Založ si blog

Rozprávač príbehov 2. – Čo potrebuje svet. . .

Lúče slnka na rozpálenej zemi zanechávali tiene tenké ako vlas, vrhané omamne voňajúcimi bylinami s červenými kvetmi.

Rozprávač odtrhol jeden kvietok a jemne ho mrvil prstami, ticho a zamyslene. Rozmrvený kvietok uchoval v roztvorenej dlani, vdychoval sústredene jeho vôňu, ktorá sa niesla vzduchom a zaplnila okolie svojou sýtosťou. Na dlaň mu zosadol belasý motýľ, nežne trepotal krídlami a po chvíli vzlietol k oblohe. Rozprávač sa usmial. Veci boli tak, ako mali byť.

„Ach, áno,“ povedal Rozprávač tichým hlasom, „veci sa dejú, ako majú byť v poriadku sveta. Svet má svoj určený poriadok, nie mnou a nie vami, a veci v ňom majú svoj hlboký zmysel. To len my ich potrebujeme začať vidieť a prijímať. Sám neviem, či aj máme porozumieť im, lebo sú vyššie ako my, možno len máme  s dôverou ísť cestou, ktorú nám ukazujú.

Svet má skrátka svoj zámer, a veci sa dejú správne, ak v jeho smere kráčame, vtedy aktívne pracujeme na tom, aby veci boli tak, ako majú byť. Alebo aspoň v správnom smere zámeru stojíme, veci k nám prichádzajúce prijímame s dôverou. Vtedy sme v súlade so zámerom sveta.

Svet nám svoj zámer odporúča. Môžeme žiadať Ducha sveta s pokorou o odhalenie zámeru, posiela nám vtedy vnútornú radu, alebo znamenia.

No my sme niekedy hluchí a slepí, prehliadame jeho znamenia, odporúčania. A pritom k tomu, aby sme kráčali tou pravou cestou svojho predurčenia, stačí tak málo – pozorne sa dívať. Správne vidíme, ak si sadneme a o ničom neuvažujeme, len sa dívame bez očakávania – a zrazu sa nám mihne pred zrakom vnútorný obraz, odkaz.

A mali by sme aj načúvať pozorne odporúčaniam sveta. Ideme a zrazu si uvedomíme nápadnú farbu, zvuk, tvar mraku, niečo nám to pripomenie, smeruje nás to. To sú znamenia sveta, ktorými nás oslovuje.

Silný spôsob, akým nás svet vedie tou správnou cestou, je intuícia, pretože v nej je ukryté vnímanie viacerých dimenzií sveta zároveň. Cítime tie dimenzie, ak jej načúvame, sme vtedy v hlbokom súlade so svetom. Stačí, ak sa snažíme zachytiť šepot veľkej reality.

Svet potrebuje, aby sme mu rozumeli a boli s ním v súlade…

To potrebuje svet. Aj my.

Takže ak niekomu prajem, aby bol v súlade so svetom, prajem mu tým, aby bol šťastný “ zakončil Rozprávač svoje rozprávanie.

 

Buďte v súlade so svetom. To je všetko.

 

Elena K. Ištvánová    Predná Hora, 11.3.2017

 

 

 

.

Pravdu na stôl 6. – OEDC je horšie ako medvede. . .

19.03.2024

Medvede tu vybiehajú a pobiehajú vystrašené a vydesené. A my rovnako. Tí, ktorí prežili stretnutie v Liptovskom Mikuláši s medveďom, sú iste riadne vydesení. My ostatní podvedome tiež – uvedomila som si. Vracajú sa mi sny, konečne po rokoch od synovej smrti sa mi občas niečo sníva. Ten z dnešnej noci mi medveďa priplietol. Dvere som držala zvnútra, cez dieru v nich [...]

Pravdu na stôl 5. – Ako môžeme mať novú nemocnicu rýchlo a relatívne lacno. . .

16.03.2024

Netajím v mojom blogu, že som srdcom podtatranka, je to môj rodný kraj. Zakaždým, keď idem smerom na Poprad, prechádzam okolo miesta, pri ktorom mi zovrie smútkom srdce. A tak keď som dnes objavila dokument o Kvetnici, je to príležitosť urobiť malý výkop za to miesto, aj za príležitosť pre nás všetkých. Takže sledujte https://www.youtube.com/watch?v=EN_FRkg9RRM [...]

Pravdu na stôl 4. – V tomto štáte je toľko bordelu, že až. . .

14.03.2024

Prezradím vám teraz ďalšiu darebáčinu tohto štátu. Cesta za spravodlivosťou v tejto spoločnosti vyzerá, akoby ju budovali Pat a Mat. Alebo akoby vznikla omylom, lebo ku spravodlivosti veru nevedie. Veď pozrite. Predstavte si, že niekto vezme život vášmu blízkemu – úmyselne alebo neúmyselne ho usmrtí. Popri bolesti musíte zápasiť aj s praktickými otázkami, ako [...]

hlasovací preukaz

Hlasovací preukaz na prvé kolo volieb sa dá osobne vybaviť do piatka

19.03.2024 10:30

Vybaviť preukaz môže za voliča aj ním splnomocnená osoba.

Vladimir Putin, Moskva, Rusko

Útok na Volkova bol mrazivo účinný. Dokazuje návrat ruskej špionáže do studenej vojny

19.03.2024 10:25

Rusi do každej vojny vstúpili v zlom stave, potom ale postupne, vďaka vysokému počtu ľudí a nulovému rešpektu k ich strate, sa dostali do formy.

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36, aktualizované: 09:57

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,836
Celková čítanosť: 8912526x
Priemerná čítanosť článkov: 3143x

Kategórie