Založ si blog

Slnko za mrakmi 7. – Zúbková víla. . .

 

Zúbková víla je zázračná bytosť. Podobne ako Ježiško a Mikuláš – vkrádajú sa do našich snov a nežne v nich tancujú s našim srdcom.

Jasné, bola som dnes u zubárky. Preto teraz v mojom blogu o Zúbkovej víle a zázračne.

 

Existuje Zúbková víla?

Niektorí rodičia zrovnávajú deti s krutou realitou, že nič také neexistuje, už pri ich prvej nesmelej detskej otázke. Niektorí prechádzajú so svojimi deťmi zázračný čas detstva aspoň do škôlky, či pri troche šťastia aj do školy. Ja som kedysi v mojom blogu písala, že zázračno si moje deti uchovali i keď najstaršia dcéra už bola v základnej škole (v druhej triede bol Ježiško i Mikuláš „nabetón istý“, v tretej triede ešte uverila vďaka rade šťastných náhod).

 

Zúbková víla…

Som si istá, že Zúbková víla je bytosť, ktorá pomáha deťom vyrovnať sa s poskytovanou zdravotnou starostlivosťou v oblasti zubnej. Neviem len, kto pomáha v tomto smere dospelým.

Kedysi sme síce v čase vianočnom mali doma Ježiška a Mikuláša, ale o Zúbkovej víle som ako dieťa nič nepočula. Na druhej strane som od zubárov do dospelosti nič nepotrebovala okrem jedného zážitku, kedy sa mi zubár snažil ako 8.-ročnej vybrať zub (hm, určite na to spomínal po dlhé roky rovnako ako ja – už vtedy som bola legendárny bojovník). Ach, prezradím vám pravdu – celá tá moja hrôza zo zubárov v detstve spočívala v zážitku, že mama v čase kedy bola tehotná s bratom Vladom musela po nevydarenom zubárskom zákroku ísť do nemocnice, kde jej zašívali ďasno. Mala som vtedy štyri roky, brat Jano dva, neskutočne sme plakali po celý čas v hrôze, že mama zomrie a ja som ešte dlho pri dajakom poranení sa (čo bývalo často pri mojej dobrodružnej povahe) vykrikovala „pomoc, pomoc, stlala klvi“..

Veď hej, už som veľká a k zubárke chodím pravidelne. Je to milá a šikovná pani doktorka, láskavá a trpezlivá. Ibaže iné je dať si zuby plombovať a iné zub vybrať. Pred dajakým trištvrte rokom mi zubárka povedala o potrebe vybrať zadnú hornú stoličku – a ja som sa hrdinsky pokúsila k nej ísť – dokonca opakovane (no tak som pritom prosila v duchu o zázrak, že môj strážny anjel sa zľutoval a raz nebola elektrika, druhý raz ani samotná zubárka). Nuž, ale viem byť aj rozumná (občas, trochu), tak dnes som sa so zubom rozlúčila. Keďže pani doktorka mi ho vyberala viac ako 15 minút, tak som najskôr v duchu zubu ďakovala – odchádzal po kúskoch, asi mu so mnou bolo dobre. Po chvíli som nadobudla pri pohľade na toľkú krv pocit, že odídem s ním. Nestalo sa – a tak som vybehla na poradu do BB. Našťastie autom s kolegyňami – LTT som stihla popoludňajší prípoj domov z Muráňa, pretože žiaľ a bolesť zvládam tvrdohlavo vlastnými silami, bez liekov. Zababušená do deky až po uši vediem teraz tichý dialóg s bolesťou. A privolávam Zúbkovú vílu, aby mi z nej kúsok ubrala…

Kedy je správny vek prestať veriť na Zúbkovú vílu, Mikuláša a Ježiška?

Hm, neviem. Na to je naozaj ťažké odpovedať. Viete, ja na nich verím doteraz…

Elena   Predná Hora, 22.5.2017

 

Takže tak 6. – Čo máte proti vodke, občania Slovenska?

11.04.2024

Čo máte proti vodke, občania Slovenska? Keby ste ju riadne kupovali, nemusel by ju predajca popíjať v takom množstve sám, napadlo mi cynicky pri čítaní o najnovšom počine strany Demokratov https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/705995-slovensko-zaplavili-proruske-bilbordy-poburili-ludi-vyvesila-ich-strana-demokrati/ Zúfalecké gesto na upútanie pozornosti – alebo stratégia, [...]

Takže tak 5. – Čo by mal pre udržanie svojho úspechu urobiť prezident Pellegrini. . .

07.04.2024

Povedzme si to rovno – tieto prezidentské voľby na Slovensku boli viac proti Korčokovi, ako za Pellegriniho. Znamená to, že pre mnoho ľudí u nás bol Pellegrini prijateľnejším kandidátom. Svoju pozíciu by mal upevniť hneď na začiatku rozvážnymi krokmi. Pobavilo ma, ako Korčok vybehol s obviňovaním, že za jeho neúspech môže Pellegriniho neférová kampaň. [...]

Takže tak 4. – Mali by sme brániť spojencov v NATO?

05.04.2024

Nuž, neviem ktorý hlupák by sa hrnul pomáhať spojencom v NATO, ktorí by sa stali obeťou útoku Ruska iba preto, že vytrepali svojich vojakov na Ukrajinu. Povedzme si rovno – zmluva o vzájomnej pomoci v prípade napadnutia platí, ale týka sa nepochybne situácie, že sa členská krajina stala obeťou útoku. A nie že sama svojou hlúposťou ako agresor vyprovokuje odvetný [...]

Kukláči / Polícia /

Kukláči so samopalmi zasahovali v Kaplnej. Pri akcii Zvar zadržali dve osoby

16.04.2024 11:22

V jednom z objektov v obci dochádzalo k nelegálnemu odčerpávaniu motorovej nafty z produktovodu vedúceho zo Slovenska do Česka. Polícia zverejnila autentické zábery zo zásahu.

Dánsko Požiar Kodaň Burza Budova Historická

Historickú budovu burzy v centre Kodane zachvátil požiar, jej veža sa zrútila

16.04.2024 11:07

Na videu miestnych médií bolo vidieť, ako ľudia vynášajú z budovy veľké obrazy, aby ich zachránili pred ohňom. Z budovy šľahali vysoké plamene a k oblohe stúpal hustý dym.

Finančná správa / FS / Kriminalisti /

Akcia Lotus: Finančná správa zaistila deväť áut, dom, chatu i štyri milióny eur

16.04.2024 10:41

Akcia bola zameraná na rizikových a nepoctivých daňovníkov, ktorí obchodovali s dovezenými motorovými vozidlami, tzv. autíčkarov.

Poprad / Tulipány /

Poprad zdobia tisícky tulipánov z Holandska, vykvitli o niekoľko týždňov skôr

16.04.2024 10:33

Len na hlavnom kruhovom objazde v centre vlani v septembri vysadili viac ako 21-tisíc cibuliek. Ďalšie tisícky pribudli na ostatných priestranstvách.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,848
Celková čítanosť: 8971244x
Priemerná čítanosť článkov: 3150x

Kategórie