Založ si blog

Cesta líšky 4. – Byť vnútorne silný. . .

Hm, hm, hm. Takže dnes spravíme na Ceste líšky opäť ďalší krok. A už v tejto chvíli viete, že budeme uvažovať o tom, čo to znamená byť vnútorne silný. Na to sa pokúsime nájsť odpoveď v dnešnom blogu.

Ach, hej, zbavíme sa dnes v mojom blogu jednej ilúzie, možno…

Vnútorná sila…

Chcete byť vnútorne silní? Alebo si prajete radšej v živote nezažívať také situácie, pri ktorých by ste silní byť museli a túžite mať život taký sladko-pohodový?

Ja volím to prvé. Pretože len s vnútornou silou máme svoj život vo vlastných rukách – rozhodneme sa ho žiť, alebo zomrieť, to je jedno, ale rozhodujeme my sami.

Ibaže čo to vlastne vnútorná sila je? Psychológovia hovoria v tejto súvislosti o odolnosti a nezdolnosti, resiliencii.

Aká je vaša predstava o vnútornej sile?

Skôr než budete čítať ďalej – zodpovedzte si sami pre seba na túto otázku – čo pokladáte vy za vnútornú silu?

A teraz si povedzme, čo za vnútornú silu pokladám ja.

Je to odvaha napriek strachu ísť ďalej.

Je to schopnosť postaviť sa udalostiam nie chrbtom, ale vždy tvárou.

Je to možnosť, ktorú dávame sami sebe. Napriek obave z neúspechu si dokážeme dať šancu na úspech, pokúsime sa oň. Možno to nevyjde – a možno hej, nikdy nevieme dopredu.

Ale vnútorná sila je vždy o tom, že sme schopní nehľadať lacné skratky, ale ideme priamou cestou. Otvorene a čestne.

A je to ochota byť vytrvalý, nevzdávať sa pri neúspechu. Ak človeku, ktorý je vnútorne silný, na niečom naozaj záleží, tak sa nevzdáva a snaží sa o to znovu a znovu. Bojuje za svoje šťastie.

Kto je vnútorne silný?

Takže skôr než budete čítať ďalej – zasa si odpovedzte, koho pokladáte vy za silného človeka, podľa čoho viete, že je niekto silný človek?

No a teraz moja predstava.

Je azda vnútorne silný taký človek, ktorý čelí rôznym životným skúškam s kamenným výrazom, bez prejavov pocitov? Nie, nie, nie, podľa mňa je vnútorne silný ten, kto dokáže zúfalo plakať, pretože len ten sa dokáže aj radostne, od srdca smiať – naozaj silný človek sa podľa mňa nebojí byť slabý.

A nesnaží sa ani svoju slabosť pred inými skrývať, pretože dokáže prijať vlastnú nedokonalosť a nemusí sa preto na nič hrať.

V ktoromsi z mojich nedávnych blogov som napísala, že podľa mňa najúžasnejší chlap je mentalista Patrik v seriáli Mentalista. A viete prečo? Nie je ani zďaleka dokonalý, ale nehrá sa na nič. Má zmysel pre humor a je silne empatický. Prešiel peklom, nesie v sebe veľkú bolesť, ale nie je krutý, je citlivý voči bolesti iných a snaží sa ich nezraňovať. No zlo dokáže jasne pomenovať a spravodlivo ho trestať. Je sám sebou. Všetky tie vlastnosti pokladám za úžasné. Jasné, takto obdivujeme filmových hrdinov.

Ale v živote je to trochu inak. Náš partner nemusí byť dokonalý. Pretože človek nie je len zbierka vlastností, ktoré spíšeme do zoznamu a potom jednu za druhou odškrtávame – vyhovuje, nevyhovuje? Alebo kto vyhovuje viac a kto menej? V živote si obvykle vyberáme srdcom a ak hľadáme správne, tak nachádzame partnera, ktorý je pre nás jedinečný. Nevymenili by sme ho za nikoho iného na svete, lebo chceme a potrebujeme byť práve s ním.

To je jedinečnosť a výlučnosť. Ako zámok a kľúč, alebo ako tanierik a hrnček, tak. Veď to poznáte, nie? Čo na tom, že náš vysnívaný ideál bol Rambo so samopalom cez plece a náš partner v realite má meter šesťdesiat, okuliare a necapol by ani muchu placačkou? Jednoducho vieme, že to je ten pravý, ktorý patrí práve k nám. Áno, presne ten, aj s kopou chýb, so svojou ľudskou nedokonalosťou. Vnútorne silný človek dokáže zápasiť s vlastnou iluzívnosťou a vie preto realisticky prijať nedokonalosť partnera. A uvedomuje si jeho nezameniteľnosť, nenahraditeľnosť.

Nejaká kniha o vnútornej sile…

Nie, neexistuje nijaká múdra kniha, ktorú si prečítame a staneme sa vnútorne silní. Ale zato existuje celá kopa kníh, ktorá nám pomáha zmúdrievať. Takže áno, vnútorne silný človek na svojej ceste životom zmúdrieva, a tým aj vnútorne zosilnieva.

O knihách, ktoré pokladám za jednoducho úžasné a vnútorne posilňujúce, som v mojom blogu písala a písala. Ale no dobre, siahnem dnes do mojej poličky obľúbencov a nejakú dám.

Žeby Malinkatej kretén? Že nepoznáte túto knihu od Zdeny Frýbovej? Fakt ste ju ešte nikdy nečítali? No tak to teda rýchlo napravte, tá kniha je úžasná. Jej čaro je v tom, že dokáže zdanlivo vážne životné situácie podať ako humorný príbeh, plný nadhľadu a sebairónie, pri ktorom sa občas ticho usmievame, občas nahlas pochechtávame.

Záverom…

No čo, dáme hru na jednu otázku? Takže niečo vo vzťahu ku vnútornej sile viete čo je podľa mňa veľká životná múdrosť, ktorá nám pomáha v živote byť vnútorne silnými?

Poznanie, že v živote nikdy nič nevyriešili horúce hlavy a studené srdcia. Vnútorná sila v živote podľa mňa spočíva v našej schopnosti riešiť veci s chladnou hlavou a s horúcim srdcom. Hej, vnútorne silní ľudia dokážu riešiť životné situácie pokojne a s láskou. To zaručene pomáha.

Ach, áno, štvrtý krok na Ceste líšky je – buď vnútorne silný.

Elena K. Ištvánová Predná Hora, 31.1.2017

304d52622f12c487feed613e74ed8ea8_25597

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Tunde Onakoya

Nigérijský šachista prekonal rekord, na Times Square hral šach cez 58 hodín

20.04.2024 17:26

Tunde Onakoya dúfa, že sa mu vďaka tomuto výkonu podarí zhromaždiť milión dolárov na podporu vzdelávania detí v Afrike.

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8987655x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie