Založ si blog

Okamihy 10. – Výchova je zložitá vec. . .

Výchova je náročná vec, toľko kopancov v nej urobíme. A pritom by sme chceli svoje deti vychovať všetci tak úžasne. Každý z nás má však vlastnú predstavu o tom, čo by úžasná výchova mala zahŕňať.

No pravdaže, takže dnes v mojom blogu  o výchove a o tom, čo všetko s ňou súvisí

 

Výchovný štýl…

Ja drezúru neuznávam ani v cirkuse, nie to ešte u detí. Ale jasné výchovné hranice sú podľa mňa dôležité,  a za cenné vo výchove pokladám „rodičovské múdro“ – vedieť odlíšiť o čo sa nám s deťmi treba doťahovať (t. j. naozaj podstatné veci) a o čo nie (maličkosti, na ktoré sa neoplatí plytvať energiou).

A vo výchove za oveľa účinnejší pokladám vlastný príklad rodiča, než akékoľvek zákazy a príkazy.

 

Vychovávame deti…

Sladkej ilúzii o tom, ako sa nám darí deti vychovávať, môžeme podľahnúť na krátky čas, kým sú deti maličké. Učíme ich prvé slová a prvé kroky, cikať na nočníku, aj jesť lyžičkou, česať si vlasy a umývať si zuby. Ukazujeme im, ako sa odkladajú topánky, aj to, že občas treba topánky čistiť. Tisíce drobností, samozrejmých vecí každodenného života.

Potom im už len ponúkame. Čítame im rozprávky.  Hovoríme o dobrých skutkoch, aj o význame čestnosti, pravdivosti, pracovitosti. To už je o tých našich vlastných  hodnotách, ktoré pokladáme za dôležité a chceme, aby ich niesli svetom i naše deti, pretože sa im s nimi bude žiť dobre.

Niektorí si teraz možno povedia – čo tá padla na hlavu? Komu sa dnes žije dobre s čestnosťou, pravdivosťou a pracovitosťou? Ja si ale naozaj myslím, že tieto hodnoty dôležité pre život sú. Pre mňa určite dôležité sú. A popri nich je podľa mňa hodnotou pre život i humor. S ním sa podľa mňa  všetko rieši ľahšie, vo vzťahoch aj vo výchove.

Niečo z neho sa nalepilo i na moje deti. Sú to iskrivé situácie. Veď posúďte…

 

Včera…    

Doplížila som sa z práce včera večer po 19,00. Obe staršie dcéry dorazili chvíľu po mne z opačného smeru –  šli z výšky vlakom do Popradu a následne autobusom domov. Byt sa rozžiaril ich štebotom.

Predtým sršala humorom len moja najstaršia, teraz sa vyformovali z každej z mojich dcér veselé baby so svojským humorom.

Najmladšia dcéra sedela pri mne v obývačke a pozerali sme televízne noviny, len tak letmo, trochu. Nezvyknem ich už pozerať často, ale zaujala ma správa o prvých hubách. Májovky rastú – hmmmm, zaspomínala som nahlas, aká úžasná polievka z nich bývala, keď sme ich doma so starým otcom našli.

„Dobrú chuť, Elenka, so mnou sa deliť nemusíš“ znela hláška mojej najmladšej (dieťa skúša hranice, a tak mi občas zaelenkuje). A nie, huby nemá rada. Keď Jazmínka zbadala, že som na oslovenie spozornela, šťastne sa zasmiala – „no dobre, mami, len žartujem“.

Keď som sa usadila na posteli v spálni s jej notebookom – konečne budem v tichu písať – dovalila sa celá babská zostava za mnou. Svet sa točil svojim krásne pomalým tempom a dievčatá žiarili ako malé prskavky, rozprávali zážitky z výšky, a potom kadečo popri tom.

Až sme došli k debate o cenách ubytovania – a keď som sa pochválila, že pri ubytku mám zjednanú cenu v hoteli, lebo ho mám rezervovaný v dňoch výcviku  každomesačne na celý rok, moja stredná dcéra Svetlanka zahlásila s hraným údesom: „Zľavu na ubytku v hoteli, vravíš, mami? Nie, nie, počkaj, nechcem vedieť, AKO SI SI JU VYBAVILA…“  „Nemienim ťa s tým oboznamovať detailne, pravdaže“ znela moja odpoveď, „ale vybavila som ju telefonicky.“ Všetky sme sa smiali…

Čas iskril ako voda v slnečných lúčoch.

A úprimne – ja som sa v duchu bavila na tom, ako sa navzájom vychovávame (no čo myslíte – kto koho viac, ja ich, alebo ony mňa?)

 

 

Elena    Predná Hora, 28.4.2017

 

P.S.: Hej, aj dnes som prišla z práce večer. Ale to je jeden z tých iných dní, kedy sa u nás nesmeje…

 

 

 

 

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

Pravdu na stôl 9. – No konečne niekto pravdu povedal. . .

26.03.2024

Tie davy ľudí, ktorí sa cítia ako nebinárni, lustre, psíky, oni a ono a ktovieako ešte – odkiaľ sa tu len nabrali? Túto otázku som si kládla opakovane, lebo veď homosexuálne orientovaní ľudia žili i v minulosti medzi nami, ale ľudia cítiaci sa ako oni, či ono, či ako luster – to mi pripadalo ako nóvum. Vyvíja sa nejako pohlavná identita v čase a mení sa? [...]

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

APTOPIX Russia Belarus

Prečo Lukašenko vyvracia Putinovu ukrajinskú verziu teroru? Útočníci z Crocusu chceli utiecť do Bieloruska, tvrdí

28.03.2024 16:00

Diktátor Alexandr Lukašenko svojím vyhlásením, že teroristi od podmoskovskej haly Crocus pôvodne unikali smerom do Bieloruska, podkopal naratív Kremľa o ukrajinskej stope.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,841
Celková čítanosť: 8936011x
Priemerná čítanosť článkov: 3145x

Kategórie