Založ si blog

Viem, má rany Zem. . . 1. – 26. 04.

Spomenuli ste si v stredu na jedno výročie? Nie je to dôvod na oslavu, takže možno ani nie. Viete, aký je to dátum? Prešlo už 31 rokov od výbuchu Černobyľu.

V dnešnom blogu mojej ďalšej jedenástky o odkaze Černobyľu dnešku. A hej, celá jedenástka bude o tom, ako by Zem mohla ľahšie dýchať – a my s ňou…

 

Černobyľ?

Pamätníci vedia, mladším pripomeňme, že šlo o výbuch jadrovej elektrárne v Rusku v roku 1986, ktorý mal dosah aj na ďalšie krajiny sveta a ich obyvateľov. Rádionuklidy unikali niekoľko dní. Horšie to bolo tam, kde spŕchol rádioaktívny mrak v podobe dažďa. Hovorí sa oficiálne najmä o Bielorusku, ibaže spád rádioaktivity postihol i západnú a strednú Európu, bol intenzívny aj v niektorých oblastiach Slovenska.

Neriešim technické súvislosti. Nezodpovedný alkoholik, neinformovaný personál, obchádzanie predpisov a nedostatočná kontrola, chybná konštrukcia reaktora, možnosť obchádzať automatizovaný bezpečnostný systém – v podstate to už je teraz vlastne jedno, čo k výbuchu viedlo. To, čo jedno nie je – a chcem to pripomenúť – je hrdinstvo niekoľkých desiatok ľudí, ktorí sa snažili minimalizovať dopady tej katastrofy na svet – a obetovali pritom vedome svoj život. Patrí im moja úcta.

 

Obetí  havárie bolo veľa

  • niektoré zdroje uvádzajú údaje o státisícoch mŕtvych v dôsledku sekundárnych následkov (oneskorených somatických prejavov) – ani zďaleka nejde len o nádorové ochorenia, ale i kardiovaskulárne, či genetické (tie bývajú odborníkmi niekedy označované ako stochastické náhodné, t. j. nie vždy vzniknú). Odborníci hovoria len (!) o niekoľkých desiatkach preukázaných prípadov, pretože nevedia rozlíšiť oneskorené stochastické účinky žiarenia (a tak hovoria i o fajčení, či ďalších rizikových faktoroch) a tak ich preto neberú vôbec do úvahy.
  • nie sú to ani zďaleka všetky obete, odborníci priznávajú, že pri dobe oneskorených účinkov radiácie je populačné rozloženie takmer štatisticky normálne, s maximom krivky cca 30 rokov (povedané jednoducho – ešte v dôsledku dopadov havárie zomierajú v súčasnosti ďalší ľudia), údajne veľmi skromné odhady  situácie hovoria o 450 až 1200 ľuďoch, ktorí u nás zomreli na následky havárie – zväčša ako dôsledok rakoviny, vyvolanej  týmto žiarením.

Rôzne zdroje odhadujú, že u nás prvý a tretí prechod rádioaktívneho mraku zasiahol celé Slovensko, druhý raz mrak prešiel len západným Slovenskom. Priemerná hodnota zamorenia u nás bola 4200  kBq/m2 (okresy južného Slovenska mali i trojnásobok tejto hladiny .

 

  • ja medzi obete radím i presťahovalcov, okolo 350 000 sa ich teraz vracia radšej späť do Černobyľu. Títo ľudia dostali obrovskú dávku žiarenia a žijú celoživotne vo zvýšenom zdravotnom riziku, museli zanechať celý svoj majetok a celý svoj doterajší život, všetko. A na novom mieste neboli prijatí komunitami, závideli im podaktorí ich nadštandardnú zdravotnú starostlivosť, ktorá má odhaliť vznikajúce problémy, aj ďalšie výhody. Nuž, ľudská malosť zrejme nemá hranice…

 

Černobyľ, veď hej, Černobyľ… Ten ožil. Žijú tam ľudia, aj keď následky ešte dlho krajina ponesie.

Ale o tom viac nabudúce.

 

Elena    Predná Hora, 28.4.2017

 

P. S.: No áno – názov jedenástky je podľa Kikinej básne (nájdete ju v Kikinej časti blogu KIKA PÍŠE  pod názvom Balada o vojne a mieri)

 

P.P.S.: A hej, pre tých, ktorí si všimli – je to prvý krok zmeny…

 

 

 

 

 

 

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

Pravdu na stôl 9. – No konečne niekto pravdu povedal. . .

26.03.2024

Tie davy ľudí, ktorí sa cítia ako nebinárni, lustre, psíky, oni a ono a ktovieako ešte – odkiaľ sa tu len nabrali? Túto otázku som si kládla opakovane, lebo veď homosexuálne orientovaní ľudia žili i v minulosti medzi nami, ale ľudia cítiaci sa ako oni, či ono, či ako luster – to mi pripadalo ako nóvum. Vyvíja sa nejako pohlavná identita v čase a mení sa? [...]

olympiada rieka Seina v Parizi

Ukrajinci vyhrali symbolickú bitku o Paríž, ale chcú, aby Rusov potrestali najprísnejšie

28.03.2024 12:30

Kyjev nechce vidieť na letných hrách ani jedného Rusa. Moskva tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor skĺzol do suterénu rasizmu neonacizmu.

zena tabletka lieky choroba liek

Japonsko eviduje 4 úmrtia a 100 hospitalizácií v súvislosti s doplnkami výživy

28.03.2024 12:09

Firma minulý týždeň informovala, že prvé sťažnosti na problémy s obličkami dostala už v januári.

korčok, pellegrini

Prezidentský duel Korčok – Pellegrini. Kampaň nabrala na obrátkach. Môžeme čakať ešte nejaké prekvapenia?

28.03.2024 12:00

Prvý duel prezidentských kandidátov Korčoka a Pellegriniho odvysiela Rádio Slovensko a RTVS:24.

medvede, tabuľka, Repište

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie parlamentu k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

28.03.2024 11:31, aktualizované: 11:55

Zákon o možnom odstrele rizikových medveďov sa má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní na najbližšej riadnej schôdzi.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,841
Celková čítanosť: 8935536x
Priemerná čítanosť článkov: 3145x

Kategórie