Založ si blog

Slnko za mrakmi 4. – Čakanie. . .

Na všeličo v živote čakáme. Niekedy je to o túžbe po niečom, čo možno v živote nemáme. Inokedy hlavne o trpezlivosti, pretože presne vieme, čo prichádza – a len si na to musíme počkať.

Niekedy sa s čakaním spájajú veci samozrejmé a zaručené, či predvídateľné. Prichádza ráno, prichádza noc, prichádza búrka s temnými oblakmi. Niekedy sú to veci nepredvídateľné, nečakane vpadnú do nášho života – v dobrom, alebo v zlom. Občas je čakanie spojené s radostným búšením srdca, inokedy s obavami, alebo so zúfalým strachom. Čakať skrátka môžeme na kadečo. Nie vždy je preto čakanie príjemné.

O čakaní  dnešný blog…

 

Čakanie a násilie…

Niekedy je čakanie radostné, inokedy desivé.

Sú veci, na ktoré si nedokážeme zvyknúť. Nemyslím teraz nečakané nešťastia, s tými sa musíme popasovať v živote raz za čas zrejme každý a môžeme nimi zosilnieť.  Skôr mám na mysli situácie, ktoré sa v živote bežne vyskytovať nemajú – a mnoho ľudí ich ani nechápe, našťastie. Sú to situácie násilia. Sú situácie, v ktorých je násilie predvídateľné a môžeme ho čakať, rovnako aj sú ľudia, pri osobnosti ktorých je násilie predvídateľné (impulzívni, agresívni, nezdržanliví, atď.).

Čo je to násilie? Násilie je ťažko uchopiteľný pojem – pre toho, kto ho zažíva, je z môjho pohľadu dôležitý pocit, že bola narušená nejaká jeho hranica. Agresor obvykle narušenie spochybňuje – „ja som ťa sotil? To keby som ťa sotil, to inak vyzerá“ (udrel, kopol, zbil… miera tolerancie sa stupňuje, nikdy to nie je naozaj, to by predsa inak vyzeralo…). Viete, kedy nastáva úľava pre obeť násilia? Keď agresor aspoň prizná, že sa správa násilne a namiesto verzií, že „to nie je násilie“ spustí „nemáš svedka“.

Niekedy je aj násilie predvídateľné (situácie rizika sa opakujú – napríklad popíjanie), inokedy je nečakané (v triezvom stave, v bežnej situácii). Ťažko povedať, ktorá z tých situácií je horšia.

Sú to ťažké situácie. A to hovoríme o zjavnom, fyzickom násilí – to psychické je zachytiteľné ešte menej. Spoločnosť mu nerozumie, obvykle sa okolie domnieva, že „určite sa s ním háda“ (to nie je pravda, obvykle obeť po pár skúsenostiach mlčí, ako sa len dá). Alebo tiež, že nejako páchateľa k tomu sama obeť povzbudzuje, aby sa tak správal (v tomto omyle žijú často obete samé dlho a obviňujú samé seba – „keby som spravila to, alebo keby som nespravila hento, keby som sa na neho nepozrela, alebo keby som sa na neho pozrela…“ – v skutočnosti by nepomohlo nič. A ide o maličkosti, alebo o úplne normálne veci, ktoré obeť robí).

Až raz konečne obete pochopia, že nech spravia čokoľvek, vždy je to jedno…).  Spravili jedinú chybu, vzali si agresora, ktorý nemá zdravú hranicu správania (normálny muž ženu neudrie, ani žena muža – lebo i také situácie vraj existujú).

Problém je tiež, že navonok býva agresor socializovaný – milý, komunikatívny, takže mnoho ľudí nechápe, že by mohol doma bezdôvodne „vystrájať peklo“. Pre obete je táto pozícia okolia o to ťažšia, že sa im nedostáva potrebná podpora. Čakanie na zmenu v takých situáciách nepomáha – obvykle si obeť sama po rokoch týrania uvedomí, že „verila som, že sa zmení k lepšiemu – prvých desať rokov“ (potom často rezignujú a z nejakých dôvodov v situácii týrania uviaznu – vôbec nie preto, že by im to vyhovovalo, ako sa niekedy chybne domnieva okolie, únik je ťažký). Čakať na zmenu prestanú, neveria v ňu – rezignácia však nie je tým pravým riešením. V takej situácii nekonečné čakanie však tiež nie je rozumným riešením. Pretože raz môže skončiť tragédiou – vtedy okolie konštatuje, že „kto to len mohol čakať…“

Nuž, čakanie býva rôzne, ako vidíme…

 

Na čo čakám ja?

Ja čakám na budúci štvrtok – bratislavský. Je to pre mňa  v niečom moc dôležitá, zásadná situácia – pred jedným veľkým krokom. Ale to je také čakanie na zmenu, ktorú naozaj chcem uskutočniť, len sa k nej zdanlivo pomaly posúvam.

Niekedy má aj čakanie svoj význam…

 

 

Elena   Predná Hora, 16.5.2017

 

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

SIS / Slovenská informačná služba /

Slovensko vraj dostáva už len filtrované informácie od tajných služieb, tvrdí Galko. Gašpar to označil za hoax

25.04.2024 16:16

Poslanec Tibor Gašpar dodal, že výmeny informácií na úrovni spravodajských služieb nie sú verejné veci.

harvey Weinstein

Súd zrušil odsúdenie Weinsteina za sexuálne delikty, začne sa nový proces

25.04.2024 16:02, aktualizované: 16:09

Na slobodu sa 72-ročný Weinstein podľa CNN nedostane.

bielorusko, cvičenia

Minsk bol napadnutý, odrazili sme útok z Litvy, tvrdí Bielorusko. Absolútny nezmysel, hlási Vilnius

25.04.2024 15:58

Takéto vyhlásenia je možné pokladať za neustálu nepriateľskú provokáciu a informačný útok proti nám, ktoré nemajú nič spoločné s realitou, tvrdí Litva.

Drucker, Kažimír, Bodis

Rezort školstva sa spája s inovatívnym projektom FinQ. Cieľom spolupráce je zlepšiť finančnú gramotnosť žiakov

25.04.2024 15:51

Ide o súčasť širšieho úsilia podporiť inovácie vo vzdelávaní na základných i stredných školách.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9003845x
Priemerná čítanosť článkov: 3155x

Kategórie