Založ si blog

Čakanie 9. – Otázka bez odpovede. . .

Čo potrebuje svet? A čo potrebujeme v živote my sami? Čo naozaj v živote hľadáme? Jasné, takéto filozofické a zároveň i praktické otázky života mi bežia hlavou.

A tak v dnešnom blogu o nich.

 

Otázky, otázky, otázky…

Zrejme každý o nich občas uvažujeme. Ani neviem, prečo ich premieľam práve teraz ja. Možno kvôli únave, keďže som putovala po dva týždne do práce ráno pred šiestou a domov večer po 19,00. K tomu moja nočná práca. No hej, možno únavou a vyčerpaním to bude.

Aby som v takých situáciách prebila únavu, oddychujem čítaním si niečoho zaujímavého na internete, facebooku. Len tak, na chvíľu. Do kníh sa v takej situácii nepúšťam, lebo tie ma dokážu pohltiť a potom zbohom moja nočná práca…

A tak niečo z toho inšpiratívneho včerajšieho, čo som čítala a premieľala v hlave v súvislosti s otázkami z úvodu…

 

Jediný minister, ktorého si vážim…

Že ktorý? Minister šťastia.

Že ste o ňom doteraz nepočuli? Vážne existuje, sám sa zaňho ustanovil Vladimír Synek. Vymenoval sa za ministra šťastia, pretože podľa neho nie je žiadny rozdiel medzi ministrom samozvaným a ministrom politicky nominovaným. Má, pravdaže, aj ministerstvo šťastia, s. r. o.

Ten recesizmus a odvaha, je moja krvná skupina.

Ach, hej, páčia sa mi úvahy Vladimíra Syneka, občas sa k nim vraciam. Je to kouč a moc múdry človek. Aj včera som si čítala niečo z jeho myšlienok a uvažovala som o nich. Múdre myšlienky by sa mali šíriť, a tak niečo z toho dám dnes sem.

HDP ako vrchol šťastia a blahobytu občanov…

V Čakaní 6. som písala o absurdnom a závratne rastúcom štátnom dlhu na Slovensku, ktorým zaťažujeme svojich potomkov.

Synek hovorí, že keď sa opýtame niekoho,  o čo mu v živote ide, nepovie nikto, že je pre neho dôležité žiť v krajine s vysokým HDP. Ľudia vám povedia, že chcú byť šťastní. Ibaže medzi indexom šťastia a HDP žiadny vzťah neexistuje.

Poukazuje, že ustavičným omieľaním HDP sa politické elity sprava aj zľava snažia občanom nanútiť dojem, že náš život a šťastie stoja na HDP. Je to v skutočnosti nástroj ovládania ľudí, zástupná téma, aby sme neriešili veci naozaj podstatné.

Cituje slová amerického prezidenta dávnych čias Kennedyho, ktorý povedal, že HDP meria všetko okrem toho, čo v živote ľudia skutočne potrebujú. Sústredenie ľudí na materiálno, peniaze, ich odvádza od vecí životne cenných.

Ktože by už šťastie nechcel …

Všetci by sme zrejme tú zlatú mušku chceli vidieť poletovať okolo seba, blízko, blizučko. Každý si ho predstavujeme inak, pravdaže, ale zhodujeme sa v túžbe po šťastí.

Spoločnosť nás tlačí k tomu, aby sme šťastie videli v materiálne, ctí si postavenie, bohatstvo a moc. Málokto z nás si uvedomuje tú disonanciu a je imúnny voči tomu jedu.

Ak niekto túži byť 35. matkou 35. dieťaťa v „rodine“ toho istého otca, nuž nech sa postaví do poradovníka – každý je svojho šťastia strojcom. Ja sa v takejto verzii šťastia rozhodne nenachádzam a rovnako si myslím, že ani také dámy by sa nenadchli tou mojou predstavou šťastia.

Držím sa Čapkovho výroku  „mám rád jahody so šľahačkou a rád chodím na ryby. Ale rybám tú šľahačku s jahodami nenosím…“ Viem, nie veľa ľudí dokáže vnútorne odkráčať od falošného ligotu v niektorej z jeho podôb. Nuž, každý máme svoj čas a svoju cestu, ako múdrieme.

Mne nezáleží ani na postavení, ani na majetku, cením si u ľudí iné hodnoty. A šťastie v živote  pre mňa znamená tri veci –

  • žiť s niekým, kto ma naozaj vidí, počuje a prijíma,
  • robiť veci, ktoré majú zmysel,
  • žiť v súlade so svojim svedomím a svetom ako celkom (nie spoločnosťou).

Záverom..

A prečo nadpis blogu otázka bez odpovede? Pretože, bola tu vo vzťahu ku šťastiu len reč o tom, čo v živote potrebujem a hľadám ja. Otázka čo potrebuje svet nebola zodpovedaná.

Elena K. Ištvánová    Predná Hora, 11.3.2017

P. S.: Odpoveď k tomu, čo podľa mňa potrebuje svet, dám v mojej dnešnej. večernej rozprávke…

Cesta duše 9. – Desať. . .

29.03.2024

Slnečné lúče prichádzajúce po temnote noci. Zlátia svet a dávajú mu hrejivé objatie, prijímam ho s vďakou. Mimoriadne temná bola dnešná noc. Vietor za oknom v nej hučal šialene, akoby sa ňou hnalo tisíc čertov. Rev vetra kontrastoval podivne s tichom v mojom vnútri. Žiadne slzy ani slová, len obrazy mihajúce sa pred vnútorným zrakom – spomienky na cestu, ktorou som [...]

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 08:14

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,842
Celková čítanosť: 8937611x
Priemerná čítanosť článkov: 3145x

Kategórie