Založ si blog

Cesta líšky 2. – Líška Bystrouška. . .

 

Vykračujeme Cestou líšky ďalším krokom. Dnes porozprávame o bystrosti líšky, aj o tom,ako sa bystrosť líšky prejavuje. Čo to znamená bystrosť a čo vnáša do nášho života.

Poviem vám, vyžadovalo si hodne sebadisciplíny písať dnes blog, moja viróza miluje putovanie mrazivým ránom do práce a tuho sa ma potom drží už druhý týždeň.

Líška je bystrá. Sme aj my bystrí? Na to hľadajme odpoveď v dnešnom blogu.

Bystrosť…

Bystrosť znamená chápavosť, predvídavosť, rozvážnosť, dômyselnosť, všímavosť, pohotovosť, vtipnosť. Je to vlastnosť, ktorú si nemôžeme mýliť s inteligenciou, ani so vzdelaním. Prináša praktickú životnú múdrosť, Nemusíte mať vysokú inteligenciu, a už vonkoncom nie kadejaké školy, aby ste boli bystrí.

Ľudia, ktorí sú vysoko inteligentní, bývajú niekedy málo praktickí. Psychologické výskumy ukazujú, že často sa tí najinteligentnejší ľudia práve pre túto vlastnosť v praktickom živote nejakým spôsobom „strácajú“. Obvykle sa nedostávajú na tie najvyššie posty, príliš veľa uvažujú, analyzujú, „špekulujú“ nad rôznymi možnosťami, výhodnosťou či nevýhodnosťou rozličných alternatív. A tak ich potom predbehne niekto, kto síce nie je taký inteligentný, ale je orientovaný prakticky – vidí možno len jednu možnosť, ale namiesto prehnaných analýz ju stihne aj zrealizovať.

Bystrosť nesúvisí ani so vzdelaním – aj keď rôznosť informácií rozširuje náš obzor, nie je to o formálnom vzdelaní. Vysoká škola nikomu nedala ani rozum, ani bystrosť – ak sa niekto hrdí titulmi, lebo tým dokazuje ako málo si cení seba ako človeka, keď sa potrebuje schovávať za nejaký papier či titul.

Bystrý človek sa prejavuje skromnosťou – a nie hodnotiacimi súdmi, pretože si predvídavo uvedomuje, koľko veľa sa ešte môže učiť. A dokáže sa učiť zo svojich chýb – pretože práve naše chyby sa môžu stať bránou k poznaniu a múdreniu.

Bystrosť je vlastnosť, ktorú by som u detí rozvíjala v školách namiesto encyklopedických vedomostí. Byť bystrý znamená chápať veci v ich podstate, rozumieť im rozumom i srdcom súčasne.

Bystrosť je o pozornom vnímaní, všímaní si detailov. Hovorí sa nie nadarmo o Líške Bystrouške, bystrosť naozaj súvisí s tým, nakoľko pozorne načúvame životu a jeho znameniam, iným ľuďom, aj sami sebe. Ach, áno, život je často o znameniach, ktoré nám ukazujú ten správny smer, len ich nedokážeme včas pochopiť. Bystrosť je teda aj o intuícii, schopnosti jej včas správne porozumieť.

Bystrosť líšky…

Existuje celý rad príhod o bystrosti líšiek. Svedčia o ich schopnosti pozorovať, premýšľať avyužiť túto svoju schopnosť v živote. Sú múdre, ale nestavajú svoju múdrosť na obdiv. Nepotrebujú to. Jednoducho idú s bystrosťou životom a využívajú ju úplne prirodzene, ako vzduch, ako vodu.

Bystrosť líšky a my…

Fúha, čo nás učí líška v tomto druhom kroku?

Klásť si otázku, ktorá sa týka podstaty vecí. Ak vidíme veci, ktoré sú a pýtame sa „prečo“?

Ale i keď vidíme veci, ktoré neexistujú a kladieme si otázku „ prečo nie“? Vidíme možnosti sveta.

Bystrosť skrátka znamená vidieť pod povrch javov a rozumieť im hlboko, hlboko, hlboko.

To je Cesta líšky, jej druhá zásada.

Elena K. Ištvánová Predná Hora, 20.1.2017

b9126fe45baaee81b1910657f62f960c

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Vláda schválila zákon o Slovenskej televízii a rozhlase

24.04.2024 11:25

Riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry.

Drienovec, výrub stromov

Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť

24.04.2024 11:07

Vyplýva to z novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorý schválila vláda.

Peter Kmec, Ide o pravdu

Kmec v Ide o pravdu: Denne hovoríme s Bruselom o otvorených témach. Plán obnovy nazývam 'zle zapnutá košeľa'

24.04.2024 11:00

Bol som otvoreným kritikom prípravy Plánu obnovy, po jeho dôkladnej analýze vidíme, že viaceré ciele nie sú realizovateľné, hovorí Peter Kmec.

nehoda, auto

Vodička v Prievidzi narazila ráno do oporného múru. Nafúkala viac než tri promile

24.04.2024 10:52

O treste pre ženu rozhodne Okresný súd v Prievidzi.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9000566x
Priemerná čítanosť článkov: 3154x

Kategórie