Založ si blog

Cesta líšky 3. – Pevne. . .

 

 

Stoj pevne za sebou – to je tretia zásada Cesty líšky. Musím mať jasné, kde a za čím stojím, dať to najavo sebe i svojmu životu jednoznačne. Takže o tom v dnešnom blogu.

 

Pevnosť líšky…

Ak žijete v lese, spoznávate jeho nebezpečenstvá. Hľadáte ním cestu, no i bezpečný domov v ňom. Musíte mať jasno, kam chcete ísť, i komu na svojej ceste môžete dôverovať.

To všetko sú veci, ktoré musíte pochopiť, ak ste líškou.

 

Stáť pevne…

Za čím a za kým všetkým by sme mali v živote pevne stáť? Za sebou a za tým, kam ideme.

Stáť pevne za sebou znamená ísť svojou životnou cestou – „hľadať cestu lesom“. Rozvíjať svoju intuíciu. Prijímať znamenia osudu. Porozumieť im, kráčať tým správnym smerom. Pretože len tak dokážeme naplniť to najlepšie z možností svojho života. Ak znamenia nepochopíme, prežijeme, ideme životom ďalej, ibaže už nejdeme najlepšou zo svojich možných ciest, nenapĺňame svoje pravé predurčenie.

Stáť pevne za sebou znamená múdrieť. Zmúdrievaním sme silnejší, to znamená životne pravdivejší, vraciame sa  viac ku svojej podstate – stávame sa sami sebou.

Stať pevne za sebou znamená aj „hľadať bezpečný domov“. Sú to hodnoty môjho srdca, ktoré doň ukladám, všetko to, čo je pre mňa v živote dôležité. Je to všetko, čo budem chrániť a brániť do konca svojich síl. A sú to tí, ktorí môžu stáť vedľa mňa, ktorí spolutvoria domov. Ktorým dôverujem natoľko, že môžu stáť za mojim chrbtom. Hej, domov je o dôvere.

 

Stáť pevne za sebou…

No jasné, možno poznáte to psychologické cvičenie na dôveru, že sa zakláňame a padáme dozadu s tým, že nás zachytí ten, kto stojí za našim chrbtom. Nie je to jednoduché mať odvahu a pustiť sa voľne padať, pretože dôverujeme.

Tak o tom je domov, o poznaní, že tam je vždy vzájomná pevná opora. Že ten druhý stojí pri nás, nech sa deje čokoľvek. Že je to niekto, koho môžeme ponechať stáť za svojim chrbtom, pretože nás nezradí a nezraní, je vždy a bezvýhradne na našej strane. Hlboké partnerstvo.

Stáť za sebou znamená preto i nájsť toho pravého partnera. Také partnerstvo je o možnosti veriť. A o výlučnosti pút. Je to ako zámok, ku ktorému existuje jediný kľúč. Ide o vzťah výnimočný, celoživotne silný, krehký a čistý ako voda v prameni. Môže ho so mnou tvoriť iba človek, ktorý si uvedomuje moju jedinečnosť a vie, že som pre neho jediná na svete, preto dokáže ustáť lákadlá a falošné príležitosti.

Stáť za sebou pevne znamená preto, že viem, čo od partnera požadujem, jasne a zásadne, bezvýhradne. Čarovné slovíčko dôvera – ten pravý partner musí dokázať získať si, aj udržať si moju dôveru. Pretože bez dôvery nemá význam akokoľvek veľká láska. Len taký človek je pre mňa dostatočne dôveryhodný, aby som ho prijala do svojho života, ktorý chápe cennosť mojej dôvery, nehazarduje s ňou a iba taký vzťah je ozajstným vzťahom. Je to dlhé hľadanie a preto ozajstných vzťahov nie je veľa.

 

Záverom…

Stáť pevne za sebou znamená prijať svoju životnú cestu aj predurčenie, a nájsť toho pravého partnera na nej.

Je to náročná cesta. Ale kto vám povedal, že Cesta líšky je jednoduchá? Je zmysluplná, je to tá pravá životná cesta, ale nie je jednoduchá. Veď ste azda čítali rozprávky, a tak to poznáte – ani zlatá, ani strieborná, ale kamenistá, je tá pravá cesta za šťastím…

Tretí krok Cesty líšky – stoj pevne sám za sebou.

 

 

 

Elena K. Ištvánová   Predná Hora, 21.1.2017

 

liska

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Takže tak 6. – Čo máte proti vodke, občania Slovenska?

11.04.2024

Čo máte proti vodke, občania Slovenska? Keby ste ju riadne kupovali, nemusel by ju predajca popíjať v takom množstve sám, napadlo mi cynicky pri čítaní o najnovšom počine strany Demokratov https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/705995-slovensko-zaplavili-proruske-bilbordy-poburili-ludi-vyvesila-ich-strana-demokrati/ Zúfalecké gesto na upútanie pozornosti – alebo stratégia, [...]

Takže tak 5. – Čo by mal pre udržanie svojho úspechu urobiť prezident Pellegrini. . .

07.04.2024

Povedzme si to rovno – tieto prezidentské voľby na Slovensku boli viac proti Korčokovi, ako za Pellegriniho. Znamená to, že pre mnoho ľudí u nás bol Pellegrini prijateľnejším kandidátom. Svoju pozíciu by mal upevniť hneď na začiatku rozvážnymi krokmi. Pobavilo ma, ako Korčok vybehol s obviňovaním, že za jeho neúspech môže Pellegriniho neférová kampaň. [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,849
Celková čítanosť: 8980883x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie