Založ si blog

eLENA 5. – Aby mu nebolo smutno. ..

O, nie, nie, nie. Breivik zasa raz skúša, kam až siaha ľudská hlúposť. Nie ľudské práva, lebo tie majú hranice jasné.  Takže o tom dnes v mojom blogu…

 

Hlúpe očakávania…

Hlúpe očakávania sú v živote zdrojom mnohých problémov, až tragédií. Nepochybne medzi hlúpe očakávania môžeme zaradiť i predstavu, že ak sa budeme správať láskavo k Breivikovi, Breivik sa polepší.

Breivik sa nepolepší. Nie je schopný cítiť súcit. Breivik je psychopat. A polepšenie psychopata je asi také pravdepodobné, ako že dážď začne pršať zo zeme do neba. Je to skrátka proti logike, proti zdravému rozumu i proti realite.

Jeho nápravu je rovnako absurdné očakávať, ako  keď očakávame, že nás nezožerie lev, lebo sme ho nezabili my. On nerozumie reči súcitu, ohľaduplnosti, empatie. Je krajne egocentrický – „já, já, já, jenom já…“.

Predvádza sa.

A my ho v jeho narcizme a sebasústredenosti podporujeme. Má kopu výhod, média preberajú jeho fotografie s „hajlovaním“. Raz za pol roka nabehne do súdnej siene, aby si spestril život, veď prečo nie a začne poukazovať, aké on má nenaplnené práva…

Ozaj sme padli na hlavu? Som jednoznačne proti takto choro chápaným ľudským právam.

Som za to, aby v médiách pri akejkoľvek správe o ňom bola len začiernená fotografia, pretože práve to je najväčší trest pre egocentrického psychopata.

 

Polepšenie…

Na „polepšenie“ po nejakom zlom čine musí u človeka existovať hranica v prežívaní, myslení a správaní:

  • páchateľ musí sám prijať, že spraviť niečo zlé a mať pocit hanby a viny. Breivik nič také nemá.
  • páchateľovi musí byť ľúto obete, súcitiť s ňou, Breivik nič podobné nezažíva,
  • páchateľ musí pomenovať otvorene, že to on obeti ublížil a že mu to je ľúto. Breivik to tak nevidí.

Breivik neľutuje svoj čin. Jediné, čo ľutuje, je to, že nepostrieľal viac obetí. Jeho nápravu je rovnako absurdné očakávať, ako  keď očakávame, že nás nezožerie lev, lebo sme ho nezabili my.

 

Breivik a ľudské práva….

Breivik i každý páchateľ by mal mať len toľko ľudských práv, koľko ľudských povinností akceptuje.

Krucinál, uvažuje vôbec niekto z tých zástancov ľudských práv Breivika, ako asi toto jeho vymáhanie „ľudských práv“ pôsobí na príbuzných jeho obetí?

Má celu o rozlohe 30 metrov štvorcových, s televíziou a hernou konzolou, s bežeckým pásom. Od súdneho pojednávania v lete minulého roka s ním dozorcovia hrajú karty. Rozprávajú sa s ním každú hodinu. Sám si varí kávu i jedlo. A ešte i tak nie je spokojný.  Cíti sa izolovaný a chce viac komunikácie.

No tak ja mám návrh – nech  „chudáka Breivika“  navštevujú príbuzní jeho 77 obetí. Môžu mu rozprávať, ako sa spoločnosť stará o ich pocity, ich práva a akú pomoc po tom jeho čine poskytuje im.

 

Záver…

Ja sa hanbím za to, kam v európskej spoločnosti zašlo chápanie „ľudských práv“, zvrhlo sa na frašku.

Takto ponímané ľudské práva stratili rozmer etiky a morálky. Pretože ak v ľudskej spoločnosti práva páchateľa dominujú nad právami jeho obetí, tak v nej je niečo naozaj zhnité.

 

 

Elena K. Ištvánová   Predná Hora, 19.1.2017

 

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Čierny kašeľ / Pertussis /

Čierny kašeľ v Bratislavskom kraji: Hygienici evidujú 74 prípadov ochorenia

19.04.2024 12:21

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.

Ján Mazák / Ján Gandžala /

Súdnu radu dočasne vedie jej podpredseda Ján Gandžala

19.04.2024 11:56

Termín voľby nového predsedu Súdnej rady SR zatiaľ neoznámili.

francúzsko, polícia

Vo Francúzsku zomrela školáčka na infarkt, útočník predtým pobodal jej spolužiačky

19.04.2024 11:55

Škola bola uzavretá po útoku muža s nožom na dvojicu školáčok.

Islamský štát, islamisti

Islamský štát zaútočil na provládnych bojovníkov v Sýrii, zabili 28 vojakov

19.04.2024 11:05, aktualizované: 12:03

Pri druhom útoku blízko Búkamálu pri hraniciach s Irakom zomrelo ďalších šesť sýrskych vojakov a dvaja boli unesení.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8984128x
Priemerná čítanosť článkov: 3151x

Kategórie