Založ si blog

Úprimne 4. – Meniť iných. ..

 

 

Vyzerá to zdanlivo jednoducho – oveľa ľahšie by malo byť meniť iných ako meniť seba. Jasné, často sa stáva, že by sme chceli, aby tí druhí niečo na sebe zmenili, pretože by to mohlo byť na ich prospech.

Takže dnes v mojom blogu o tom, ako meniť iných…

 

Hmmmmm…

No, sľúbila som vám že napíšem dnešný blog po príchode do Ružomberku. Pôvodne som mala ísť z Revúcej až podvečer, ale v BB by som mala na prestup len 5 minút. Tak som radšej volila trasu cez Poprad, popoludní – a teraz už usadená v posteli v penzióne píšem blog. Pri posteli mám okno, vidím z neho strechu, a koruny stromov a v pozadí les. Aj nočnú lampu som si zaistila, recepčný mi ju zohnal – no čo viac mi chýba k spokojnosti? (Nuž, pravdaže, vedela by som niečo vymenovať, ale načo?).

No poďme k tej zmene iných…

 

Meniť iných je iluzívne…

Pretože ak sa tí druhí chcú meniť, menia sa aj bez nášho prispenia. Ak sa nechcú meniť a my na nich tlačíme, môžu nám niečo nanajvýš klamať – sľubovať a sľubovať a sľubovať…

Existuje veľa návodov a rôznych príručiek (rôzne carneggiovské „jak působiti na lidi“), ako druhých  doviesť k tomu, aby sme ich názory ovplyvnili. Ale manipulovanie sa podľa mňa nikdy nevypláca, lebo vytvára nerovnocenné vzťahy (ja som hore, ten druhý dole – a ja také vzťahy neznášam), takže bráni vzniku kvalitného vzťahu s iným človekom.

Existuje jediný spôsob, ako iných zmeniť môžeme – bezvýhradné prijatie, pretože tým im poskytneme dostatočné bezpečie a potom môžu naozaj začať realizovať zmenu. Mne sa to mnohokrát osvedčilo. Naposledy v pondelok večer, priviedla mi svoju sestru „na prehovorenie do duše a zmenu názoru“ moja bývalá pacientka a kamarátka (to nie bývalá, mám Slávku moc rada, je to správna baba) – jasné, hovorili sme spolu skoro tri hodiny. Ale to, čo naozaj zmenilo jej presvedčenie, bola jediná veta.

Vždy je to ten druhý sám, čo sa mení, my ho len podporíme.

A hej, ak chcete meniť iných, pouvažujte o tom, prečo práve ich – a nie seba…

 

A čo v blízkych vzťahoch?

Manipulácia sa vylučuje s dôverou. Ak chcem s niekým žiť, tak mu musím veriť, inak je to cesta do pekla. Jasné, i v blízkom vzťahu by sme chceli niekedy niečo inak – ale na to je rozhovor a obojstranná snaha o dohodu. Hej, to si ale vyžaduje dvoch rozumných dospelých ľudí, ktorí sa milujú, obaja si vážia vzájomný vzťah a chcú ho udržať. Je teda dôležitá láska, úcta (žena potrebuje od partnera počuť uisťovanie, že ju miluje, muž najlepšie zistí aký má k nemu žena vzťah, ak sa jej spýta, či si ho váži, a ak áno, tak kvôli čomu).

Je tiež dôležité odlíšiť, či ide o zmenu „len u nich“ (ako je trebárs dĺžka či farba vlasov), alebo sa zmena týka aj nás, zasahuje hlboko do nášho života (napríklad agresívnosť či pitie partnera). Kým to prvé by sme mali ponechať na tom druhom – či chce a kedy chce zmenu, v tom druhom prípade je nutné zmenu žiadať a trvať na nej – alebo zo vzťahu odísť. (Ako to končí, určite poznáte – to sú výroky v štýle  „snažila som sa veriť, že sa zmení – prvých desať rokov…“ Potom pochopíme, že nemôžeme meniť nikoho, kto sa meniť nechce, a začneme rozlišovať medzi meniteľným a nemeniteľným).

Pravdaže je dôležité aj zdieľanie (uvedomenie si, že vo vzťahu nemôže vyhrať alebo prehrať nikdy len jeden – buď vyhrajú alebo prehrajú obaja). A takisto uvedomenie si, že partnerstvo je o rovnocennosti, vychovávať máme deti, nie partnera. Ak partner potrebuje našu „výchovu“ – zjavne nie je dospelý.

Hlboké pochopenie súvislostí obvykle nastáva v pravom vzťahu. Tam vzniká postupne silné puto, v ktorom prestávame mať potrebu meniť druhého, pretože sa usadil v našej duši presne taký, aký je – a pretože sa sústredíme na spoločný zmysluplný cieľ – začíname budovať niečo zmysluplné a presahujúce nás samých – je to skrátka osudové „milujem ťa a milujem ťa so všetkým, čo mňa a teba vedie…“).

 

Záverom…

Prajem vám dobrú noc a krásne sny – a ja si idem ešte chvíľu čítať knihu Štěstí, ktoré zůstavá… Napísal ju jeden moc múdry pán, ktorý sa volá Hellinger… Naozaj moc múdry…

 

Elena    Predná Hora, 5.5.2017

 

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Russia International Women's Day

Putin stratil na Ukrajine už oveľa viac vojakov ako Brežnev v Afganistane. A koľko padlých má Zelenskyj?

20.04.2024 06:00

Ukrajinci tvrdia, že zlikvidovali viac ako 450-tisíc Rusov. Moskva však hovorí len o 6-tisícoch svojich padlých. K reálnemu údaju sa asi priblížila BBC.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8986587x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie