Založ si blog

Akoby 6. – Oddlži Fico súkromné nemocnice z našich peňazí?

 

Minister zdravotníctva Drucker prišiel na verejnosť s novým plánom „ako vylepšiť zdravotníctvo“. Tento raz chce už do dvoch mesiacov zrealizovať oddlženie nemocníc, a to aj neštátnych.

Čo to znamená – o tom dnešný môj blog.

 

Je mi ministra Druckera i ľúto…

Svojim spôsobom prezrádzajú jeho kroky, že zrejme konečne pochopil, pod akým silným lobistickým tlakom sa ocitol. „Rob reformy, hej, ale nezačínaj odo mňa“ – to je v zdravotníctve heslo dneška.

A tak namiesto riešenia porušovania práv pacientov, namiesto zavedenia krokov proti ryžovaniu v zdravotníctve, namiesto zadefinovania  toho, na čo máme za svoje zdravotné odvody nárok, minister Drucker  ide oddlžovať i súkromné  nemocnice. Vysvetlím vám, čo je zlé na tom kroku, ale najskôr si povedzme pár slov  k tomu, čo tu uvádzam vyššie –  ku právam pacientov a ryžovaniu v zdravotníctve.

Práva pacientov sú garantované aj Slovenskou republikou podpísanou Európskou chartou práv pacientov, ktorá síce nie je právne záväzná, ale morálne áno. Ak ju štát podpísal, je povinný práva pacientom zaistiť – a na Slovensku sú práva pacientov hrubo porušované vo viacerých oblastiach.

 

Čo znamená oddlžiť neštátne nemocnice?

Znamená to, že súkromným firmám štát napchá do vrecka peniaze, ktoré od nás vyberie na daniach. A podotýkam, že nie po prvý raz – nemocnice už boli na Slovensku od roku 2005 opakovane oddlžované. Rozhodne to nebolo účinné opatrenie – výsledný efekt bol vždy ďalšie a ďalšie robenie dlhov.

Som kategoricky proti oddlžovaniu súkromných nemocníc. Tie peniaze vieme každý z nás použiť lepšie, ako ich dávať zadarmo cudzím súkromným firmám.

Povedzme si na rovinu – sú nemocnice, ktoré dlhy nevyrábajú. A sú také, kde vyrábajú. Čo myslíte, je toto o zle nastavenom systéme? Sotva. Myslím si, že v zle nastavenom systéme by nefungovali nemocnice celkovo. Ibaže nefungujú iba niektoré z nich. Skôr to preto vypovedá o zlom hospodárení, o neschopnosti manažmentu, o nedostatočnej kontrole (lebo, BTW, i súkromné nemocnice majú svoje dozorné a správne rady, ktoré by ich hospodárenie mali kontrolovať).

 

A čo na to odborníci?

Odborníci INEKO upozornili v súvislosti s uvažovaním o oddlžení nemocníc už minulý rok, že:  

  • ak sa zverejni informácia o oddlžení, tak sa biznis so štátnymi nemocnicami stáva lukratívnym, nastáva veľký pohyb s pohľadávkami, uzatvárajú sa nové zmluvy, keďže riziko nezaplatenia faktúr sa znižuje.

Pochopili ste?

Poukazujú tiež, že

  • opakované oddlžovania predstavujú problém morálneho hazardu – aktérom sa neoplatí hospodáriť zodpovedne, ale naopak, môžu si žiť nad pomery, pričom pre nich neprichádza žiadny trest, ktorým by mohli byť napríklad:
  • reštrukturalizácia,
  • konkurz,
  • exekúcie,
  • odpredaj majetku,
  • privatizácia,
  • trestné stíhanie za spreneveru,
  • nútená správa,
  • opätovné nezvolenie do funkcie a pod.

Ale namiesto toho tieto nemocnice dostávajú znovu a znovu pomoc od štátu.

Bezvýnimkové prevzatie zodpovednosti za svoje činy má dôležitý výchovný aspekt. Vychovávali by ste svoje deti takto, ako štát „vychováva nemocnice“?

 

Čo robiť?

Som prístupná verzii, aby prostredníctvom nutných systémových zmien a pravidiel pri hospodárení  štátnych nemocníc prebehlo ich oddlženie. Definitívne posledné.

Aj odborníci INEKO majú ten názor, že

  • každé štátne oddlžovanie pokrivuje trh a diskriminuje poctivo hospodáriace subjekty, resp. subjekty, ktoré sa k štátnej pomoci nemôžu dostať. Na jednej strane rozumejú neštátnym poskytovateľom, že by sa cítili ukrivdení, keby štátne nemocnice boli oddlžené a oni nie, avšak na druhej strane je tiež relevantný argument, prečo by mal štát platiť dlh súkromníkom.

S týmto názorom súhlasím. A ak som povedala, čo nerobiť, poviem aj, čo robiť v súčasnosti v zdravotníctve.

Popri nutnosti garantovať práva pacientov a kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti (jej garantom je podľa mňa štát!), je nutné aj povedať nahlas, ako je to s tým rozsahom nárokovateľnej zdravotnej starostlivosti.

Nuž, vážený pán minister Drucker, platná Ústava SR ju garantuje na základe zaplatených zdravotných odvodov v plnom rozsahu. V súčasnosti zvažované zúženie rozsahu je za prvé protiústavné, za druhé podmienené nedostatkom financií v zdravotníctve.

Tento nedostatok peňazí na zdravotnú starostlivosť súvisí s tým, že

  • neplatičom zdravotných odvodov financujeme všetku zdravotnú starostlivosť, hoci by mali dostať len zdravotnú starostlivosť bazálnu na bezprostrednú záchranu života,
  • štát neplatí za svojich poistencov takú sumu, akú platia zamestnanci,
  • v zdravotníctve je vysoká miera “ziskovosti“ – inak povedané jeho rozkrádania. Prevádzkuje sa lukratívny biznis (ako CT a MR vyšetrenia, predražené oproti iným krajinám 2- až 4 krát, pričom opatrenie zdravotných poisťovní v tomto roku je zníženie vyplácaných súm o 7 percent. Je to skrátka hra na riešenie, komusi veľmi vyhovuje toto ryžovisko.

Toto zrejme väčšina z nás vie. Ale dôležitým faktorom problémov je aj  

  • nezodpovedné hospodárenie predošlých manažmentov VšZP, pokladám za dôležité ich zodpovednosť doriešiť  trestnoprávne,
  • a tiež – čo si ľudia často neuvedomujú – populizmus politikov, ktorí len tak šmahom ruky odsúhlasujú opatrenia, ktoré nie sú v zdravotníctve kryté dostatočnými zdrojmi. Zvyšovanie platov lekárov v troch etapách nebolo kryté peniazmi. Ak si súkromná firma nezarobí, nemá z čoho rozdávať.

 

Čo ešte treba vedieť…

Zdravotníci – nemocnice, poisťovne a lekári vždy budú hovoriť, že v zdravotníctve nie je dosť peňazí. Nech by sme ich pridávali akokoľvek, vždy sa nároky dokážu smerom hore nafukovať.

Odborníci INEKO tvrdia, že oveľa dôležitejší ako celková suma peňazí na zdravotníctvo je pomer toho, čo dostaneme za euro vložené do zdravotníctva, výsledky zdravotnej starostlivosti a efektívnosť.

V tomto porovnávaní v mnohom zaostávame, hoci peňazí v relatívnom objeme zdrojov nedávame menej ako tie krajiny. Čo som tu povedala? Povedzme to zrozumiteľne i pre menej chápavých – za tie peniaze, ktoré platíme už teraz by sme mali dostať lepšie zdravotnícke služby. Alebo za to, čo nám dávajú, by sme mali platiť menej.

Namiesto toho nám chcú dať zdravotnej starostlivosti menej (limitovať rozsah) a platíme stále čoraz viac…

Ach, naša drahá sociálna vláda – s kým je to len sociálna??? Bežný pracujúci občan to nebude, však?

 

Záverom…

Ak zasa raz vybehnete na demonštráciu proti bašternákovčinám, rozhodne si tam prihoďte aj transparent proti oddlžovaniu súkromných nemocníc. Je to totiž veľká lumpačina, akú Ficova vláda zasa raz chce spáchať na občanoch.

 

 

 

Elena K. Ištvánová    Predná Hora, 23.4.2017

 

 

 

 

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

Pravdu na stôl 9. – No konečne niekto pravdu povedal. . .

26.03.2024

Tie davy ľudí, ktorí sa cítia ako nebinárni, lustre, psíky, oni a ono a ktovieako ešte – odkiaľ sa tu len nabrali? Túto otázku som si kládla opakovane, lebo veď homosexuálne orientovaní ľudia žili i v minulosti medzi nami, ale ľudia cítiaci sa ako oni, či ono, či ako luster – to mi pripadalo ako nóvum. Vyvíja sa nejako pohlavná identita v čase a mení sa? [...]

trieda, vyučovanie, učiteľ, stredná škola, užitočná,

Čaputová: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

28.03.2024 15:11

Prezidentka sa pedagógom prihovorila pri príležitosti Dňa učiteľov.

machaj

SNS vyzýva riaditeľa RTVS Machaja, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

28.03.2024 15:05

Národniari zároveň oznámili, že sa v tejto súvislosti obrátia na príslušný výbor Národnej rady SR.

žena, nemocnica, lôžko, pacient, tehotná, tehotenstvo, gravidita, pankreas, cukrovka

Fatálne zlyhanie v pražskej nemocnici. Žene urobili potrat pri kontrole, splietli si pacientky

28.03.2024 14:52

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke došlo k obrovskému omylu.

Mahmúd Abbás

Palestínska samospráva má novú vládu

28.03.2024 14:51

Jej predsedom bude dlhoročný poradca prezidenta Muhammad Mustafá.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,841
Celková čítanosť: 8935845x
Priemerná čítanosť článkov: 3145x

Kategórie