko-zaplavili-proruske-bilbordy-poburili-ludi-vyvesila-ich-strana-demokrati/ Zúfalecké gesto na upútanie pozornosti – alebo stratégia, [...]

Takže tak 5. – Čo by mal pre udržanie svojho úspechu urobiť prezident Pellegrini. . .

07.04.2024

Povedzme si to rovno – tieto prezidentské voľby na Slovensku boli viac proti Korčokovi, ako za Pellegriniho. Znamená to, že pre mnoho ľudí u nás bol Pellegrini prijateľnejším kandidátom. Svoju pozíciu by mal upevniť hneď na začiatku rozvážnymi krokmi. Pobavilo ma, ako Korčok vybehol s obviňovaním, že za jeho neúspech môže Pellegriniho neférová kampaň. [...]

Takže tak 4. – Mali by sme brániť spojencov v NATO?

05.04.2024

Nuž, neviem ktorý hlupák by sa hrnul pomáhať spojencom v NATO, ktorí by sa stali obeťou útoku Ruska iba preto, že vytrepali svojich vojakov na Ukrajinu. Povedzme si rovno – zmluva o vzájomnej pomoci v prípade napadnutia platí, ale týka sa nepochybne situácie, že sa členská krajina stala obeťou útoku. A nie že sama svojou hlúposťou ako agresor vyprovokuje odvetný [...]

čaputová

Prezidentka odcestovala do Poľska, Duda jej odovzdá štátne vyznamenanie

16.04.2024 08:28

Čaputová navštívi aj jediné slovenské pamätné miesto spojené s protifašistickým odbojom.

Rusko opozícia Navaľnyj pohreb

Vzácny verdikt: Ruský súd priznal miliónové odškodné pozostalým po obete policajného mučenia

16.04.2024 08:03

22-ročný Ilnaz Pirkin spáchal samovraždu v októbri 2017 krátko potom, čo ho pustili zo strážnice v Nižnekamsku.

Trump Hush Money

V prvý deň procesu s Trumpom v kauze pornoherečky porotcov nevybrali

16.04.2024 07:50

Trump sa v pondelok ako prvý bývalý prezident v dejinách USA postavil pred súd v trestnom konaní.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Fico vyzval Dolinkovú, aby zabezpečila výstavbu nemocníc. Zostávajú jej dva roky, odborníci sú skeptickí

16.04.2024 07:30

Opozícia rezortu vyčíta zlú komunikáciu, nerealizovanie viacerých potrebných zmien, ustupovanie koaličnej SNS či záujmom finančnej skupiny Penta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,848
Celková čítanosť: 8971049x
Priemerná čítanosť článkov: 3150x

Kategórie