Založ si blog

Čas detstva 2. – Srdce dieťaťa. . .

 

Drobné rúčky, ktoré sa vás držia okolo krku, a zároveň i za srdce. Nežný dôverčivý úsmev, ktorý by ste za nič na svete nevymazali nejakým klamstvom či bezohľadnosťou. Nadšením žiariace oči, kvôli nim by ste vyliezli i na sklenený vrch po tri citróny.

To sú naše deti.

Takže, áno, dnes ráno v mojom blogu o deťoch ku Dňu detí.

 

Dieťa…

Prvý pohyb a ste spolu v dobrom i zlom, pri načúvaní spevu vtákov i pri facke. Jediné, po čom túžite, je chrániť to drobné stvorenie, ktoré rastie vo vás. Dávate mu kus seba. Pôrod  – mení nás navždy, pretože časť z nás nenávratne opúšťa naše telo. Puto, prostredníctvom ktorého pochopíme, že existujú vzťahy navždy – už nikdy ich s dieťaťom nepretneš.

 

Nekonečno spomienok…

Stavanie snehuliaka. Sánkovačka, iskriaci sneh. Detský hlások falošne nôtiaci „v nebi niekto ráta z lupienkov margariet…“ Večerné čítanie rozprávok v posteli. Vôňa ranného kakaa. Šitie masky na karneval, strihanie vláskov. Očkovanie s takýýýýým revom. Hlava, dôverčivo opretá o vaše plece. Obrázky kreslené detskou rúčkou, nalepené na vnútornej strane dverí skrine i môjho srdca.  

Nekonečno spomienok…

 

Nekonečno lásky…

Obrovský dar života. Celoživotne. Deti sú našim najväčším bohatstvom. Nevlastníme ich, ale obohacujú nás svojou prítomnosťou. Sú našimi najväčšími učiteľmi.

A rovnako je pre nás bohatstvom naše vlastné detstvo. To, čo môžeme pre seba urobiť vo chvíľach nepohody, či v čase životných kríz, je čerpať z neho. A vrátiť sa k času detstva i vo svojom srdci – očistiť ho od nánosov, ktoré nám život priplavil, aby bolo opäť radostné a úprimné. Áno, myslím si, že to, čo môžeme pre seba spraviť v živote najviac, je chrániť si svoje srdce dieťaťa, aby sa z neho nestal cynický dospelý – pretože potom prestaneme veriť na zázraky a prestanú sa nám stávať.

Zhlboka sa nadýchnite – a vaše srdce sa ticho smeje čistým detským smiechom. Práve vďaka nemu dokážeme naplno dôverovať a naplno dávať, a naplno ukázať, akí naozaj sme.

Záverom…

Dáme hru na jednu otázku? Dáme. Tak akú? Čo by som si dnes najviac priala? Tak hej, poviem.

Kebyže mám čarodejný prútik – tak by som si naozaj najviac priala, aby všetky deti mohli dnes prežiť úžasný, prekrásny výlet. Aj tie, ktoré po celý svoj život ležia kdesi v postieľkach a nikdy sa nedostávajú von – aby aspoň jediný raz zažili ten pocit slobody a radosti…

Tak.

 

 

Elena    Predná Hora, 1.6.2017

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Takže tak 6. – Čo máte proti vodke, občania Slovenska?

11.04.2024

Čo máte proti vodke, občania Slovenska? Keby ste ju riadne kupovali, nemusel by ju predajca popíjať v takom množstve sám, napadlo mi cynicky pri čítaní o najnovšom počine strany Demokratov https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/705995-slovensko-zaplavili-proruske-bilbordy-poburili-ludi-vyvesila-ich-strana-demokrati/ Zúfalecké gesto na upútanie pozornosti – alebo stratégia, [...]

Takže tak 5. – Čo by mal pre udržanie svojho úspechu urobiť prezident Pellegrini. . .

07.04.2024

Povedzme si to rovno – tieto prezidentské voľby na Slovensku boli viac proti Korčokovi, ako za Pellegriniho. Znamená to, že pre mnoho ľudí u nás bol Pellegrini prijateľnejším kandidátom. Svoju pozíciu by mal upevniť hneď na začiatku rozvážnymi krokmi. Pobavilo ma, ako Korčok vybehol s obviňovaním, že za jeho neúspech môže Pellegriniho neférová kampaň. [...]

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári naďalej nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Protestujú tak proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

chrípka. pacient, lekár, prehliadka

V Bratislavskom kraji sa počas tohto roka vyskytol čierny kašeľ v 50 prípadoch

18.04.2024 19:25

Najvyššia vekovo-špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine 15- až 19-ročných osôb.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,849
Celková čítanosť: 8980204x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie